Pedofilijos bylą nagrinės Panevėžio teisėjai

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį patenkino Vilniaus apygardos prokuratūros prašymą ir vaiko tvirkinimu kaltinamo Andriaus Ūso baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Panevėžio miesto apylinkės teismui.

Kaip teigiama, teismo pranešime spaudai, pagal bendrąsias bylų teismingumo taisykles, šią baudžiamąją bylą turėjo nagrinėti Kauno miesto apylinkės teismas, tačiau kadangi nukentėjusios Drąsiaus Kedžio dabartinė globėja Neringa Venckienė yra Kauno apygardos teismo teisėja, siekiant išvengti šališkumo, buvo prašoma bylą perduoti ne Kauno apygardos teismo teritorijoje esančiam teismui.

Šią baudžiamąją bylą Lietuvos apeliaciniam teismui Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Brunonas Maculevičius persiuntė vasario 23 d.

Tą pačią dieną Venckams buvo išsiųsta, to paties prokuroro pasirašyta nutartis, jog jų skundai dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo Laimutei Stankūnaitei, jos seseriai Violetai Naruševičienei, teisėjui Jonui Furmanavičiui bei įtarimų mažametės prievartavimu yra atmesti. Nors šį nutarimą Venckai per 14 dienų gali apskųsti ikiteisminio tyrimo teisėjui, o atmestą skundą dėl baudžiamosios bylos papildymo - aukštesniam teisėjui, prokurorai kažkodėl nelaukė.

B.Maculevičiaus adresuotame rašte Lietuvos apeliaciniam teismui, nurodoma, kad nusikalstama veika, kuria kaltinamas A.Ūsas padaryta buvo tiriama Vilniaus apygardos prokuratūroje, o proceso dalyvių skundai nagrinėjami Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme, todėl siekiant, kad ji būtų išnagrinėta ne šališkai, jos negali tirti ir Vilniaus apygardos teismo teritorijoje veikiantys teismai.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje konstatuota, kad prokuratūros prašyme perduoti bylą kitam teismui nurodyta aplinkybė - kad šioje baudžiamojoje byloje proceso dalyvis yra Kauno apygardos teismo teisėja - yra pakankamas pagrindas perduoti bylą nagrinėti kitos apygardos apylinkės teismui.

Net ir išnagrinėjus šią baudžiamąją Kauno miesto apylinkės teisme ar viename iš Kauno apygardos apylinkių teismų, apylinkės teismo priimtas sprendimas įstatymo nustatyta tvarka gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Tokiu atveju Kauno apygardos negalėtų nagrinėti šios baudžiamosios bylos apeliacine tvarka, nes tai draudžia Teismų įstatymo nuostatos.

Be to, Kauno miesto apylinkės teismo teisėjų sprendimus revizuojančio Kauno apygardos teismo teisėjos, kaip proceso dalyvės, dalyvavimas nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme gali būti motyvuotu pagrindu pareikšti nušalinimą bet kuriam Kauno apygardos teismo veiklos teritorijoje esančio apylinkės teismo teisėjui.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.


Šiame straipsnyje: KedysŪsaspedofilijos byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių