Prokuroras: Darbo partijos byloje ekspertizės nereikalingos

Generalinė prokuratūra mano, kad Vilniaus apygardos teismas turėtų atmesti daugumą prašymų, kuriuos, baigiantis Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimui, pateikė advokatai ir antradienį jie buvo paskelbti teisme.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas iš esmės neprieštaravo tik vienam prašymui - dėl specialistų, atlikusių skaičiavimus, apklausos.

Teismas dėl proceso dalyvių prašymų nutartį skelbs penktadienį, tada ir paaiškės, ar jie tenkinama, ar atmetami.

Prokuroras mano, kad į teismą daugiau nereikia kviesti liudytojų, o kai kurių jų apklausas per ikiteisminį tyrimą užtenka paskelbti.

„Prašau atmesti prašymą dėl Evaldo Matulio apklausos, (..), atmesti prašymą dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovų apklausos, (..) dėl rašysenos ekspertizės kasos išlaidos orderio aplinkybėms prašau atmesti“, - kalbėjo prokuroras S.Verseckas.

Jis teigė, kad apgaulingos buhalterijos egzistavimas nulėmė neteisingų duomenų buvimą, nepriklausomai nuo to, kas deklaracijas pasirašė ir pateikė valstybės institucijoms.

Advokatai anksčiau išsakė nuomonę dėl galimų specialistų klaidų teismui pateiktuose dokumentuose, tačiau, prokuroro vertinimu, klaidų buvimas esminių aplinkybių dėl apgaulingos apskaitos nekeičia.

S.Versecko manymu, jeigu teismas nuspręstų apklausti ekspertus, jiems klausimus reikėtų pateikti iš anksto, kad jie galėtų paanalizuoti ir prisiminti prieš šešerius metus atliktą tyrimą.

„Dėl buhalterinės ekspertizės prašau atmesti, nes nematau esminių prieštaravimų, dėl ko reikėtų iš naujo atlikti Darbo partijos visą ūkinės-finansinės veiklos tyrimą“, - sakė prokuroras.

Išklausęs prokuroro kalbą iš savo vietos pakilo advokatas Algirdas Miškinis.

„Šioje byloje apeliaciniams skundas reikėtų palikti kuo mažiau erdvės“, - kalbėjo advokatas ir pareiškė nesutinkąs su prokuroro nuomone, kad nereikia kviesti liudytojų.

„Liudytojai gyvi, gyvena. Teismo pareiga tikrinti jų parodymus“, - sakė kitas advokatas Vytautas Sviderskis.

Jiems antrino ir advokatas Arūnas Petrauskas, jis priminė, kad prokuratūra prašė pakeisti kaltinimą į sukčiavimą.

Byloje dalyvaujanti „Sodros“ atstovė neprieštaravo, kad būtų apklausti išvadas pateikę specialistai, jie pasisakytų dėl advokatų pastebėjimų dėl aptiktų netikslumų. Dėl kitų prašymų pagrįstumo ji paliko spręsti teismui.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovė pritarė prokuroro nuomonei, kad liudytojų apklausa nereikalinga.

Tuo metu kaltinamasis, pirmasis Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys pareiškė teismui, kad reikėtų patikrinti visas deklaracijas, teiktas „Sodrai“ ir VMI ir paskirti ekspertizę.

Kaip skelbta, Darbo partijos advokatai paprašė teismo skirti rašysenos ekspertizes, kuriomis būtų ištirtas vadinamosios juodosios buhalterijos bylos pagrindinės liudytojos Nijolės Steponavičiūtės rašysenos autentiškumas ant buhalterinių dokumentų, kuriuose įrašyta apie 1 mln. litų siekianti suma.

Taip pat bylą nagrinėjančios Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegijos paprašyta skirti ekspertizę nustatyti Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho parašo tikrumą ant kai kurių dokumentų.

„Kai kuriuose dokumentuose labai skiriasi. (...) Praėjo tiek laiko, sunku pasakyti, kieno ten parašai. Tuo labiau, kad teismo proceso metu (iždininkė Virginija - BNS) Jagminaitė prisipažino, kad ji klastojo apie 100 parašų finansinėse deklaracijose. Todėl aš noriu, kad patikrintų, kad man nebūtų prikišami dokumentai, kur neva yra mano parašai“, - per posėdžio pertrauką žurnalistams prašymo motyvus paaiškino V.Uspaskichas.

Pasak prašymą antradienį vykstančiame teismo posėdyje perskaičiusio advokato, rašysenos ekspertai turėtų išaiškinti ant kai kurių kasos išlaidų orderių parašytų skaitmenų, sudarančių 1 mln. litų sumą, autentiškumą. Prašoma patikrinti, ar dokumentuose rašyta vienu rašikliu.

Šių 2006 metais sukurtų buhalterinių dokumentų autorystė priskiriama N.Steponavičiūtei.

„Ten tiesiog matyti be didelių ekspertų įgūdžių, kad šiek tiek skirtinga ranka parašyta. (...) Ant pačio čekio yra “1000„ parašyta, o po to visiškai kitaip prirašyti dar trys nuliai“, - aiškino V.Uspaskichas.

Darbo partijos advokatai taip pat paprašė papildomai apklausti daugiau kaip 100 liudytojų, tačiau V.Uspaskichas sakė to nelaikantis bandymu vilkinti bylą.

„Kodėl vilkinimas? Čia jokio vilkinimo. Advokatai - profesionalai, supranta, ko prašo, ką daro. Aš galvoju tuos šimtą liudytojų galimą būtų apklausti per porą valandų“, - teigė Darbo partijos lyderis.

Antradienį vykstančio posėdžio metu proceso Darbo partijos advokatai pateikė apie 10 prašymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viktorija

viktorija portretas
MANJAKAS TOLIAU CIRKINASI
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių