Pasienyje sulaikytas būrys nelegalų iš Afganistano ir Vietnamo

Ignalinos rinktinės pasieniečiai sulaikė didžiausią pastaraisiais metais nelegalų grupę – 21 asmenį. Įtariama, kad sulaikytieji yra iš Afganistano ir Vietnamo. Užsieniečiai įkliuvo pasienyje su Baltarusija, Ignalinos rajone.

Ketvirtadienį paryčiais du Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Puškų užkardos pasieniečiai pėsčiomis patruliavo Ignalinos rajono Strilungių kaimo prieigose. Eidami keliuku Strilungiai - Tryčiūnai pasieniečiai pastebėjo krūmokšniuose buvusią grupę asmenų. Nuo šios vietos iki sienos su Baltarusija yra apie pusantro kilometro. Puškų užkardos pareigūnai sulaikė šiuos 18 asmenų ir iškvietė pastiprinimą.

Pasak VSAT pranešimo, nelegalai buvo nuvežti į užkardą. Paaiškėjo, kad nė vienas sulaikytųjų neturi asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų.

Ignalinos rinktinės pasieniečiai atkirto šios vietos link vedančius kelius ir ėmė tikrinti aplinkines vietoves. Maždaug po valandos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai krūmuose prie Ignalinos rajono Meikštų gyvenvietės kapinių sulaikė dar tris nelegalus. Jie, įtariama, buvo atsiskyrę nuo pagrindinės grupės ir judėjo į Lietuvos gilumą. Pamačiusi VSAT tarnybinį automobilį trijulė bandė slėptis, bet nesėkmingai.

Aplinkinių vietovių paieška buvo tęsiama toliau. Be kitų VSAT pajėgų, joje dalyvavo pasieniečiai kinologai su tarnybiniais šunimis. Sienos su Baltarusija prieigos buvo patikrintos ir iš į orą pakelto VSAT sraigtasparnio, tačiau daugiau nelegalų nebuvo pastebėta.

21 sulaikytąjį pasieniečiai pristatė į Švenčionių užkardą. Užsieniečiai kalbėjo tik savo gimtąja kalba, todėl apklausai buvo pasitelktas vertėjas. Šeši nelegalai prisistatė esantys Afganistano, o 15 - Vietnamo piliečiai. Tai didžiausia migrantų grupė, kurią pastaraisiais metais buvo sulaikę pasieniečiai.

Visi afganai kiek vėliau pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Ignalinos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Manoma, kad penktadienį priešpiet Švenčionių užkardoje dar buvę nelegalai vėliau bus apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 98 nelegalus iš Vietnamo ir 51 iš Afganistano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių