Prostitucija: ar reikia legalizuoti?

Lietuviai pasisako už prostitucijos legalizavimą, tačiau kategoriškai priešintųsi, jei tokiu „verslu“ sumanytų užsiimtų jų giminaitės. Tokius rezultatus skelbia organizacija „Caritas“, atlikusi visuomenės nuomonės tyrimą, pranešė TV3 Žinios.

„Caritas“ daro išvadą, kad Lietuva neturi aiškių nuostatų dėl prostitucijos legalizavimo.

„Pasakoma už legalizaciją, bet, kai paklausiame klausimo, ar jūs norėtumėte, kad jums artimas žmogus tuo užsiimtų, atsakoma „ne“, - teigė Asta Kučinskaitė

Prostitucijos priežastys, pasak „Caritas“ atstovės, nekinta. Tai pirmiausia skurdas ir socialinė izoliacija. Esą vaikų išlaikyti nebegalinčios jaunos moterys į sąvadautojų rankas papuola dažniausiai, o vėliau ištrūkti iš jo nebegali – būna sumušamos, reikalaujama tariamų skolų.

Kariauja su vėjo malūnais?

„Caritas“ atstovė Šiauliuose Marytė Puidokienė nemano, kad skelbiama kova su prostitucija yra kova su vėjo malūnais, nes seniausia pasaulio profesija vadinama prostitucija visuomenėje šaknis įleidusi per giliai.

„Mes nesutinkame, kad tai galima vadinti profesija. Jeigu tai būtų profesija, jos būtų galima išmokti. Šioje „profesijoje“ kvalifikacijos nereikalaujama, svarbu, kad būtum jauna ir graži. Nors ne visada net ir tokie reikalavimai yra. Tai tikrai ne profesija, o tam tikra vergovės forma“, - įsitikinusi M. Puidokienė.

Siekdamas išsiaiškinti visuomenės požiūrį į prostituciją, „Caritas“ gegužės 12-20 dienomis didžiųjų Lietuvos miestų savivaldybėse vykdė anonimines apklausas.

Devynių klausimų anketoje gyventojai buvo kviečiami išsakyti nuomonę apie tai, ar prostitucija yra socialinė problema, teikti šios problemos sprendimo būdus, išsakyti nuomonę prostitucijos legalizavimo klausimu.

Šis tyrimas yra viena iš Lietuvos Caritas socialinės akcijos „Aš – už pasaulį be prostitucijos!” sudedamųjų dalių. Lietuvos Caritas nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio trunkančią akciją jau surengė 3 vietos ir respublikines konferencijas, 6 paskaitų ciklus Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės bei Panevėžio regionų mokyklose ir vaikų globos namuose.


Šiame straipsnyje: prostitucijalegalizavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių