Prieš teismą stos telefoniniai sukčiai

Generalinė prokuratūra surašė kaltinamąjį aktą baudžiamojoje byloje, kurioje laisvės atėmimo bausmę atliekantis Marijampolės pataisos namų nuteistasis G. K. kaltinamas dėl „telefoninių sukčiavimų".

Bylos duomenimis, G. K. ir dar penki asmenys iš Marijampolės pataisos namų, neteisėtai turėtais mobiliojo ryšio telefonais skambindavo fiksuotojo ryšio abonentams, kurių numerius rasdavo telefonų knygose. Apsimetę šių žmonių artimaisiais arba policijos pareigūnais, skambintojai aiškindavo, kad atsiliepusių artimieji yra padarę teisėtvarkos pažeidimus. Norint susitaikyti su nukentėjusiaisiais ir išvengti baudžiamosios atsakomybės būtina perduoti šių nurodytas pinigų sumas.

Ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškinta, kad devyni vyrai, dauguma iš jų taip pat nesenai atlikę laisvės atėmimo bausmes, telefonais nuolat instruktuojami bendrininkų, eidavo paimti pinigų ir kitų materialinių vertybių iš nukentėjusiųjų.

Anot Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroro Simono Minkevičiaus, įtariama, kad taip šios organizuotos grupės nariai 2006 m. spalio - 2007 m. sausio mėnesiais iš devyniolikos nukentėjusiųjų įvairiomis valiutomis ir daiktais bandė apgaule išvilioti daugiau kaip 122 tūkst. 440 litų. „Telefoniniams sukčiams" apgaulės būdu pavyko įgyti daugiau kaip 77 tūkst. 500 litų vertės turto ir teisę naudotis 410 litų vertės mobiliojo ryšio paslauga.

Didžiąją dalį taip gautų pinigų Marijampolės pataisos namuose kalėję kaltinamieji per bendrininkus išleisdavo narkotikams įsigyti. Dauguma jų yra įrašyti į Marijampolės pataisos namų asmenų, turinčių priklausomybę nuo narkotikų, įskaitą.

Tai didžiausia iki šiol Lietuvoje išaiškinta „telefoninių sukčių" grupuotė - teismui perduota 14 asmenų, stambaus masto sukčiavimu, valstybės tarnautojo vardo pasisavinimu, neteisėtu svetimų elektroninių mokėjimo instrumentų panaudojimu, neteisėtu narkotinių ir psichotropinių priemonių laikymu ir kitais nusikaltimais. Dar trijų asmenų atžvilgiu tyrimai atskirti į savarankiškus ir bus tęsiami.

Penki iš šios baudžiamosios bylos kaltinamųjų yra suimti, dar trys jau atlieka laisvės atėmimo bausmes už kitus nusikaltimus, kitiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

„Telefoniniams sukčiams" gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. Baudžiamoji byla perduota Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių