Pravieniškių pataisos namų vadovas įtariamas milijono pasisavinimu

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius nušalino Pravieniškių gydymo ir pataisos namų vadovą Ramūną Kalendrą nuo pareigų, įtardamas jį milijono litų pasisavinimu.

Ministras taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, įtardamas, kad vykdant pastatų rekonstrukciją buvo ketinta pasisavinti didelę sumą valstybės lėšų. 

Teisingumo ministerija pranešė, kad dar ankstesnės Vyriausybės metu buvo pradėta Pravieniškių gydymo ir pataisos namų pastatų rekonstrukcija, kurios statybos darbams iš viso jau išleista daugiau nei 26 mln. litų.

Už vykdomų darbų priežiūrą atsakingas įstaigos vadovas R. Kalendra pavasarį pateikė informaciją, kad per pastaruosius dvejus metus šiame objekte buvo atlikta statybos darbų dar už daugiau nei milijoną litų.

Kadangi rekonstrukcijos darbai vykdyti be įstaigą prižiūrinčio Kalėjimų departamento žinios, taip pat biudžete neesant lėšų šiems darbams atlikti, teisingumo ministras R.Šimašius sudarė komisiją situacijai ištirti.

Atlikusi tyrimą, komisija konstatavo, kad vykdant pastatų rekonstrukcijos darbus, šios įstaigos vadovas vienašališkai priėmė sprendimą pasirašyti statybų bendrovės pateiktą milijoninę sąskaitą ir darbų atlikimo aktus, nors, komisijos vertinimu,  neįmanoma nustatyti ar statybos darbai apskritai buvo atlikti, o jei ir buvo – tai kokia apimtimi ir ar tinkamai, kadangi nevykdyta statybų techninė priežiūra, o kai kuriose sąskaitose faktūrose nurodomi realiai neatlikti darbai.

"Šį pavasarį vadovas pateikė sąmatą, pagal kurią turėto būti atlikti statybos ir remonto darbai už milijoną litų, nors tam nebuvo numatytos atitinkamos lėšos. Todėl būtina patikrinti, ar apskritai buvo padaryti kokie nors darbai? O jeigu ir buvo padaryti, ar jie atlikti teisėtai, laikantis visų būtinų procedūrų?", - sakė R.Šimašius.

Pasak jo, "tai rimti pažeidimai - darbai galėjo būti atlikti be tinkamo finansavimo, be pakankamo teisinio pagrindo, todėl kyla klausimas, ar tie darbai nebuvo padaryti savavališki ir ar sandoriai nebuvo fiktyvūs".

Ministras atkreipė dėmesį, kad pradėjus detaliau aiškintis, kaip ir kokie darbai buvo atliekami, statybos bendrovė staiga atsiėmė savo teiktas sąskaitas ir darbų priėmimo-perdavimo aktus. Iš viso šiam objektui rekonstruoti su bendrove yra sudaryta sutartis už daugiau nei 13 mln. litų.

"Pateikti duomenys rodo, kad galimai buvo siekta pasisavinti stambią sumą valstybės biudžeto lėšų, nors gali būti, kad realiai statybos darbai net nebuvo atlikti. Tai leidžia įtarti vykdžius didelio masto korupcinius nusikaltimus, todėl vadovą laikinai nušalinau nuo pareigų, jo atžvilgiu yra pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas, o visa informacija perduota Generalinei prokuratūrai", - sakė R.Šimašius.

Prokurorams ištirti taip pat dar vasarą buvo perduoti ir Viešųjų pirkimų tarnybos pateikti duomenys apie šių pastatų rekonstrukcijai vykdyti 2004-2008 metais atliktų viešųjų pirkimų pažeidimus. Jų konstatuota daugiau nei 50. Tuomet nustatyta, kad konkursuose galimai buvo taikomi neproporcingi ir dirbtinai konkurenciją ribojantys kvalifikacijos reikalavimai, dalis sutarčių buvo pasirašyta neatlikus būtinų pirkimo veiksmų ir kita.

Teisingumo ministras atkreipė dėmesį, kad šiai įstaigai vadovaujantis R.Kalendra vos prieš mėnesį taip pat savo kolegų iniciatyva buvo pašalintas ir iš Kalėjimų direktorių Tarybos vadovo pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių