Per pusmetį muitininkai sulaikė prekių už beveik 13,6 mln. litų

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Lietuvos muitinės pareigūnai aptiko neteisėtai gabenamų prekių už beveik 13,6 mln. litų. Palyginus šių ir 2008-ųjų metų suvestines, kontrabandos gabenimo mastai išaugo, praneša lrt.lt.

Kaip įprasta, į Lietuvą dažniausiai nelegaliai gabenamos cigaretės. Jų per pirmąjį šių metų pusmetį muitininkai sulaikė už beveik 9 mln. litų. Lyginant su 2008-aisiais, rūkalų kontrabandos kiekis padidėjo 33 proc.

Lietuva ir toliau išlieka tabako kontrabandos tranzito šalimi. Į Vakarų Europą ir Skandinavijos šalis vežami nelegalūs rūkalai atkeliauja iš Kaliningrado srities ir Baltarusijos. Šiuose pasienio ruožuose sulaikomi didžiausi nelegalaus tabako kroviniai.

Neteisėti bandymai gabenti Vakarų Europos rinkai skirtas cigaretes pastaraisiais metais ypač padažnėjo, nes tokių cigarečių gabenimas ir realizavimas šią nusikalstamą veiką organizuojančioms grupuotėms duoda žymiai didesnę finansinę naudą.

Ikiteisminių tyrimų skaičius dėl nelegalių tabako gaminių gabenimo ir realizavimo šiais metais padidėjo net 13 proc. Iš viso Lietuvos muitinės pareigūnai per pirmąjį šių metų pusmetį sulaikė per 38 mln. vienetų cigarečių.

Alkoholio kontrabandos ir nelegalios jo apyvartos Lietuvoje problema šiuo metu taip pat tapo aktualesnė. Per pirmąjį šių metų pusmetį vien ikiteisminių tyrimų dėl neteisėto disponavimo alkoholio produktais pradėta 2,6 karto daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį, o sulaikytų alkoholio produktų kiekis išaugo net 10 kartų.

Balandį Vilniuje Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai aptiko didelį kiekį - 51,7 tonos - denatūruoto etilo alkoholio, skirto „pilstuko“ gamybai ir tam paruoštą įrangą. Sprendžiant iš aptiktos techninės įrangos, ten veikė tikras nelegalaus alkoholio gamybos fabrikas, kuriame atvežtinis denatūruotas spiritas virsdavo vadinamuoju „pilstuku“. Muitininkai suskaičiavo, kad iš sulaikyto kiekio nelegalaus alkoholio juodajai rinkai būtų galima pagaminti iki 250 tūkst. puslitrių „pilstuko“. Sulaikyto spirito vertė - apie 2,6 mln. litų.

2009 metų pirmąjį pusmetį MKT buvo pradėtas 21 ikiteisminis tyrimas dėl bandymo sumažinti importuojamų transporto priemonių vertę bei mokėtinus mokesčius. Tai 2,3 karto daugiau nei praėjusiais metais per ataskaitinį laikotarpį. Siekiant sumažinti transporto priemonės vertę, muitinės dokumentuose nurodoma, kad automobilis yra daužtas arba su vidiniais paslėptais defektais. Dažnai iš JAV įvežtas sveikas automobilis deklaruojamas kaip sugedęs.

Balandį Lietuvos uostamiestyje sulaikytas prabangus automobilis „Porshe Cayenne Turbo S“. Muitininkai, turėdami informacijos, kad beveik 100 tūkst. litų vertės visureigis buvo pavogtas Jungtinėse Amerikos Valstijose ir klastojant dokumentus gali būti legalizuotas Lietuvoje, pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Kitos neteisėtai pirmąjį šių metų pusmetį gabentos prekės: degalai, vaistai, televizoriai, DVD diskai, daiktai, pagaminti pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises ir kitos plataus vartojimo prekės.


Šiame straipsnyje: kontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių