Sukčiavimas su PVM atvedė į teisiamųjų suolą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apskrities skyriuje baigti du ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo.

Įtarimai šiose bylose pareikšti informacinių technologijų bendrovės pardavimų skyriaus vadovui A.T. (gim.1961 m.) ir tentų gamyba užsiimančios įmonės direktorius 36-erių metų V.B.

Analogiški įtarimai pareikšti ir juridiniam asmeniui - uždarajai akcinei bendrovei. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra, surašiusi kaltinamuosius aktus, bylas perdavė į teismus.

Baudžiamosiose bylose paskaičiuota, kad bendrovių vadovai apgaule įgijo daugiau nei 250 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio.

Pirmame baigtame tyrime išaiškinta, kad 2003 m. spalio - 2006 m. balandžio mėnesiais informacinių technologijų bendrovės pardavimų skyriaus vadovas A.T. į bendrovės buhalterinę apskaitą įtraukė veiklos nevykdžiusių įmonių dokumentus, kuriuose užfiksuoti melagingi duomenys apie neva atliktas paslaugas, susijusias su kompiuterinės įrangos priežiūra.

Išaiškinta, kad į bendrovės buhalterinę apskaitą buvo įtraukta 21 suklastota sąskaita faktūra ir tiek pat PVM deklaracijų. Sukčiaujant buvo įgyta 54 tūkst. 180 litų pridėtinės vertės mokesčio, kurį bendrovė privalėjo sumokėti į valstybės biudžetą.

Antrajame ikiteisminiame tyrime nustatyta, kad įtariamasis V.B., tentus gaminančios bendrovės direktorius, veikdamas šio juridinio asmens vardu ir interesais, 2003 m. spalio - 2006 m. balandžio mėnesiais, veikdamas kartu su bendrininkų grupe, siekdamas sumažinti į valstybės biudžetą mokėtino PVM dydį, kaip įtariama, pagamino netikrus dokumentus, suklastojo tikrus ir juos panaudojęs apgaule panaikino savo vadovaujamos bendrovės prievolę sumokėti į valstybės biudžetą 202 tūkst. 390 litų PVM.

Nustatyta, kad V.B. vadovaujama bendrovė, norėdama sumažinti mokesčius, sudarė sutartis su 9 bendrovėmis - neva iš jų perka statybines medžiagas, statybos ir remonto darbus.

FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai atskleidė, kad realiai jokie sandoriai nevykdavo, o veiklos nevykdančios bendrovės išrašydavo PVM sąskaitas faktūras, kuriose būdavo nurodyti melagingi duomenys. Išaiškinta, kad iš viso suklastotos 33 PVM sąskaitos faktūros, 67 kasos pajamų orderiai ir 14 PVM deklaracijų.

Pateikusi šiuos dokumentus tentų gamyba užsiimanti bendrovė į valstybės biudžetą nesumokėjo 202 tūkst. 390 litų PVM.

Ikiteisminių tyrimų metu informacinių technologijų bendrovė valstybei atlygino visą valstybei padarytą žalą - 54 tūkst. 180 litų, o tentus gaminanti bendrovė sugrąžino 154 tūkst. 965 litus.

Kitą dalį, beveik 50 tūkst. litų, sudariusi su Vilniaus apskrities valstybine mokesčių inspekcija mokestinės paskolos sutartį, įsipareigojo atlyginti iki 2010 metų vidurio.

Pagal inkriminuojamas nusikalstamas veikas įtariamiesiems gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.


Šiame straipsnyje: FNTTsukčiavimas PVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių