Prokurai siūlo įkalinti kyšininkavimu įtariamus buvusius Trakų vadovus

Vilniaus apygardos prokuratūra didelės galimos korupcijos byloje siūlo realiomis laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti tris buvusius Trakų savivaldybės vadovus - buvusį merą Vytautą Petkevičių, buvusį tarybos narį Saulių Raščiauską ir buvusį administracijos direktorių Leonardą Karnilą.

Paskelbus apkaltinamąjį nuosprendį, tris nuteistuosius siūloma suimti teismo salėje.

V.Petkevičius ir L.Karnila šiuo metu yra Trakų rajono savivaldybės tarybos nariai, L.Karnila priklauso Liberalų ir centro sąjungai, V.Petkevičius išrinktas pagal Naujosios sąjungos sąrašą. Vėliau ši partija prisijungė prie Darbo partijos.

Kaltinamasis R.Raščiauskas yra dabartinio Trakų mero Vinco Kapočiaus patarėjas.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius pirmadienį Vilniaus apygardos teismo posėdyje sakė, kad mero pareigas ėjęs V.Petkevičius įtariamas nusikaltimus padaręs bendrininkų grupėje.

„Buvusių trijų savivaldybės vadovų veikla buvo nukreipta ne tarnauti žmonių gerovei, o gauti didesnės naudos“, - sakė valstybės kaltintojas.

Jo teigimu, Trakų rajone tuo metu be kyšių negalėjo veikti nė viena bendrovė, teisėtais būdais verslininkai negalėjo laimėti konkursų.

Prokuroras taip pat sakė, kad tuometinių savivaldybės tarnautojų veikla buvo panaši į nusikalstamos grupuotės veiklą.

Buvusį merą V.Petkevičių prašoma pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, savavaldžiavimo ir skirti realią šešerių metų bei trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę atliekant ją pataisos namuose. Iš V.Petkevičiaus taip pat turi būti konfiskuoti 29,3 tūkst. litų, kurie galėjo būti gauti kaip kyšis.

L.Karnilą prokuroras pasiūlė teismui pripažinti kaltu dėl kyšio priėmimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir savavaldžiavimo bei turto prievartavimo ir nuteisti jį aštuoniems metams laisvės atėmimo pataisos namuose. Teismui siūloma konfiskuoti daugiau nei 58 tūkst litų, kurie galėjo būti gauti kaip kyšiai. Prokuroras taip pat prašo pakeisti kardomąją priemonę - suimti L.Karnilą teismo salėje, o rašytinį pasižadėjimą panaikinti.

Buvusį tarybos narį S.Raščiauską taip pat siūloma pripažinti kaltu dėl kyšio priėmimo ir skirti jam šešerių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose, konfiskuoti 38 tūkst. litų, kurie galėjo būti gauti kaip kyšiai.

„Karnilai, Petkevičiui ir Raščiauskui reikia skirti laisvės atėmimo bausmes, nes nebus pasiekti bausmės tikslai“, - sakė prokuroras.

Teismo taip pat prašoma nuteisti Gaudentą Sakalauskienę, Juozą Baltmiškį, Valdą Dzikevičių, Kęstutį Biekšą, Algimantą Visockį, Julių Urbanavičių, Rolandą Žilinską, Praną Vytautą Pulauską, Danę Gudelienę ir Mindaugą Kirlį. Kartu su jais teisiamas ir su nusikalstamu pasauliu siejamas Stanislovas Narkevičius, pravarde „Narkuša“. Jam siūloma skirti pustrečių metų nelaisvės, jos vykdymą atidedant. Prokuroro manymu, S.Narkevičius taip pat turėtų sumokėti daugiau nei 3 tūkst. litų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktos ir bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ bei „Dializės centras“. Joms taip pat siūloma paskelbti apkaltinamąjį nuosprendį kaip juridiniams asmenims.

Ikiteisminis tyrimas dėl L.Karnilos ir kitų Trakų rajono savivaldybės pareigūnų veiklos pradėtas dar 2007 metų balandį. Bylos duomenimis, savivaldybės administracijos direktorius esą reikalavo 100 tūkst. litų kyšio, kad bendrovei „Dializės centras“ palankiomis sąlygomis būtų išnuomota sena ligoninės katilinė.

Savivaldybės įmonė „Trakų šilumos tinklai“ šias patalpas iš tiesų išnuomojo „Dializės centrui“. Įtariama, kad L.Karnila tarėsi su „Dializės centro“ atstovu dėl patalpų nuomos palankiomis sąlygomis.

Dėl šios nuomos administracijos direktorius esą suderino su Trakų rajono meru V.Petkevičiumi. Baudžiamojoje byloje yra duomenų, kad verslininkai versti mokėti ne tik savivaldybės politikams, bet ir remti jų atstovaujamas partijas.

Byloje minimų nusikaltimų padarymo metu meras V.Petkevičiaus priklausė Naujajai sąjungai, jo pavaduotojas S.Raščiausko bei administracijos direktorius L.Karnila - Liberalų ir centro sąjungai.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas kitą savaitę, tada pasisakys kaltinamųjų advokatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
o tai cia tokie pareigunai "prokurai"? :O

as

as portretas
ištaisykite pavadinime klaidą

Baikit

Baikit  portretas
juokinti liaudi.Ar nors vienas valdininkas sedi uz padarytas klaideles?O ju isties daug.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių