Policija: artėjant šventėms pasirūpinkite būsto saugumu

Artėja ilgasis šventinis savaitgalis. Policijos pareigūnai, atsižvelgdami į tai, kad šventinėmis dienomis palyginti su įprastomis poilsio dienomis, padaroma gerokai daugiau nusikalstamų veikų, kitų viešosios tvarkos pažeidimų, Velykų šventės metu stiprina pajėgas. Tačiau primename, kad saugotis turi ir patys gyventojai.

Didžioji dalis vagysčių iš namų ir butų yra padaroma pasitaikius palankiai progai, pavyzdžiui, paliktas atviras langas ar neužrakintos durys. Dažniausiai mes patys sudarome palankias sąlygas vagystei padaryti. Pasirodo, kad 30 proc. butų vagysčių padaroma tik dėl to, kad šeimininkai nežinojo arba dėl savo nerūpestingumo ir abejingumo patys sudarydavo palankias sąlygas nusikaltėliams. Daugeliu atvejų įsilaužimų ir vagysčių galima išvengti. Tad pagalvokite ar jau ėmėtės visų būtiniausių būsto saugumo priemonių, o jeigu ne - imkitės:

1. Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į butą. Visuomet įsitikinkite, kad skambinantys į duris yra būtent tie, kas sakosi esą. Jeigu sako, kad yra iš policijos, dujų tarnybos ar elektros tinklų, paprašykite parodyti pažymėjimą. Klauskite apie atvykimo tikslą. Patikrinkite paskambindami į tą įstaigą, iš kurios žmogus yra. Atminkite: jei kyla bent mažiausias įtarimas, nieko neįsileiskite vidun.

2. Pasidomėkite, kokios yra durų apsaugos naujovės (įvairios spynos ir pan.), kad maksimaliai apsaugotumėte savo namus. Tinkamai sutvirtinkite buto duris, įdėkite patikimas spynas, įtaisykite akute, durų sklendę.

3. Užrakinkite duris visais užraktais, netgi keletui minučių, kai išnešate šiukšles, ar išeinate į parduotuvę.

4. Kuriame aukšte begyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris. Esant galimybei, palikite bute įjungtą šviesą, radiją.

5. Pametę raktus, būtinai pakeiskite spyną.

6. Labai naudingas telefoninis užraktas laiptinėms. Jeigu tokio jūsų name nėra, pasitarkite su kaimynais ir įsirenkite. Tokiu būdu galėsite neįsileisti nepažįstamųjų.

7. Susitarkite su patikimais kaimynais, kad kai jūsų nėra pasaugotų namus, išimtų spaudą iš pašto dėžutės. Už tai būkite pasiruošę pasaugoti jų namus, kai jie bus išėję ar išvykę.

8. Nepalikite raktų „saugiose" vietose: po laiptinėje augančia gėle ar durų kilimėliu. Jei žinote, kad tol, kol jūs būsite išvykę, kažkam reikės apsilankyti jūsų namuose (pavyzdžiui, palaistyti gėles ar pamaitinti augintinį), pasirūpinkite raktą tiesiogiai perduoti tam žmogui dar prieš išvykdami.

9. Įsirenkite bute ar gyvenamajame name apsauginę signalizaciją, tokiu būdu jūsų namai bus saugomi 24 valandas per parą.

10. Jei gyvenate žemutiniuose aukštuose, įsistiklinkite balkonus. Langus sutvirtinkite priešįsilaužiminiais apkaustais.

11. Pasirūpinkite automatiniu namų apšvietimu. Tuomet vagims bus daug sunkiau slankioti aplink jūsų namus ar veržtis vidun nepastebėtiems.

12. Apsidrauskite namų turtą draudimo bendrovėje.

13. Išvykstant Jei įmanoma patartina visiškai užsukti vandenį. Jei tokios galimybės nėra, vertėtų bent užsukti vamzdžius, pro kuriuos vanduo patenka į tualeto bakelį, skalbimo mašiną ir kt.

14. Saugodami savo turtą, kreipkitės į artimiausią policijos komisariatą ar policijos nuovadą dėl daiktų žymėjimo, kas palengvintų nustatyti rasto daikto priklausomybę ir grąžinti jį teisėtam savininkui.

15. Jei sugrįžę namo pastebėjote, kad bute jau lankėsi vagys (atvertos durys, išdaužtas langas ir t.t.), nieko nelieskite rankomis, nepalikite bereikalingų savo pėdsakų ir nepanaikinkite įkalčių. Geriau skambinkite policijai ir tik pareigūnams apžiūrėjus įvykio vietą, tvarkykite suniokotą turtą.

16. Jeigu jus apvogė ar apgavo nedelsiant kreipkitės į policiją. Skubiai pranešus ir tiksliai apibūdinus įtariamus asmenis bei jų automobilius, bus galima greičiau sulaikyti nusikaltėlius ir apsaugoti nuo nelaimių kitus žmones.

Lietuvos policija linki visiems šalies gyventojams saugių švenčių.


Šiame straipsnyje: policija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių