Prokuratūra: V. Pociūno žūtis nebuvo smurtinė, tyrimas – nutrauktas

Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko Vytauto Pociūno mirtis Baltarusijoje nebuvo nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo pasekmė, konstatavo Generalinė prokuratūra.

„Pakartotinio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad žmogaus gyvybė nebuvo atimta dėl asmens ar asmenų nusikalstamo pasitikėjimo, nusikalstamo nerūpestingumo ar tyčinių veiksmų, todėl vadovaujantis Lietuvos Respublikos Baudžiamojo proceso kodeksu, tolesnis baudžiamasis procesas negalimas“, - rašoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė ikiteisminį tyrimą atlikęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Artūras Urbelis.

„Nenustačiau, kad padarytas nusikaltimas – tokia mano išvada“, - penktadienį žurnalistams sakė A.Urbelis.

Anot prokuroro, V.Pociūnas mirė nuo traumų, gautų iškritus per devinto aukšto langą.

„Konstatuoju, kad visi sužalojimai, kurie nustatyti, visi galėjo atsirasti nukritus iš tokio aukščio ir kontaktuojant kūnui su pastoliais ir su žeme“, - teigė jis.

Prokuratūros teigimu, ikiteisminio tyrimo metu prokurorai išreikalavo ir įvertino dokumentus iš VSD, Užsienio reikalų ministerijos, Vyriausybės kanceliarijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, bankų, telekomunikacijų bendrovių operatorių. Taip pat papildomai apžiūrėta įvykio vieta, atlikti du eksperimentai, keturi specialistų tyrimai - vaizdo įrašo ir fotonuotraukų vaizdo, trasologinis, pluoštinių medžiagų ir informacinių technologijų.

Šioje byloje Generalinė prokuratūra taip pat gavo dviejų valstybių atsakymus į teisinės pagalbos prašymus, apklausė tris specialistus bei apie 100 liudytojų.

„Be to, prokuroras nutarime įvertino ir tokią aplinkybę, kad baudžiamasis procesas dėl užsienio valstybėje padarytų nusikalstamų veikų žmogaus gyvybei galimas tik tuo atveju, jeigu šias veikas padarė Lietuvos Respublikos pilietis ar kiti nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys. Atlikto ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta jokių faktinių aplinkybių, kurios pagrįstų priežastinį ryšį tarp Lietuvos Respublikos piliečio ar kito nuolat Lietuvoje gyvenančio asmens veiksmų ir V.Pociūno mirties“, - rašoma prokuratūros pranešime.

V.Pociūnas žuvo 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį, iškritęs iš devinto aukšto viešbutyje Breste. Generalinė prokuratūra dukart buvo pripažinusi, kad ši mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau teismo nurodymu ikiteisminis tyrimas vis buvo atnaujinamas. Pastarąjį kartą tarp kitų versijų tirta ir nužudymo versija.


Šiame straipsnyje: Vytautas PociūnasVSD

NAUJAUSI KOMENTARAI

aisku

aisku portretas
koks cia smurtas ,ismete ir tiek ,argi smurtas prigerti pelkeje .smurtas tai kai zmogus supykes paraso komentara .

JAU BAUGU DAROS

JAU        BAUGU       DAROS portretas
Kol prokuraturai vadovaus sitas ponaitis , NESINORES NEI GIRDETI , NEI TIKETI PROKURORU ISVADU . . .

ruta

ruta portretas
netikiu ir niekada netikesiu bjauriai,siaubingai korumpuota Lietuvos teisesauga !!!
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių