PVM grobstytojams – kaltinamųjų suolas

Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Darius Raulušaitis perdavė Vilniaus apygardos teismui baudžiamąją bylą dėl UAB „Rubicon prodimpeksas" (dabar - ,,Edkinta") priklausančio didelės vertės turto pasisavinimo, bendrovės naudai įgytos teisės į Lietuvos valstybės biudžeto lėšas, prievolės panaikinimo šiuos pinigus sumokant į valstybės biudžetą.

Kaltinimai byloje pareikšti ,Rubicon prodimpeksas" buvusiam direktoriui V.M., A. P. ir UAB ,,R. P.".

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2004-2005 metais kaltinamasis V. M., Kauno mieste pasisavino „Rubicon prodimpeksas" priklausantį didelės vertės turtą - daugiau kaip pusantro milijono litų (1 633 238 Lt).

V. M. perduodavo kaltinamajam A.P. melagingus duomenis apie bendrovei tariamai atliktus vidaus apdailos ir statybos darbus. Pastarasis šiuos duomenis perduodavo į jokią veiklą nevykdančias ir naudojamas nusikalstamai veikai paslėpti bendroves, kurių vadovai suklastodavo dokumentus - PVM sąskaitos-faktūros blankus.

V.M. netikrus dokumentus perduodavo ,Rubicon prodimpeksas" finansininkui, teigdamas, jog reikia atsiskaityti su neva paslaugas atlikusiomis bendrovėmis. Visus gautus pinigus kaltinamųjų bendrininkai, pasilikdami tam tikro dydžio pinigų dalį už suklastotų dokumentų išrašymą, grąžindavo A. P., kuris pinigus atiduodavo buvusiam bendrovės direktoriui V. M.

V. M. ir A. P. bendrovės naudai įgijo turtinę teisę į Lietuvos biudžeto lėšas - beveik 250 tūkst. litų ir panaikino prievolę šias lėšas sumokėti į valstybės biudžetą. ,,Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą įstatymas numato laisvės atėmimą iki dešimties metų", - sako prokuroras D. Raulušaitis.

Taip pat nustatyta, kad UAB „R. P." 2004-2005 metais pagamino netikrus dokumentus ir juos panaudojo, aplaidžiai tvarkė buhalterinę apskaitą. Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojams pateikus suklastotas PVM deklaracijas, į valstybės biudžetą buvo sumokėta beveik 250 tūkst. litų mažiau ir valstybės biudžetui padaryta didelė materialinė žala.

Kaltinamiesiems V. M. ir A. P. skirtos kardomosios priemonės - rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su kitais įtariamaisiais.

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių