Policija žinojo apie D.Kedžio planuojamus nusikaltimus

Policijos departamentas pripažįsta žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad jų pareigūnai žinojo apie Drąsiaus Kedžio planuojamas žmogžudystes, tačiau nieko nedarė.

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis tikina, kad likus nedaug laiko iki žmogžudysčių Kaune, į Policijos departamentą tikrai atėjo žmogus, kuris pranešė apie planuojamus nusikaltimus.

Šį žmogų Policijos departamento priimamajame priėmė generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis, kuris, anot S.Skvernelio, pamatęs, kad kalbama visiškai ne apie tą sritį, kurią jis kuruoja, pokalbiui su šiuo asmeniu pakvietė kitą pavaduotoją, Visvaldą Račkauską, ir tuometinį Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoją Tomą Ulpį.

„Faktas tas yra, kad mes esame suinteresuoti, kad šitas tyrimas būtų atliktas objektyviai,kad būtų atsakyta tiek mums patiems į esančius klausimus, tiek visuomenei. Ir tyrimo pradžia rodo, kad tokių klausimų yra, kad jie iškelti nebe pagrindo, matomai, tas tyrimas rodo, kad visgi kriminalinėje policijoje yra problemų ir šis faktas apnuogino tas problemas, kurios buvo neigiamos, slepiamos ir manau, bet kokiu atveju pokyčiai šioje srityje turės būti padaryti, - pirmadienį surengoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos policijos generalinis komisaras.

S.Skvernelis patvirtino, kad nors žmogus pranešė apie planuojamas žmogžudystes, tačiau prokurorams apie tai pranešta nebuvo. Kodėl taip buvo pasielgta, kas turėtų prisiimti kaltę dėl to, kad D.Kedžiui buvo leista žudyti, turėtų paaiškėti atliekant ikiteisminį tyrimą.

Pasak jį atliekančio Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininko Donato Malaškevičiaus, kol kas nei vienas su slaptu liudytoju paminėtas asmuo nėra nušalintas nuo savo pareigų. „Yra vienas pareigūnas apklaustas specialiuoju liudytojų dėl savo galimai padarytos nusikalstamos veikos. Iš tikrųjų, kaltinimų šešėlis kriminalinei policijai yra metamas didelis, neabejoju, kad tam tikrų pareigūnų procesinė padėtis galės keistis“, - sakė D.Malaškevičius.

Kokia jiems gresia atsakomybė, taip pat paaiškės tyrimo metu. Neatmetama galimybė, kad pareigūnai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

D.Malaškevičiaus teigimu, apie žmogų pranešusį D.Kedžio planus Kriminalinės policijos biure ir Policijos departamente žinojo tikrai ne trys asmenys. „Nesinorėtų detalizuoti, kiek jų žinojo, nes jų ratas kasdien plečiasi, vis daugiau žmonių apklausiama ir mes bandome sudėlioti, atkurti tą visą seką, kas vyko prieš dvejus metus“, - kalbėjo Imuniteto valdybos viršininkas.

Skandalas kilo LNK laidos „Abipus sienos“ kūrėjams suradus liudytoją, kuris prisipažino, kad likus porai savaičių iki 2009 m. spalio 5-osios žudynių Kaune, jis Policijos departamentą informavo, kad planuojama nužudyti Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių, buvusią D.Kedžio sugyventinę Laimutę Stankūnaitę ir jos seserį Violetą Naruševičienę bei Andrių Ūsą. Šiuos asmenis D.Kedys kaltino pedofilija.

Anot šio liudytojo, vėliau D.Kedžio taikiniu turėjo tapti Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis ir ir buvęs verslo partneris Saulius Velečka.

Po žmogžudysčių D.Kedys turėjo pasislėpti viename sodo namelyje netoli Vilniaus. Į jį iš anksto buvo pervežti jo daiktai, namelio raktus turėjo pats D.Kedys.

Kaip teigia liudytojas, jis spalio 4-ąją visą žudynių schemą pranešė Policijos departamento pareigūnams, tačiau šie nepajudino nė piršto, kad užkirstų kelią iki šiol nerėgėtoms Lietuvoje žmogžudystėms.

Liudytojo parodymams iškilus į viešumą, Generalinė prokuratūra dėl galimos informacijos slėpimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šioje byloje yra sulaikyti du įtariamieji – D.Kedžio draugas Raimundas Ivanauskas ir jo gyvenimo draugė Eglė Barauskaitė. Vyras suimtas mėnesiui, moteris – 10 parų.

Liudytojo teigimu, apie planuojamas žmogžudystes žinojo ir D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė, tačiau ji ne tik nebandė atkalbėti brolio nuo tokio žingsnio, o atvirkščiai, jį skatino. „Neringa pasakė: tu šaudai ne žmonės, tu šaudai velnius velnius...“, - antradienį pasirodysiančios laidos „Abipus sienos“ anonse tvirtina policijos informatoriumi tapęs liudytojas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis teigia, kad įtariamųjų gali būti ir daugiau, taučiau, ar tarp jų atsiras N.Venckienės pavardė, anot jo, kalbėti dar anksti.


Šiame straipsnyje: KedysDrąsius Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

J.Kristus

J.Kristus portretas
,,juos pažinsite iš darbų"

jei zinojo

jei zinojo portretas
tai ir prisidejo prie zudyniu

mmmmm

mmmmm portretas
vouw
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių