Pasienio gyventojų kantrybę mėgina nesiliaujantys sprogdinimai

udirkos Naumiesčio, Kybartų ir kitų pasienio su Rusija vietovių gyventojai vėl guodžiasi Karaliaučiaus srityje esančiame poligone nesiliaujančiais sprogdinimais, kurie pastarosiomis savaitėmis esą suintensyvėjo.

„Lietuvos žinios“ rašo, kad pastarasis sprogimų griaudėjimas pasienio žmones išgąsdino ketvirtadienio vakarą.

„20 minučių aplink viskas tirtėjo ir drebėjo, atrodė, kad karas prasideda“, - dienraščiui pasakojo Kudirkos Naumiestyje gyvenantis Juozas.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida sakė, kad rugsėjo 1-ąją griaudėjusių sprogdinimų virtinė buvo viena stipriausių pastarosiomis dienomis. Dundėjimą žmonės girdėjo net už daugiau kaip 20 kilometrų nuo sienos su Kaliningrado sritimi esančiuose Šakiuose.

„Jau buvo kuriam laikui aprimę, tik pavieniai nestiprūs sprogimai nuaidėdavo. Bet dabar vėl viskas atsinaujino. Drebina apie 15-20 minučių. Bet kasdien. Ir taip jau 10 dienų“, - tikino V.A.Puida.

Nuo sprogimų sukeltų bangų labiausiai kenčia senesni pastatai. Sienos skilinėja, nuo jų trupa tinkas. Seniūnas tikino įsigysiantis triukšmą bei vibraciją galintį fiksuoti prietaisą ir rinksiantis įrodymus. Mat kitaip vietos gyventojais nelabai kas nori tikėti.

Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis teigė, kad Kudirkos Naumiesčio gyventojų bėdos jam yra gerai žinomos. Tačiau ne vietos valdžios valioje ką nors pakeisti.

„Negalime prašyti svetimos valstybės kariškių, kad jie liautųsi sprogdinę. Mes apie problemas informavome Krašto apsaugos, Vidaus reikalų bei Užsienio reikalų ministerijas. Pateikėme ir daugybę dokumentų. Tačiau kol kas niekas nepasikeitė“, - sakė J.Puodžiukaitis.

Buvęs Kybartų seniūnas, o dabar Vilkaviškio savivaldybės administracijai vadovaujantis Audrius Balbierius kalbėjo tą patį. Merija tegali surinkti dokumentus apie žmonių patiriamą žalą. Tai ji ir padarė.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) antrasis sekretorius Andrius Visockis aiškino, jog URM „įvairiomis diplomatinėmis priemonėmis siekia, kad neigiamas sprogdinimų poveikis pasienio gyventojams Lietuvoje būtų kuo mažesnis“. Esą jau dabar Rusijos kariškiai yra pakoregavę sprogdinimų grafiką, kad jie nebūtų vykdomi vėlyvu metu ir netrikdytų žmonių poilsio. Be to, kariškiai pažadėjo sprogdinimus baigti kaip galima greičiau.

A.Visockio teigimu, sprogdinimų keliamos problemos aptariamos ir ministerijos bei Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrade atstovų susitikimuose su srities pareigūnais. Apie tai kalbėta ir rugpjūtį užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio susitikime su Kaliningrado srities gubernatoriumi Nikolajumi Cukanovu.

„Jeigu sprogdinimai toliau kels nepatogumų Lietuvos gyventojams, klausimas bus keliamas dvišaliuose susitikimuose ir Lietuvos regionų bei Rusijos Kaliningrado srities ilgalaikio bendradarbiavimo tarybos artimiausiame posėdyje. Jame dalyvaus visų Lietuvos savivaldybių, kurios ribojasi su Kaliningrado sritimi, atstovai“, - tvirtino URM atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jurga

jurga  portretas
o kaip dėl ruklos, ji irgi kelia nepatogumų

Tankistas majoras

Tankistas majoras portretas
Taip, militaristinė Rusija buvo pažadėjusi uždaryti Dobrovolsko poligoną (ДУЦ - Добровольский учебный центр), dėl sumažėjusios kariuomenės grupuotės Kaliningrado srityje, bet matyt rusai ten naikina sprogmenų arsenalus.

vidma

vidma  portretas
nu cia tai asq nepatinka kelkis lauk ir visos bedos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių