Pinigų plovimu įtariamas buvęs Maskvos prefektas neatvyko į teismą

Vilniaus apygardos teismui pirmadienį nepavyko pradėti nagrinėti didelio masto pinigų plovimu įtariamo Rusijos piliečio, buvusio Maskvos prefekto Jurijaus Chardikovo baudžiamosios bylos dėl galimo pinigų plovimo - paaiškėjo, kad jis sulaikytas Italijoje.

J.Chardikovo advokatas Lietuvoje Aivaras Raišutis teismo posėdyje sakė, kad Lietuvos ambasada Italijoje ketina pateikti notą dėl J.Chardikovo sulaikymo.

Vilniaus apygardos teismui yra perduota byla dėl J.Chardikovo galimai nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, neteisėtos juridinio asmens veiklos.

Pasak Lietuvos generalinės prokuratūros, Rusijos pilietis J.Chardikovas kaltinamas, kad per savo įsteigtas įmones Lietuvoje legalizavo Rusijoje nusikalstamu būdu įgytas lėšas.

Pasak prokuratūros, J.Chardikovas 2009-2010 metais į Lietuvoje veikiančiuose bankuose turimas asmenines bei jo įsteigtų įmonių sąskaitas pervedė 10 mln. 398 tūkst. 333 eurų (35 mln. 874 tūkst. 248 litų).

Pirmadienį į teismo posėdį atvyko tik prokurorė ir du kaltinamojo advokatai. Teisėjas Stasys Lemežis pranešė, kad J.Chardikovui anksčiau buvo paskirtas įpareigojimas registruotis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) Vilniuje, vėliau ši kardomoji priemonė pakeista į 10 tūkst. litų užstatą.

„Jis įsipareigojo šaukiamas atvykti, nekliudyti proceso eigos, nedaryti naujų nusikaltimų“, - sakė teisėjas.

Tada advokatas A.Raišutis pranešė, kad jo klientas praėjusį pirmadienį buvo sulaikytas Italijoje. Pasak advokato, jo klientas savo vardu užsiregistravo viešbutyje, o naktį čia atvyko policijos pareigūnai ir J.Chardikovą sulaikė. Gynėjo manymu, taip atsitiko, nes Interpolo duomenų bazėje kažkodėl nebuvo atnaujinta informacija, kad Rusija 2012 metų gruodį šiam asmeniui atšaukė anksčiau pateiktus kaltinimus.

J.Chardikovas Italijoje buvo sulaikytas 15 parų, šios šalies teismas nusprendė išsiaškinti, ar advokatų pateiktas Rusijoje priimtas nutarimas dėl kaltinimų atšaukimo yra autentiškas ir kodėl informacinėje sistemoje nepanaikinta šio asmens paieška.

„Lietuva yra suteikusi apsaugą nuo persekiojimo Rusijoje. Kaltinimai panaikinti, kadangi nėra nusikaltimo sudėties“, - sakė advokatas A.Raišutis.

Jis teigė, kad Lietuvos ambasada rengia notą Italijai.

Jis ir jo kolega advokatas Algimantas Kliunka prašė teismo atsižvelgti į šias aplinkybes ir negriežtinti kardomosios priemonės jų klientui.

Vilniaus teismas J.Chardikovo bylos nagrinėjimą atidėjo iki kovo 20 dienos.

J.Chardikovui už inkriminuojamas nusikalstamas veikas Lietuvos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų.

J.Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji esą prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

J.Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J.Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti bei paskelbė tarptautinę paiešką.

2011 metų sausio 14-ąją Generalinė prokuratūra gavo Rusijos ambasados Lietuvoje diplomatinę notą dėl Rusijos piliečio J.Chardikovo atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo. Notoje teigiama, kad Lietuvos teisėsauga suėmė J.Chardikovą, neturėdama tam teisinio pagrindo, nes jo byla Rusijoje dar nėra išnagrinėta ir joks sprendimas nepriimtas.

Iš pirmadienį Vilniaus apygardos teisme paskelbtos medžiagos matyti, kad kaltinimai Rusijoje J.Chardikovui atšaukti byloje pagal J.Baturinos pareiškimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių