Prokurorai iš naujo aiškinsis, kas mušė E.Kusaitę

Vilniaus apygardos teismas patenkino terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės skundą dėl galimai jos atžvilgiu panaudoto fizinio ir psichologinio smurto.

Teismo teigimu, tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra viską ištyrė ne iki galo. Nenustatyta, kas iš pareigūnų su E.Kusaite galėjo bendrauti jos sulaikymo dieną, pernai spalio 24 d. kai iš Kauno terorizmu įtariama klaipėdietė buvo atvežta ir uždaryta Vilniaus tardymo izoliatoriuje.

Teismo teigimu, Generalinė prokuratūra nepasistengė išsiaiškinti, kas su E.Kusaite bendravo nuo 20 iki 20.50 val.

Pati įtariamoji tvirtina, kad pirmą kartą ji buvo sumušta tik atvežta į areštinę, vėliau ją esą mušė trys rusai, atvykę jos tardyti. Įtariamosios muomone ši egzekucija galėjo įvykti Valstybės saugumo departamento (VSD) patalpose.

„Įėjo trys rusai ir pradėjo reikalauti, kad liudyčiau prieš Magmadovus (jos draugai Apti Magmadovas ir Aišat Magmadova, kurie dabar yra sulaikyti Maskvoje – red.past.). Kai aš atsisakiau tai daryti, pasipylė keiksmai, smūgiai, ir spardė, ir daužė, ir trankė į žemę paėmę už plaukų", - yra pasakojusi mergina.

E.Kusaitė aiškina, kad su rusais jai yra tekę bendrauti du kartus, pirmasis susitikimas įvyko balandžio 7 d., kitas po poros dienų. Generalinė prokuratūra nustatė, kad balandžio 7 d. E.Kusaitė tikrai buvo vežama į Generalinę prokuratūrą apklausai, tačiau buvo apklausti visi konvojaus pareigūnai ir nei vienas jų nematė, kad įtariamoji būtų buvusi sumušta, ar kažkaip keistai elgtųsi.

Nežiūrint į tai, Vilniaus apygardos teismas panaikino ne vieną prokuratūros atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą dalį, o visą ją. Generalinė prokuratūra turės iš naujo aiškintis visas E.Kusaitės apklausų detales.

„Nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl teismo sprendimas bus vykdomas“, - po teismo posėdžio sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

E.Kusaitė tvirtina, kad patyrusi ne tik fizinę prievartą. Ji pasakoja, kad jai buvo leidžiami ir psichotrponiai vaistai, todėl ji neprisimena, ką kalbėjo apklausų metu, todėl ir jos parodymai skiriasi vieni nuo kitų.

Prokuratūros atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo smurto, E.Kusaitė buvo apskundusi Vilniaus 1-osios apylinkės teismui, tačiau šis jos skundą atmetė kaip nepagrįstą. Kad nerado jokių įrodymų, jog įtariamoji teroristė buvo mušta neseniai pareiškė ir tyrimą atlikęs Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius.

 


Šiame straipsnyje: Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių