Sulaikyta nusikalstama grupuotė, įtariama „plovusi“ milijonines lėšas

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Lenkijos, Čekijos, Latvijos, Ukrainos bei Vokietijos teisėsaugininkai per bendrą operaciją savo valstybėse sulaikė tarptautinės organizuotos nusikalstamos grupuotės narius, įtariamus milijoninių lėšų „plovimu“ ir nusikalstamu jų legalizavimu.

Tarptautinės operacijos metu FNTT tyrėjai Lietuvos ir Lenkijos pasienyje sulaikė du asmenis iš Vilniaus rajono.

Paprašius jų užpildyti grynųjų pinigų gabenimo deklaracijas, sieną kirtę asmenys nenurodė, kad į Lietuvą įveža daugiau nei 10 tūkst. eurų. Po nuodugnaus automobilio patikrinimo FNTT tyrėjai specialiai įrengtoje slėptuvėje aptiko grynaisiais pinigais gabenamus 265 tūkst. eurų (daugiau nei 910 tūkst. litų), pranešė FNTT.

Įtariama, kad aptikti pinigai buvo įgyti iš nusikalstamos veiklos, vykdytos Europoje. Šis sulaikymas tapo pagrindu Europos teisėsaugininkams sulaikyti ir kitus tarptautinės organizuotos grupuotės narius.

FNTT, nustačiusi Lietuvos piliečių nusikalstamus ryšius su Vakarų Europos valstybėse ir Ukrainoje veikiančiomis organizuotomis grupėmis, valdomomis Vietnamo kilmės asmens, nuolat gyvenančio Ukrainoje ir Lenkijoje, iniciavo tarptautinį tyrimą. Išaiškintoje tarptautinėje nusikalstamoje organizuotoje grupuotėje, kaip įtariama, grynųjų pinigų kurjerių pareigas vykdė ne tik Lenkijos, Latvijos piliečiai, bet ir pasienyje sulaikyti du Lietuvos piliečiai ir jų bendrininkas.

 

FNTT tyrėjai nustatė, kad tarptautinė nusikalstama grupuotė vien Lietuvoje naudojosi apie 170 sąskaitų ir atliko daugiau nei 130 tūkstančių bankinių operacijų. Įtariama, kad buvo legalizuota apie 25 mln. eurų ir 15 mln. JAV dolerių.

Bendradarbiaujant kelių valstybių teisėsaugininkams, atskleistas nusikalstamos veiklos mechanizmas buvo skirtas iš kontrabandos Vokietijoje, Lenkijoje, Čekijoje gautų grynųjų pinigų legalizavimui.

Lėšos būdavo pervedamos į neteisėtai veiklai nuslėpti įsteigtų ribotos atsakomybės įmonių bankų sąskaitas, atidarytas Lietuvoje, Latvijoje ir kitose valstybėse. Automobiliais ar geležinkeliu didelius kiekius grynųjų pinigų gabenantys kurjeriai juos perduodavo minėtas sąskaitas valdantiems asmenims, o imituojant pavedimus už neegzistuojančių prekių ar realiai nesuteiktų paslaugų pardavimus, pinigai bankiniais pavedimais pasiekdavo asmenų, organizavusių kontrabandą ar neteisėtą prekybą, sąskaitas.

FNTT kartu su tyrimui vadovaujančia Vilniaus apygardos prokuratūra bedarbiams pasienyje sulaikytiems asmenims ir dar vienam jų bendrininkui pareiškė įtarimus dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir neteisėto praturtėjimo.

Dviem įtariamiesiems taikytos kardomosios priemonės – suėmimai 15 ir 45 paroms, o trečiajam – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, taip pat paimti asmens dokumentai.

Vilniaus apygardos prokuratūros sprendimu laikinai apribotos nuosavybės teisės į įtariamųjų turimą nekilnojamąjį turtą ir kelias prabangias transporto priemones.

Dar 60 įmonių pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas, o jų bankų sąskaitose areštuota 15 mln. litų.


Šiame straipsnyje: FNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių