Po A.Ūso mirties buvo pasikėsinta į L.Stankūnaitę?

TV3 laidos “Prieš srovę” šaltiniai teigia, kad taip. Ir jos gyvybę esą pavyko išsaugoti tik todėl, kad puikiai dirbo ją saugantys Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas šios informacijos nekomentavo. “Nekomentuosiu, negaliu atsakyti”, - laidos kūrėjams tepasakė jis.

Pastebėti įtartini asmenys

“Prieš srovę” teigimu, jei vienintelis pedofilijos bylos įtariamasis Andrius Ūsas kažkieno spaudžiamas nebūtų atsisakęs valstybės jam skirtos apsaugos, o vykdamas į savo pažįstamo, buvusio Kauno policijos pareigūno Gintaro Fijadžeraldo Bašinsko sodybą, būtų kartu pasiėmęs ir privačios tarnybos apsaugininkus (teigiama, kad A.Ūsą saugojo to paties G.F.Bašinsko vadovaujama saugos tarnyba – red.past.), vyras iki šiol būtų gyvas.

Kaimo gyventojai teigia, kad A.Ūsas į šią sodybą Alytaus rajono, Eigirdonių kaime, atvyko šeštadienį, birželio 12 d. Tądien kaimo gyventojai jį matė važinėjantį keturračiu, nors netrukus po A.Ūso žūties tuomet laikinai Generalinei prokuratūrai vadovavęs Raimondas Petrauskas tvirtino ką kitą – vienintelis pedofilijos bylos įtariamasis atvyko savo mirties dieną, apie pietus.

Birželio 12 d. kaimo gyventojai teigia pastebėję ir įtartiną automobilį, kuriame sėdėję vyrai apylinkes tyrinėjo pro žiūronus. Įtartini, aplinką stebintys žmonės, kaimiečių buvo pastebėti ir A.Ūso mirties dieną. Jie įtaria, kad tai ir buvo A.Ūso žudikai.

A.Ūsas pirko degtinę

Nors prokurorai tai nutylėjo, laidos kūrėjams pavyko pakalbinti netoliese esančių Vyšniūnų kaimo parduotuvės pardavėją Mariją. Ji teigia, kad vienintelis pedofilijos bylos įtariamasis birželio 13-ąją parduotuvėje lankėsi du kartus ir abu kartus pirko degtinę.

Į parduotuvę A.Ūsas atėjo su motociklininko šalmu ir atsiprašinėjo, kad taip keistai atrodantis tik  todėl, kad jis labai sunkiai nusiima. A.Ūsas, pardavėjos teigimu, į parduotuvę atėjo su dar dviem nepažįstamais vyrais, tačiau šie atvirksčiai nei jis, pirko ne degtinę, o tik energinius gėrimus. „Jis išsitraukė iš kišenės pluoštą kupiūrų, buvo ten ir po 100, ir po 200 litų, jis galėjo turėti tūkstantį litų, o gal ir daugiau“, - iki šiol stebisi pardavėja, kad žmogus išvažiuodamas pasivažinėti keturračiu su savimi pasiima ir tokią sumą pinigų.

Sodybos šeimininkas nekalba

Laidos kūrėjų surastas sodybos šeimininkas žurnalistams bandė apsimesti esąs visai kitas asmuo, tačiau, kai jį atpažino kartu su laidos kūrybine grupe į Eigirdonių kaimą atvykęs buvęs Kauno rajono kriminalistas Juozas Lesčiukaitis, G.F.Bašinskui nieko nebeliko, kaip prisipažinti, kad būtent iš jo sodybos A.Ūsas išvažiavo į mirtį.

Bet tai buvo viskas, ką žurnalistams pavyko sužinoti. „Aš nenoriu komentuoti šių dalykų, aš norėčiau, kad jūs važiuotumėte ten, iš kur atvažiavote“, - pareiškė G.F.Bašinskas.

Neoficialiai teigiama, kad sodybos šeimininkas, pas kurį A.Ūsas praleido paskutines savo gyvenimo valandas, ankčiau dirbo taip vadinamajame septintame skyriuje, kuris užsiėmė išorine ir vidine žvalgyba. Šis skyrius buvo slaptas policijos padalinys, kurio darbuotojai galėjo net steigti savo įmones, kad prieš sekamus verslininkus galėtų apsimesti savais.

Kauno policija „Prieš srovę“ atsisakė teikti informaciją tiek apie šį skyrių, tiek apie sodybos šeimininką. Kauno apygardos prokuratūra, kurioje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl A.Ūso mirties aplinkybių nustatymo suteikė ne ką daugiau informacijos – ikiteisminis tyrimas vyksta, jis pratęstas iki 2011 m. sausio 1 d. „Turime šioje dalyje sulaukti visų atsakymų“, - apie A.Ūso mirties tyrimą tesugebėjo pasakyti ir generalinio prokuroro pavaduotojas Tomas Staniulis.

A.Ūso mirties aplinkybės iki šiol kelia ne mažiau klausimų nei Drąsiaus Kedžio mirtis balandžio mėnesį.

Ką pasakė prokurorai

Kaip jau rašėme, šioje istorijoje nesutampa ne tik A.Ūso atvykimo ir į sodybą laikai, bet ir liudytojų viešai išsakyti parodymai.

 „Į sodybą jis atvažiavo vidurdienį, apie 13 val. išvažiavo pasivažinėti su keturračiu, kuriuo jau buvo ne kartą važiavęs, o apie 15.40 val. vietos gyventojas rado jo kūną“, - spaudos konferencijoje kalbėjo R.Petrauskas.

Tuo metu kai buvo surengta spaudos konferencija, A.Ūso kūnas dar nebuvo atvežtas į Teismo medicinos institutą, todėl R.Petrauskas spėjo, kad jo mirties priežastis galėjo būti sustojusi širdis ir tai esą galėjo įvykti jam važiuojant keturračiu. Kad A.Ūsas prieš mirtį nusiėmė šalmą, tąkart prokuroras nutylėjo.

Jau kitą dieną Zenonas Burokas, Generalinės prokuratūros ikiteisminio tyrimo prokuroras pareiškė, kad medicinos ekspertai nustatė, jog A.Ūso mirties priežastis – paskendimas griovyje, kuriame vandens buvo ne daugiau kaip iki kelių. „Jis įvažiavo į griovį, nulipo nuo motociklo, nusiėmė šalmą, kažkodėl suklupo ir prigėrė vandenyje“, - pasakojo Z.Burokas.

Tos pačios prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Algimantas Kliunka patikslino – A.Ūsas pakelės griovyje nuskendo visiškai girtas, jo, anot prokuroro, biologinėje terpėje rastos daugiau nei 3 promilės alkoholio.

Tačiau šis prokurorų aiškinimas jau nuo pirmosios minutės kaip diena ir naktis skiriasi nuo to, ką pasakojo A.Ūso artimieji ir jo tuometinė advokatė Loreta Kraujutaitienė.

Artimųjų versija kita

Jie teigia, kad į G.F.Bašinsko sodybą Alytaus rajone A.Ūsas su žmona Guoda atvyko nelaimės išvakarėse. Esą iš vakaro visa kompanija šiek tiek išgėrė, o sekmadienį aplink važinėjosi keturračiais – A.Ūsas vėžino ir žmoną, ir sodybos šeimininko aštuonmetį sūnų, už nuosavo keturračio vairo sėdo ir pats G.F.Bašinskas.

Po to visi grįžo, o A.Ūsas tariamai pareiškęs, kad apsuks dar porą ratų ir grįš po 15 minučių, išvažiavo.

„Jis išvažiavo apie 15 val.“ – pirmajame savo interviu vienam dienraščiui viso pedofilijos skandalo metu gynusiam A.Ūsą ir jo draugę Laimutę Stankūnaitę sakė jo žmona G.Ūsienė. Po to vyrui negrįžus, jo draugai ieškojo dar porą valandų iki sužinojo, jos veinintelis bylos įtariamasis rastas negyvas.

Policijos duomenimis, A.Ūso lavoną griovyje jau 15.40 val. rado vietos gyventojas ėjęs perrišti karvių. Visoms jį kalbinusioms žiniasklaidos priemonėms šis vyras kartojo tą patį – jo dėmesį patraukė keturračio variklio skleidžiamas garsas, pažiūrėjęs į griovį jis pamatė autotransporto priemonę ir šalia gulintį kniūpsčią vyrą, šalia kurio plūduriavo šalmas.

Vyro teigimu, jis apvertė žmogų, ištempė jį į krantą ir paguldė ant nugaros. Supratęs, kad jis negyvas, žmogus nuskubėjo pas kaimynus kviesti greitosios pagalbos ir policijos.

L.Kraujutaitienės ir R.Šimašiaus vaidmuo

Kaip teigia prokurorai, po 15 minučių atvykę medikai konstatavo vyro mirtį ir išjungė tebeveikiantį keturračio variklį. Policija atvyko vėliau nei medikai, po to nustačius, kad mirusysis gali būti A.Ūsas, apie tai buvo pranešta ir prokurorams.

Tačiau duodama interviu tam pačiam dienraščiui, A.Ūso ir L.Stankūnaitės bendra advokatė L.Kraujutaitienė pareiškia visai ką kitą. Esą atvažiavusi iš Kauno ji rado savo klientą gulintį kniūpsčią, o keturračio variklis tebeveikė.

Čia ir prasideda didysis detektyvas. Kaip advokatė sugebėjo iš Kauno atvažiuoti anksčiau nei medikai, kurie, kaip nustatyta atvyko po 15 minučių nuo iškvietimo ir atvykę išjungė keturračio variklį? Gal ji kartu su A.Ūsu buvo sodyboje, nes norint atvažiuoti iš Kauno iki šios vietos reikia mažiausiai valandos? Dar vienas klausimas, kodėl ji A.Ūsą rado gulintį kniūpsčią, jei jį radęs žmogus aiškiai pasako, kad ji apvertė ir paguldė ant nugaros? Gal L.Kraujutaitienė įvykio vietoje buvo anksčiau, nei jį rado Eigirdonių kaimo gyventojas?

Po poros dienų L.Kraujutaitienė tame pačiame dienraštyje bando ištaisyti klaidą. „Bet sekmadienį 18 val. sulaukiau Guodos skambučio ir sužinojau, kad jos vyras nebegyvas”, - dienraščiui sakė L.Kraujutaitienė.

Yra ir daugiau nesutapimų net tarp A.Ūso artimųjų pasakojimų. Pasak G.Ūsienės jos vyras kaip vaikas džiaugėsi įsigytu keturračiu ir tik dieną prieš jiems išvykstant ilsėtis (t.y. penkatdienį) nusipirko visas reikiamas apsaugos priemones – pirštines ir šalmą.

Tačiau A.Ūso tėvas apie pirštines ir šalmą jau kalbėjo iškart po sūnaus mirties. Esą vos tik įsigijęs šį motociklą, jis jiems demonstravo ir apsaugos priemones, kad išsklaidytų tėvų abejones, jog ir ši transporto priemonė yra saugi, o ir jis pats atsargus.

Keistai atrodo ir Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus vaidmuo šioje istorijoje. Kaip jis pats teigia apie vidurdienį (tai beveik sutampa su prokurorų nurodytu laiku – red.past.) jis susidūrė su keistai vinguriuojančiu vairuotoju ir buvo kelis kilometrus važiuoti iš paskos, nes negalėjo jo aplenkti. Kodėl ministras, pamatęs įtartiną vairuotoją ir įtaręs, kad jis gali būti neblaivus, apie tai nepranešė policijos pareigūnams?

Guoda liko namie ?

A.Ūso artimieji neigia, kad vyras galėjo būti girtas. G.Ūsienės teigimu, jei jis būtų išgėręs, jam niekas neleistų vežioti sodybos šeimininko sūnaus, tačiau prokurorai tebetvirtina – vyras paskendo būdamas visiškai girtas. Prie sodybos paliktame A.Ūso automobilyje rastas net ir butelis, iš kurio galimai paslapčiomis nuo visų galėjo gerti A.Ūsas.

Šio butelio savininke spaudoje prisipažino esanti A.Ūso uošvė Bena. Esą, jos žentas negėrė, tai ji anksčiau automobilyje palikusi butelį, kurį ir rado policijos pareigūnai.

Yra ir dar vienas nesutapimas – nors oficialiai teigiama, kad A.Ūsas į G.F.Bašinsko sodybą atvyko su žmona, iškart po jo mirties, šios motina B.Latakaitė telelvizijos žurnalistams atviravo, kad jos dukra nežino, ką daryti, esą raktus nuo namo, kuriame gyveno jos dukra ir pedofilijos bylos įtariamasis, išsivežė A.Ūsas, todėl jos abi turės vykti į Alytaus rajoną, nes dukra negali patekti į namus.

Iškart po A.Ūso mirties, jo artimieji teigė, kad vyras buvo nužudytas, ant kūno esą yra ir smurto žymių, tačiau netrukus apie žmogžudystės versiją nutilo. Apie ją neužsimena iki šiol.            


Šiame straipsnyje: KedysŪsasStankūnaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių