Sukčiui teks grąžinti apgaule išviliotą milijoną

Penktadienį Vilniaus 1-asis apylinkės teismas paskelbė nuosprendį bene žinomiausiam Lietuvos sukčiui Alfredui Grigučiui, iš patiklių žmonių išviliojusiam apie milijoną litų.

49 metų sukčius buvo pripažintas kaltu dešimtyje epizodų ir nuteistas 6 metų laisvės atėmimo bausme. Šią bausmę sudėjus su ankstesniu neatlikti nuosprendžiu A.Grigučiui skirta galutinė 6 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, skirta 1950 litų bauda.

Sukčius taip pat turės atlyginti nukentėjusiųjų patirtą žalą.

A.Grigutis pasižymėjo ne tik begaline fantazija, bet ir sugebėjimu įtikinti žmones, dažniausiai moteris, jog yra labai patikimas, užima aukštas pareigas, todėl, ką pažadėjo, tą tikrai padarys. Vieniems jis prisistatydavo Valstybės saugumo departamento (VSD) majoru, kitiems Seimo nario padėjėju, tretiems - klestinčiu verslininku.

Sukčiaus elgėsi taip savimi pasitikinančiai, kad nukentėjusieji suprasdavo į jo pinkles patekę tik tada, kai tūkstantinės pinigų sumos jau būdavo A.Grigučio kišenėje.

Ant aferisto kabliuko užkliuvo ir vilnietė N.Š. Įtikinęs ją, kad investavimas į automobilių prekybos verslą bus ypač pelningas, jis merginą sugundė bankui įkeisti jos motinai priklausantį namą ir paimti 500 tūkst. litų paskolą. Lengvai uždirbamais pinigais mergina susigundė ir nieko nelaukdama, padarė kaip liepė A.Grigutis.

2006 m. pinigai aferistui buvo perduoti, tačiau žadėtojo verslo N.Š. nesulaukė.

A.Grigučio auka tapo ir vilnietė I.Ž.

Valstybės saugumo departamento majoru jai prisistatęs A.Grigutis, vieno pokalbio metu lyg tarp kitko prasitarė, kad VSD garažuose yra muitininkų konfiskuotas prabangus automobilis „BMW X5".

Esą jis bus parduotas Vilniaus savivaldybės organizuotame aukcione ir jis, kaip gerai draugei gali „suveikti“, jog automobilis atiteks jai 30 tūkst. litų.

Moteris tuo patikėjo. 2007 metų vasarą ji atidavė A.Grigučiui 16 tūkst. litų, tačiau, suprantama, nei pinigų, nei automobilio taip ir nepamatė.

Konfiskuotus automobilius sukčius buvo pažadėjęs dar keliems vilniečiams, tačiau susirinkęs pinigus, pradingdavo.

2007 metų vasarą į A.Grigučio akiratį pateko vienos įmonės savininkas. Jis už 240 tūkst. litų iš sukčiaus ketino pirkti 60 tonų gintaro žaliavos, kuri esą konfiskuota Kaliningrado srities muitinėje.

Pinigai buvo sumokėti, bet prekės pirkėjas niekada negavo.

2008 metų rudenį A.Grigučio žavesio auka tapo L.K. Patikėjusi tariamu VSD darbuotoju, moteris už pažadą jos dukrai išvengti baudžiamosios atsakomybės, sukčiui atidavė 214 tūkst. litų, o konfiskuotą butą Vilniuje už 93 tūkst. litų užsigeidusi moteris, už savo svajonės išsipildymą A.Grigučiui lengva ranka „padovanojo“ 25 tūkst. litų.

Teisme A.Grigutis kaltu prisipažino, tačiau lyg tyčiodamasis iš nukentėjusiųjų aiškino, jog jis nei vienos aukos neprievartavo jam nešti pinigus - visi nukentėję juos davė savo noru, niekeno neverčiami.


Šiame straipsnyje: Grigutissukčiavimasnuosprendis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių