Prokuroras bylinėjasi su „Uogomis" (atnaujinta)

Šiandien Vilniaus miesto 1-ąjame apylinkės teisme vyko teismo posėdis, kuriame buvo svarstomas prokuroro Justo Lauciaus prašymas iškelti baudžiamąją bylą dėl šmeižto ir įžeidimo Baltijos televizijos laidos „Uogos. Žinios ir orai" kūrybinei grupei - žurnalistams ir laidos vedėjams.

Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro J. Lauciaus nemalonę „Uogos" užsitraukė praėjusių metų gruodžio 7 d. laidoje išsakytais teiginiais.

Vienas iš kaltinamų laidos vedėjų, Saulius Grigūnas, dėl kojos lūžio į posėdį atvykti negalėjo, todėl posėdis neįvyko. Tačiau teismas patenkino prokuroro J. Lauciaus prašymą ir paskyrė kardomąsias priemones visiems kaltinamiesiems.

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai įžeidimu kaltinamiems žurnalistams paskiriamos kardomosios priemonės. Kitas teismo posėdis vyks rugpjūčio mėnesį.

Baltijos televizijos vadovybė pranešė, kad komentuodamas situaciją LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Kęstutis Čilinskas teigia: „Viešų pareigūnų kritikos ribos yra platesnės, nei paprasto žmogaus. Pareigūnai turi galimybių už jų teisingą ar neteisingą kritiką persekioti piliečius bei žiniasklaidos priemones, todėl Europos Žmogaus teisių teismas pabrėžia - baudžiamasis persekiojimas už pareigūnų kritiką draudžiamas.

Jokioje Europos valstybėje baudžiamųjų bylų už pareigūnų kritiką nebūna. Jei kas buvo apšmeižtas ar įžeistas - tam yra žurnalistų etikos institucijos, civilinė teisė. Baudžiamasis persekiojimas - ne demokratinės, o totalitarinės valstybės bruožas. Mano žiniomis, vienintelis atvejis, kai JAV žurnalistams buvo iškelta baudžiamoji byla, tai buvo padaryta dėl valstybės paslapties paviešinimo, susijusio su karu Irake.

Juk ir Lietuvos Generalinė prokuratūra yra išreiškusi savo poziciją. Kai po A. Pociūno mirties kai kurios žiniasklaidos priemonės paskleidė tikrai klaidingą ir jį žeminančią informaciją, prokuratūra nerado pagrindo dėl to pradėti ikiteisminį tyrimą."

Lietuvos žurnalistų sąjunga jau yra išreiškusi susirūpinimą dėl šios bylos eigos ir J. Lauciaus galimo privačių ir viešų interesų susikirtimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių