Prieš šventes – policijos žygis į pirotechnika prekiaujančias įmones

Nors kasmet daug kalbama apie pirotechnikos priemonių keliamus pavojus, skaudžių nelaimių išvengti nepavyksta. Policijos departamento duomenimis, praėjusiais metais naudojant pirotechnikos priemones buvo sužalotas 21 žmogus, iš jų – keturi nepilnamečiai.

Anot policijos, sužalojimai, kurie padaromi dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo, yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi. Tačiau skaudžiausios nelaimės įvyksta naudojant ar gaminant savadarbius pirotechninius gaminius, taip pat nesertifikuotus gaminius, nes jie nėra išbandomi, nežinoma, nei kokiu atstumu, nei kokia kryptimi įvyks šūvis, taip pat nežinoma sprogimo jėga. Todėl policija ragina gyventojus nenaudoti savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandyti patiems jų pasigaminti.

Siekiant užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis bei jų laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ar draudžiamu laiku, policija kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu nuo gruodžio 8 d. iki 2013 m. sausio 3 d. ketina skirti ypatingą dėmesį pirotechnikos priemonių naudojimui ir prekybai. Pareigūnai tikrins pirotechnikos priemonių prekybos vietas bei galimas civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietas (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas), prižiūrės, kaip laikomasi pirotechnikos priemonių naudojimo tvarkos viešose vietose.

Už pažeidimus prekiaujant pirotechnikos priemonėmis prekiautojas gali būti baudžiamas bauda nuo 200 iki 3000 Lt. Už pažeidimus, padarytus naudojant pirotechnikos priemonės, asmenims gali būti skiriamos baudos nuo 50 iki 400 Lt.

Pirotechnines priemones gyventojai gali įsigyti iš prekiautojų, kurie turi teritorinių policijos įstaigų išduotus leidimus. Prekiautojai gali prekiauti tik sertifikuotomis pirotechnikos priemonėmis. Prie kiekvienos pirotechnikos priemonės turi būti pridedama jos naudojimo instrukcija.

Naudojant pirotechnikos priemones būtina laikytis visų instrukcijos nurodymų, nukreipti priemonę į viršų ir atsitraukti saugiu atstumu (saugus atstumas būna nurodytas instrukcijoje). Jeigu pirotechnikos priemonė neiššovė, negalima artintis prie jos tiek laiko, kiek nurodyta instrukcijoje, negalima jos ardyti ar uždegti iš naujo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių