Policija: surandama apie 50 proc. pavogtų automobilių

Automobilių vagysčių skaičius pastaraisiais metais išlieka panašus ir sudaro apie 3 procentus visų nusikaltimų, sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnas.

Nusikaltimų tyrimo 1-os valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Darius Zasas pirmadienį pranešė, kad pernai Lietuvoje buvo užregistruota per 72 tūkst. nusikaltimų, iš jų daugiau nei 33 tūkst. - vagysčių. Buvo pavogta apie 3,6 tūkst. transporto priemonių, tarp jų - 1521 automobilis. Tai - 213 automobiliais mažiau nei užpernai.

Šiemet per devynis mėnesius iš visų 58 tūkst. nusikaltimų beveik 22 tūkst. sudaro vagystės. Iki spalio jau pagrobtas 1101 automobilis - penkiais automobiliais daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Pats automobilių vagysčių bumas buvo apie 2003-uosius, po to jis po truputį mažėjo: iš pradžių staigiai, o pastaraisiais metais išlieka ganėtinai panašus“, - spaudos konferencijoje teigė D.Zasas.

Pasak jo, policija suranda apie 50 proc. pagrobtų automobilių, ištiria apie 30 proc. jų vagysčių.

„Ištyrimas tokių nusikaltimų (reiškia - BNS), kad nustatyti įtariamieji ir jie patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, - aiškino Lietuvos kriminalinės policijos biuro skyriaus viršininkas.

Jo teigimu, dažniausiai vagiami tokie automobiliai, kurių Lietuvoje yra registruota daugiausia: „Volkswagen“, „Audi“, „BMW“, „Mercedes“.

„Tai nereiškia, kad jie yra labiausiai vagiami ir nesaugiausi automobiliai - jų daugiausia registruota“, - teigė pareigūnas.

D.Zaso duomenimis, šalyje didėjant automobilių įvairovei, vagys pastaraisiais metais taikosi ne vien į vokiškus, kaip anksčiau.

„Jei anksčiau vagys rinkosi vien tik vokiškus automobilius, šiuo metu vis populiarėja japoniški ir prancūziški automobiliai. Natūralu, nes tokių automobilių Lietuvoje daugiau eksploatuojama“, - dėstė jis.

Dalis automobilių nuvaromi „pasivažinėjimui“ - tuomet jų numeriai nekeičiami. Taip pat automobiliai vagiami realizavimui Lietuvoje ar užsienyje bei dėl detalių. Šiuo metu vagys dažniausiai taikosi į 5-15 metų senumo automobilius.

„Dalis automobilių yra ardoma, o dalis išvežama į trečiąsias valstybes. Jei anksčiau buvo populiaru Rusija, Baltarusija, Kazachstanas, pakeitus muitų politiką NVS šalyse, dabar populiarėja tokios kryptys kaip Kirgizija, Tadžikija ir kitos valstybės, kurios nepatenka į Rusijos muitų sąjungą“, - aiškino Lietuvos kriminalinės policijos biuro skyriaus viršininkas.

Pasak D.Zaso, automobilių vagių verslo apimtys siekia milijonus litų ar netgi eurų.

„Jei pagrobiama 1100 automobilių, kiekvieno vidutinė vertė - ne mažiau kaip kokie 6 tūkst. litų (...), tai yra nemažos apimtys to verslo. Kalbant apie tą verslą, reikia paminėti ir iš užsienio į Lietuvą atplūstančius vogtus automobilius ir toliau išvykstančius iš Lietuvos. Toks nusikalstamas tarptautinis verslas duoda dideles pajamas, daug didesnes nei vagystės Lietuvoje - jau skaičiuojama milijonais litų ar netgi eurų“, - aiškino jis.


Šiame straipsnyje: vagysvagystėautomobiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

marija

marija portretas
po automobilio vagystes ar privalo policijos patruliai paimti automobilio dokumentus ir raktelus

1 mai

1 mai portretas
jeigu vairuotoja graži, gali nakčiai areštuoti

gnhdf

gnhdf portretas
tik nereikia meluot pas mane audiuxa is garazo nupute, net nurodziau kas, tai tie lodoriai tu vagisiu net apklausti nekviete
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių