Sulaikyta gauja, per Lietuvą išgabenusi automobilių už 2,6 mln. eurų

Italijos pareigūnai sulaikė tarptautinę Lietuvos, Italijos, Baltarusijos nusikaltėlių gaują, kuri vogdavo prabangius automobilius.

Iš viso pareigūnai užfiksavo 53 nelegalius automobilių išvežimo atvejus, o padarytas nuostolis siekia daugiau kaip 2,6 milijonus eurų, ketvirtadienį pranešė Lietuvos policijos departamentas ir Lietuvos generalinė prokuratūra.

Surinkus bei užfiksavus pakankamai duomenų apie šiuo nusikaltimus vykdančius asmenis bei jų veikimą, antradienį buvo įvykdyta Italijos, Lietuvos ir Baltarusijos policijos pareigūnų operacija „Belita-Swindle“.

Jos metu Italijoje buvo suimta 12 Italijos ir vienas Baltarusijos pilietis, atlikta 16 kratų, pranešė Policijos departamentas.

Pasak prokuratūros, buvo rasta ir konfiskuota 11 „Mercedes“, „Audi“, BMW, „Porsche“ markės automobilių, iš Lietuvos italams grąžintos trys transporto priemonės, kurių vertė – apie 440 tūkst. eurų.

2010 metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo pareigūnai, analizuodami tarptautiniu mastu veikiančių mašinvagių nusikaltimus, veikimo metodus bei būdus, nustatė, kad prabangūs automobiliai su Italijos valstybinės registracijos numeriais iš Lietuvos išvyksta į Baltarusiją, o maždaug po mėnesio paskelbiama šių automobilių paieška. Į tyrimą buvo pasitelkti ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės pareigūnai.

Pastebėję šią nusikalstamos veikos schemą, Lietuvos policijos pareigūnai informavo Italijos policiją, Lietuvoje buvo pradėti keli ikiteisminiai tyrimai, atliekamus proceso veiksmus koordinavo Lietuvos Generalinė prokuratūra.

Paaiškėjo, kad keliuose Italijos regionuose veikė grupė, kuriai vadovavo Baltarusijos pilietis P.C.

Atliekamo tyrimo metu pareigūnams pavyko išaiškinti nusikaltėlių veikimo mechanizmą - Italijoje jie surasdavo finansinių problemų turinčius asmenis. Jiems būdavo pasiūloma už ketvirtadalį tikrosios kainos nupirkti jų automobilius. Vėliau jiems būdavo sugrąžinami originalūs automobilio raktai ir dokumentai, kad jie galėtų melagingai pranešti apie automobilio vagystę.

Pasak Policijos departamento pranešimo, gavę automobilį, nusikaltėlių bendrininkai, dažniausiai Italijos piliečiai, vykdavo į Lietuvą, o iš Lietuvos, per pasienio kontrolės punktą, kaip turistai, atvažiuodavo iki taip vadinamos „neutralios zonos“ esančios tarp Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Neutralioje zonoje jų laukdavo bendrininkai iš Baltarusijos, kurie jau turėdavo suklastotus automobilio registracijos dokumentus (naudojo Italijoje pagrobtus tuščius registracijos blankus), suklastotas pardavimo-pirkimo sutartis ir raktus.

Automobiliai su šiais dokumentais, Baltarusijoje atlikus muitinės procedūras, būdavo parduodami per kelis asmenis. Italijos nusikaltėliai su originaliais dokumentais ir raktais grįždavo į Lietuvą, o iš Lietuvos parskrisdavo į Italiją, grąžindavo automobilio savininkui dokumentus ir raktus.

Lietuvos policijos teigimu, atsižvelgiant į nusikaltėlių veikimo mechanizmą tapo aišku, kad Lietuvos teritorijoje užkardyti šiuos nusikaltimus bus sudėtinga, nes iš Lietuvos automobilis išvykdavo su tvarkingais registracijos dokumentais, nebūdavo paskelbta jo paieška. Nepaisant to, pernai VSAT pareigūnai, bendradarbiaudami su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais, sulaikė keletą tokių automobilių, Lietuvoje buvo suimti bei nuteisti du Italijos piliečiai, vykdę tokią nusikalstamą veiklą.

Visa surinkta ir išanalizuota informacija buvo pateikta Italijos pareigūnams. Bendradarbiaujant su Lietuvos generaline prokuratūra bei Eurojust (Europos teisinio bendradarbiavimo institucijos) atstovais, buvo organizuoti Lietuvos, Italijos ir Baltarusijos pareigūnų susitikimai, kurių metu buvo numatyta, kaip toliau kovoti su tokiais nusikaltimais.

Lietuvoje anksčiau buvo nuteisti du italai, bandę pasisavintus automobilius išgabenti į Baltarusiją.


Šiame straipsnyje: vagystėautomobiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Meluoja Italai.Isvaziavo Lietuviai patys saziningiausi, darbciausi ir geriausi protai. Man atrodo kad kvepuot lengviau nuo atmatu lietuvisku,kiti rauda del ju.

neidomu

neidomu portretas
nieko nesupratau

Savas

Savas portretas
Tai Kazlui baigesi era,visiems ateina galas,lazda turi du galus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių