Pažintis su legenda, turėjusiu problemų su alkoholiu ir narkotikais

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šįkart mūsų rubrikoje – Sietlo „SuperSonics“ legenda, neįtikėtiną šuolį turėjęs Shawnas Kempas.

Shawnas T. Kempas gimė 1969 metų lapkričio 26 dieną, Elkharto mieste. Gimus amerikiečiui, atrodė, kad jis niekada netaps krepšininku, nes nuo gimimo turėjo problemų dėl kelių ir čiurnų. Nepaisant ligos, Shawnas nuolat treniruodavosi ir žaidė krepšinį.

Pradinėje mokykloje Sh.Kempo problemos su kojomis susitvarkė, o vidurinėje atleto žaidimą norėjo pamatyti kiekvienas. Jau 12–kos metų į krepšį įdėti galėjęs puolėjas dėl savo šuolio sugebėjimu pritraukdavo į sales tuzinus žmonių.

Baigęs mokyklą Sh.Kempas įstojo į Kentakio universitetą, tačiau ten ilgai neužsibuvo. Krepšininkas buvo apkaltintas dviejų grandinėlių pavogimu iš ekipos draugo Seano Suttono, kuris vėliau nusprendė neiškelti kaltinimų Sh.Kempui.

Atletas persikėlė į „Trinity Valley“ koledžą, kur praleido metus, bet nežaidė krepšinio. Sh.Kempo kantrybė trūko – jis norėjo žaisti ir nepaisydamas daugelio nuomonės nusprendė praverti NBA duris.

1989 metų NBA naujokų biržoje septynioliktu šaukimu jį pasirinko Sietlo „SuperSonics“ komanda. Krepšininkas girdėjo, kaip buvo iškart nušvilptas Sietlo klubo gerbėjų, o krepšinio analitikai žarstė jam kritiką, nes kelis metus jis nebuvo žaidęs krepšinio.

Būdamas vos 19 metų, Sh.Kempas buvo jauniausias to meto NBA žaidėjas. Atletas sunkiai prisitaikė prie stipriausios pasaulio lygos propaguojamo krepšinio, dažnai klydo puolime bei gynyboje.

Visgi, sunkus darbas atsipirko. Jau antrą sezoną Sh.Kempas tapo svarbia „SuperSonics“ figūra bei aikštėje garsėjo savo galingais dėjimais. Kartu su Gary Paytonu aukštaūgis sudarė puikų duetą, kuris ant parketo kurdavo šou.

1995–1996 metais Sh.Kempas pasiekė karjeros aukštumas. Tų metų sezoną Sietlo komanda pateko į NBA finalą, kuriame susitiko su 72 rungtynes laimėjusia Čikagos „Bulls“ komanda. Ten stipresnė buvo Michaelo Jordano vedama Čikagos ekipa, nepaisant, kad Sh.Kempas per rungtynes rinkdavo 23,3 taško ir atkovodavo po 10 kamuolių.

Sh.Kempas su „SuperSonics“ sudarė ilgalaikį kontraktą, kuomet po kurio laiko NBA žaidėjų algos žymiai pakilo, kas itin nepatiko puolėjui. Aukštaūgis buvo pasipiktinęs, kada Sietlo ekipos vadovybė atsisakė pakelti jo uždarbį. Amerikietis toliau pykosi su klubo vadovais ir grasino, kad nežaisiąs ateinantį sezoną.

Nesutarimai lėmė, jog Sh.Kempas prieš 1996–1997 m. sezoną mainų būdu persikėlė į Klyvlendo „Cavaliers“ ekipą. Nepaisant, kad pirmąjį sezoną naujoje komandoje aukštaūgis rinkdavo po 18 taškų, jį pradėjo stabdyti problemos dėl antsvorio.

Dėl lokauto sutrumpintame 1998–1999 m. sezone Sh.Kempas į treniruočių stovyklą atvyko, kaip jis pats teigė, sverdamas 124 kilogramus, bet ekipos generalinis vadybininkas prisipažino, kad atleto svoris siekė 141 kg.

Tų metų sezoną Sh.Kempas žaidė rezultatyviausiai per visą savo karjerą – rinkdavo 20,5 taško, bet jau neturėjo sprogstamos jėgos. Po 1999–2000 m. sezono aukštaūgis vėl keitė klubą. Šįkart jis buvo iškeistas į Portlando „Trail Blazers“. Būtent Portlande jo karjera pradėjo ristis žemyn. Problemos dėl antsvorio, alkoholio ir narkotikų atsiliepė atleto žaidimo kokybei, kol galiausiai Sh.Kempas atsigulė į reabilitacijos kliniką.

Po dviejų metų „Trail Blazers“ atsisakė aukštaūgio paslaugų. Nepaisant visų problemų, puolėjas sukirto rankomis su Orlando „Magic“, kur praleido vieną sezoną.

2005 m. Sh.Kempas bandė grįžti į NBA. Jo paslaugomis itin domėjosi Dalaso „Mavericks“ komanda, kuri Hiustone kelis mėnesius stebėjo aukštaūgio treniruotes. Visgi, dėl neatskleidžiamų priežasčių, sutartis su Sh.Kempu sudaryta nebuvo.

2006 m. birželį Sh.Kempas savo paslaugas siūlė Denverio „Nuggets“, tačiau šis klubas nenorėjo matyti amerikiečio savo gretose. Tais pačiais metais amerikietis turėjo dalyvauti Čikagos „Bulls“ peržiūroje, bet į ją pavėlavo.

Būdamas 39 metų, 2008 m. veteranas sudarė sutartį su Italijos lygoje rungtyniaujančia Montegranaro „Sutor Basket“ ekipa. Sužaidęs tris ikisezoninius mačus Sh.Kempas išvyko atgal į JAV, nes po uragano buvo suniokoti jo namai. Abi šalys nusprendė nutraukti sutartį.

Ar žinote, kad?

  • Sh.Kempas turi mažiausiai septynis vaikus iš skirtingų moterų. Tikslus skaičius taip ir nėra aiškus
  • Krepšininkas Sietle yra atidaręs savo sporto barą „Oskar's Kitchen“
  • 2005 m. Sh.Kempas su kitu vyru buvo suimtas dėl narkotikų laikymo. Pas juos buvo rasta kokaino, 60 gramų marihuanos ir šaunamasis ginklas. Dėl marihuanos laikymo Sh.Kempas buvo suimtas ir 2006 metais
  • Per savo karjerą krepšininkas uždirbo apie 90 milijonų JAV dolerių
  • Antro sezono metu „SuperSonics“ rungtynių komentatorius Sh.Kempui sugalvojo pravardę „Reign Man“
  • Praeityje Sh.Kempas dalyvavo MTV rengiamose įžymybių rungtynėse, kur įkrovė į krepšį per aktorių Leonardą DiCaprio
  • Teigiama, kad Sh.Kempo vertikalus šuolis siekė virš vieno metro
  • Dėl problemų su narkotikais ir alkoholiu puolėjas gulėjo reabilitacijos klinikoje
  • Rungtyniaujant Sietle, Sh.Kempas buvo arti to, kad mainų būdu už Scottie Pippeną persikeltų į „Bulls“, bet sandoris taip ir neįvyko
  • Teigiama, kad 1998–1999 metais atleto svoris buvo 141 kg, bet tai jam nesutrukdė sužaisti rezultatyviausio karjeros sezono


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių