Pasiklydusį grybautoją surado šuo

Iš ryto grybauti išėjęs ir dingęs senyvo amžiaus vyras buvo sėkmingai surastas greičiau nei per pusvalandį. Pradingėlį surado du kinologai su šunimis.

Sekmadienį vakare Valstybinės sienų apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pasieniečiai gavo pranešimą iš Šalčininkų rajono Miežonių kaimo gyventojo, kad negrįžta ryte į mišką grybauti išėjęs jo giminaitis. Baimintasi dėl dingusiojo sveikatos.

Į įvykio vietą išvyko du Specialiosios paskirties būrio kinologai su tarnybiniais šunimis: jaunesnieji specialistai Mečislovas Dubickis su septynerių metų vokiečių aviganiu Ara ir Alfredas Steckevičius su pusantrų metų belgų aviganiu Merkada.

Atvykę į Miežonių kaimą pasieniečiai trumpai apklausė dingusiojo artimuosius. Sužinota, kad 67-erių metų vyras grybauti išėjo į maždaug už puskilometrio nuo sodybos esantį mišką.

Tarnybiniams pasieniečių keturkojams buvo duota pauostyti dingusiojo drabužių, o paieška pradėta priėjus miško pakraštį. Čia į tankmę vedė vietinės reikšmės kelias, tad vienas kinologas su savo augintiniu dingusioje ėmėsi ieškoti į kairę nuo jo, kitas - į dešinę.

Atsižvelgiant į tai, kad vyras namo negrįžo daugiau kaip pusę paros, kinologai nusprendė išplėsti paieškos rajoną ir taip „iššukuoti" didesnį miško plotą.

Tepraėjus dvidešimčiai minučių nuo paieškų pradžios tankynę naršiusi Merkada lojimu pranešė kinologui aptikusi žmogų. Dingęs vyras surastas maždaug už kilometro nuo paieškos pradžios vietos ir už pusantro kilometro nuo sodybos, iš kurios išėjo.

Vyrą šuo aptiko sukniubusį prie medžio. Atskubėjusiems pasieniečiams jis teigė, jog medikų pagalbos nereikia. VSAT pareigūnai grybautoją perdavė jo artimiesiems.

Šiuo metu Lietuvos valstybės sieną saugoti padeda 170 tarnybinių šunų, iš kurių apie 60 proc. sudaro vokiečių aviganiai, apie 30 proc. - belgų aviganiai ir apie 10 proc. - labradorų retriveriai.

VSAT veikloje tarnybinių šunų panaudojimas yra labai efektyvus išaiškinant sienos pažeidėjus, nelegalius imigrantus, persekiojant kontrabandininkus, ieškant narkotinių medžiagų ir sprogmenų.

Be to, vien pernai pasieniečių kinologai net 142 kartus panaudojo savo dresuojamus keturkojus suteikdami kvalifikuotą pagalbą kitoms institucijoms.

Pasieniečiai su savo tarnybiniais šunimis šalies pasienio rajonuose, be tiesioginių pareigų vykdymo, dažnai kviečiami pagalbon ir sėkmingai darbuojasi gelbėdami į nelaimę pakliuvusius, dingusius žmones ar surandant  bei persekiojant nusikaltėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių