Pasikeitė cigarečių kontrabandos į Lietuvą kryptys

VSAT pareigūnų pernai sulaikytos tabako kontrabandos kiekis palyginti su 2007-aisiais sumažėjo 44 proc., arba daugiau nei milijonu pakelių, o pasieniečiai fiksuoja naujas šių nelegalių prekių gabenimo tendencijas.

Pernai įvyko reikšmingas lūžis - pirmą kartą nuo 2000-ųjų daugiausiai cigarečių kontrabandos sulaikyta ne pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, o prie Šengeno vidaus sienos su Lenkija, kur panaikinta nuolatinė kontrolė. Be to, pasienyje su Rusija gabenamų rūkalų kiekis pernai sumažėjo triskart.

2008 m. žymiai pasikeitė ir į Lietuvą gabenamos kontrabandos maršrutas - tokia veikla užsiimantys asmenys ieško kelių jai gabenti ne iš Kaliningrado srities, o iš Šengeno erdvei priklausančios Latvijos.

Lietuvoje dažnai susidaro neteisinga nuomonė, kad tik pasieniečiai atsakingi už į šalį gabenamos kontrabandos užkardymą. Ištiesų VSAT pareigūnai užkardo kontrabandą tik vadinamojoje „žaliojoje juostoje", t. y. ten, kur siena eina laukais, miškais ir pasienio vandenimis.

Turėdami išankstinės informacijos, pasieniečiai neteisėtai gabenamus rūkalus sulaiko ir pasienio kontrolės punktuose, tačiau čia už kontrabandos užkardymą pirmiausia atsako muitinės pareigūnai.

Lietuvos pasieniečiai 2008-aisiais iš viso sulaikė 2 milijonus 332 tūkstančius cigarečių pakelių, kuriuos įvairiausiais būdais mėginta gabenti per valstybės sieną. Tai 44,3 proc. mažiau nei 2007 m., kuomet VSAT pareigūnai sulaikė 3 milijonus 365 tūkstančius pakelių neteisėtai gabentų rūkalų.

Pernai daugiausiai tabako gaminių kontrabandos sulaikyta prie sienos su Lenkija. Čia įvairių VSAT padalinių pastangomis sulaikyti beveik 826 tūkstančiai pakelių cigarečių.

Prie sienos su Rusija, kur pastaraisiais metais įkliūdavo didžioji dalis rūkalų kontrabandos, pernai sulaikyti 672 tūkstančiai cigarečių pakelių.

Šios rūšies kontrabandos kiekiai, palyginti su 2007 m., čia sumažėjo daugiau kaip 60 procentų. 2007-aisiais vien prie sienos su Rusija buvo sulaikytas 1 milijonas 823 tūkstančiai pakelių cigarečių. 2008 m. prie sienos su Baltarusija sulaikyti 446 tūkstančiai pakelių cigarečių, pasienyje su Latvija - beveik 128 tūkstančiai. Dar beveik 170 tūkstančių pakelių rūkalų pasieniečiai sulaikė šalies viduje, apie 91 tūkstantį - pajūryje.

2008-ieji metai buvo itin sėkmingi pasieniečių operatyvininkų padaliniams, kovojusiems su neteisėtu akcizais apmokestinamų prekių gabenimu ir laikymu.

Vykdydami žvalgybą ir sėkmingai realizuodami įvairias operatyvines priemones VSAT pareigūnai prie sienos su Rusija likvidavo kelias itin stambias ir labai gerai organizuotas nusikalstamas grupuotes, besivertusias plataus masto sistemingu rūkalų kontrabandos gabenimu.

Šių grupuočių vadeivoms buvo skirti ilgalaikiai suėmimai, baudžiamojon atsakomybėn patraukti nesąžiningi pareigūnai. Į pasieniečių operatyvininkų rankas pateko ir vadinamieji „obščiakai" - stambios pinigų sumos, už kurias nusikalstamos gaujos pirkdavo rūkalus, mokėdavo atlygius talkininkams ir pan.

Nepaisant to, kad kontrabanda iš Rusijos atgabentų rūkalų kaina - daugiau kaip 2 litai už pakelį - yra priimtina vietiniams vartotojams, organizuotos nusikaltėlių grupuotės buvo priverstos keisti kontrabandos gabenimo taktiką arba išvis atsisakyti šios veiklos.

Tam nemažai įtakos turėjo ir per pastaruosius kelerius metus sustiprinta šio sienos ruožo apsauga. Prie sienos su Rusija pastatytos naujos užkardos, prieplaukos, įsigyta įvairių sausumos ir plaukiojimo transporto priemonių, sienos stebėjimo ir kontrolės įrangos, čia patruliuoja modernūs pasieniečių sraigtasparniai.

Sienos apsauga buvo stiprinama iš žmogiškaisiais resursais - į sieną su Rusija saugančią VSAT Pagėgių rinktinę nuolat buvo siunčiami kitų rinktinių specialiųjų paskirties būrių ekipažai su visa ekipuote, transporto priemonėmis bei kinologai su šunimis.

Tai, kad pernai tris kartus sumažėjo per sieną su Rusija bandomos gabenti kontrabandos kiekiai, įtakojo ir VSAT Pagėgių rinktinės vadovybės pradėtos taikyti naujovės. Ši sieną su Rusija sauganti rinktinė laikosi sėkmingos taktikos neleisti kontrabandą Nemunu bandantiems iš Kaliningrado srities gabenti asmenims net priartėti prie Lietuvos kranto.

Čia dirbantys VSAT pareigūnai kur kas didesnį dėmesį skiria pažeidimų prevencijai, laikydamiesi nuotatos, kad žymiai tikslingiau neleisti pažeisti sienos, o ne turimas jėgas skirti jau pažeidusiesiems ją gaudyti. Tokios gaudynės, po to prasidėję teisminiai persekiojimai kainuoja nemažus pinigus ir atima daug laiko, o bausmės pažeidėjams skiriamos nedidelės, dažniausiai administracinės.

Pastebėta, kad didžioji dalis nepilnamečių, anksčiau noriai talkindavusių kontrabandininkams, atsisakė rizikingo užsiėmimo ir sugrįžo į mokyklas. Tą liudija Pagėgių gimnazijos pedagogų duomenys. Jos moksleiviai 2007 m. iš viso praleido net 40 tūkst. pamokų. Neabejojama, kad vietoj mokslų dalis nepilnamečių dirbdavo kontrabandininkų „žvalgais", stebėdavo pasieniečių patrulių judėjimą ir apie tai įvairiomis ryšio priemonėmis pranešdavo kontrabandos organizatoriams.

Pasieniečiams fiziškai sustiprinus sienos apsaugą bei ėmus vykdyti plataus masto šviečiamąsias prevencines priemones apie nepilnamečių nusikalstamumą, 2008 m. nepilnamečiai gimnazijos moksleiviai praleido keturiskart mažiau pamokų - apie 10 tūkst.

Nemažas pinigų sumas į kontrabandos gabenimą investuojančios nusikalstamos grupuotės buvo priverstos rinktis mažiau rizikingą kelią - krovininiais vilkikais rūkalus gabenti iš Latvijos į Lietuvą. Šių šalių pasienyje, kaip ir prie sienos su Lenkija, po Šengeno erdvės plėtros nuo 2007 m. gruodžio 21 d. nėra atliekami nuolatiniai pasienio tikrinimai. Pažymėtina, kad tam nemaža įtakos, turimais duomenimis, turėjo ir ženkliai padidėjęs nelegalių rūkalų srautas iš Rusijos Pskovo srities į Latviją.

Pagrindine cigarečių kontrabandos priežastimi ir toliau įvardinamas tabako gaminių kainų skirtumas Lietuvoje, kaimyninėse šalyse ir Vakarų Europos valstybėse, priklausančiose Europos Sąjungai. Populiariausių cigarečių „Saint George" ir „Jing Ling" pakelis, atgabentas iš Rusijos, Lietuvos pasienio kaimuose kainuoja nuo 1 lito 90 centų iki 2 litų 20 centų. Iš Latvijos į Lietuvą įvežti rūkalai yra kiek brangesni - už pakelį prašoma nuo 2 litų 15 centų iki 2 litų 30 centų. Ne pasienio vietovėse kontrabandinių rūkalų pakuotė pabrangsta iki 3 litų.

Šiemet Lietuvoje tabako gaminių akcizas 1000 vienetų cigarečių bus didinamas du kartus - nuo kovo 1 d. ir nuo rugsėjo 1 d. Prognozuojama, kad mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina kovą padidės 95 centais, rugsėjį - 1 litu ir 24 centais.

Manoma, kad toks populiariausių cigarečių pabrangimas lems ir kontrabandos srautus. Mažėjant gyventojų perkamajai galiai, tai neabejotinai turės įtakos vartotojų pasirinkimui, kurių dalis sieks įsigyti pigesnių neteisėtai į Lietuvą atgabentų kontrabandinių ar falsifikuotų rūkalų.


Šiame straipsnyje: kontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių