Pravieniškių pareigūnas ir advokatas pripažinti kaltais dėl korupcijos

Kėdainių rajono apylinkės teismas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumento suklastojimo pripažino Pravieniškių pataisos namų pareigūną Lionių Demjanovą, o advokatą, buvusį prokurorą Kęstą Ramanauską – dėl tarpininko kyšininkavimo.

Už įvykdytus nusikaltimus teismas L.Demjanovui skyrė 12 tūkst. 480 litų baudą. K.Ramanauskui teismas nusprendė skirti 60 parų areštą, ketvirtadienį pranešė šią bylą tyrusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad Pravieniškių pataisos namų pareigūnas laisvės atėmimo bausmę atliekančiam nuteistajam pasiūlė advokato K.Ramanausko, galinčio už neteisėtą atlygį padėti dėl lygtinio paleidimo, paslaugas.

Piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, savo tarnybiniame kabinete pareigūnas organizavo kelis nuteistojo ir advokato susitikimus. Toliau tęsdamas nusikalstamą veiką, L.Demjanovas suklastojo dokumentą, taip siekdamas, kad nuteistasis būtų perkeltas į lengvo režimo grupę ir taip būtų sudarytos sąlygos prašyti teismo dėl nuteistojo lygtinio paleidimo.

Kėdainių rajono apylinkės teismas konstatavo, kad šiais savo veiksmais pareigūnas L.Demjanovas pažeidė Valstybės tarnybos, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymų nuostatas bei kitus teisės aktus, taip diskredituodamas valstybės tarnautojo vardą bei sumenkindamas valstybinės institucijos autoritetą, dėl ko valstybė patyrė didelės neturtinės žalos.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad advokatas K.Ramanauskas iš nuteistojo per tarpininką priėmė 2 tūkst. litų kyšį už tai, kad paveiktų L.Demjanovą ir nuteistasis būtų perkeltas į lengvo režimo grupę, o 30 tūkst. litų kyšį priėmė žadėdamas pasinaudoti pažintimis ir daryti įtaką Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijai taip, kad nuteistasis būtų lygtinai paleistas iš pataisos įstaigos.

Šis Kėdainių rajono apylinkės teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūroje dirbęs K.Ramanauskas 2000 metais tapo pirmuoju šalyje prokuroru, už kyšininkavimą nuteistu realia laisvės atėmimo bausme. 2001 metais Aukščiausiasis Teismas vasario 27 dieną paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kuriuo buvęs prokuroras už 2,5 tūkst. JAV dolerių kyšio ėmimą buvo nuteistas praleisti pusantrų metų tuometinėje sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje. Be to, penkerius metus jam buvo uždrausta dirbti teisėsaugos srityje, konfiskuota ketvirtadalis jo turto.

Vėliau paaiškėjo, kad paimti kyšį jį įkalbėjo STT darbuotojas. Strasbūro teismas nustatė, kad STT darbuotojo ir vaikystės bičiulio veiksmai neabejotinai turėjo įtakos K.Ramanauskui apsispręsti daryti nusikaltimą, už kurį jis buvo nuteistas.

Europos žmogaus teisių teismas 2008-ųjų vasario 5 dieną paskelbė, kad Lietuva pažeidė buvusio Kaišiadorių prokuroro K.Ramanausko teisę į teisingą teismą ir priteisė jam sumokėti 30 tūkst. eurų (apie 105 tūkst. litų) visai patirtai žalai atlyginti, taip pat bylos išlaidoms padengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad STT tęs tyrimus

aa

aa portretas
tokie cia ir pareigunai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių