Pasienyje suaktyvėjo vagys ir nelegalūs migrantai

Lygiai prieš metus Lietuva, kaip ir dar aštuonios Europos Sąjungos (ES) valstybės, tapo pilnateise Šengeno erdvės nare. Nuo praėjusių metų gruodžio 21 dienos prie vidaus sienų su Lenkija ir Latvija buvo pakelti užtvarai, nebeliko dokumentų kontrolės, išnyko pasienio punktai. Keliauti tapo žymiai paprasčiau, tačiau pasieniečiai pastebi naujas tendencijas, kurias sukėlė šios permainos - suaktyvėjo kontrabandininkai, išaugo nelegali migracija.

Pasienyje su Lenkija dirbančios Lazdijų rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Vidas Mačaitis sako, kad Lietuvai tapus Šengeno erdvės nare pasieniečiams dirbti tapo sunkiau. Šios rinktinės pasieniečiai kontroliuoja ne tik 103,7 km ruožą su Lenkija, bet ir dalį sienos su Rusija bei Baltarusija.

Šiame ruože, anot pareigūnų, sulaikoma daug neteisėtai prekes iš Lietuvos gabenančių asmenų. Pavyzdžiui, sulaikomų kontrabandinių cigarečių kiekis padidėjo tris kartus. Suaktyvėjo ir vogtų automobilių gabentojai.

Į Lenkiją, o per ją ir į kitas valstybes, veržiasi ir nelegalūs imigrantai iš Baltarusijos bei Rusijos. Šiemet prie sienos su Lenkija sulaikyta daugiau užsieniečių nei 2007 metais, taip pat išaugo į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje pristatytų asmenų skaičius.

Be to, žymiai padaugėjo atvejų, kai pasieniečių stabdomi automobilių vairuotojai nepaklūsta ir bando pabėgti. Tokiais atvejais reikia ir Lenkijos pasieniečių, ir Lietuvos policijos pagalbos - šiuo tikslu organizuojami bendri mokymai, keičiamasi informacija.

V.Mačaitis prognozuoja, kad pasienyje su Lenkija ir toliau daugės bandymų gabenti kontrabandą, nelegalios migracijos atvejų. Tam turės įtakos ir ekonominė situacija Lietuvoje bei kaimyninėse valstybėse, nedarbo augimas pasienio rajonuose.

Nuo tada, kai Lietuva įsiliejo į Šengeno erdvę, pasienyje su Lenkija VSAT pareigūnai prevenciškai patikrina vos apie 0,8 proc. visų keliaujančiųjų. Tačiau suklastotų dokumentų pasieniečiai dabar aptinka netgi daugiau nei anksčiau.

Su panašiais sunkumais susiduria ir prie 610 km sienos su Latvija dirbantys Šiaulių rinktinės pasieniečiai. Jų vadas pulkininkas Vytautas Dabulskis taip pat tvirtina, kad Lietuvai tapus Šengeno nare pasieniečiams darbas pasunkėjo - per sieną su Latvija išaugo transporto srautai, panaikinus nuolatinę kontrolę žymiai drąsesni tapo nusikaltėliai, kuriems pasidarė lengviau keliauti į Latviją, Lenkiją ir kitas ES valstybes.

Šiuo metu Šiaulių pasieniečiai sulaiko penkis kartus daugiau nelegalų nei ankstesniais metais. Nelegalūs migrantai tikisi, kad kertant vidaus sienas jų niekas netikrins - jie drąsiai važiuoja maršrutiniais autobusais, automobiliais ir net nebando, kaip anksčiau, sieną slapta pereiti pėsčiomis.

V.Dabulskis taip pat patvirtina, kad automobilių vagys tapo daug aktyvesni: jie grobia automobilius Lietuvoje ir varo į Latviją, arba atvirkščiai.


Šiame straipsnyje: pasienismigrantaivagys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių