Pasieniečiai susekė tarptautinę nelegalų gabentojų grupuotę

Per bendrą Lietuvos pasieniečių ir Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto pareigūnų operaciją demaskuota ir sulaikyta gerai organizuota tarptautinė nusikalstama grupuotė. Ji iš Rusijos per Baltarusiją ir Lietuvą į Vakarų Europos šalis gabeno nelegalius migrantus.

Anot pareigūnų, nusikaltėliai buvo griežtai pasiskirstę pareigomis, o nelegalų vedliai žinojo tik savo talkininkus, nesusitikinėdavo ir tiesiogiai nebendraudavo tarpusavyje.

Visą nelegalų gabenimą koordinuodavo grupuotės lyderis - 34 metų Lietuvos pilietis, Šiaulių gyventojas. Jį Lietuvos operatyvininkai sulaikė.

Glaudžiai bendradarbiaujant Lietuvos ir Baltarusijos pareigūnams, vasaros pabaigoje imta sekti Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos piliečių grupė, ieškojusi kanalų nelegaliems migrantams gabenti.

Rugpjūčio 16 ir 25 dienomis nusikaltėliai Varėnos rajone organizavo dviejų nelegalių migrantų grupių patekimą iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją.

Nelegalų vedliai Lietuvos ir Baltarusijoje, neįtardami, kad yra sekami abiejų šalių pasieniečių, du kartus per sieną pervedė ir iš anksto paruoštiems vairuotojams perdavė aštuonis Afganistano piliečius. Nelegalai turėjo būti nugabenti į Lenkiją, iš kur, manoma, planavo tęsti kelionę į Vakarų Europą.

Iš anksto suderinę bendrą veiksmų planą, Lietuvos ir Baltarusijos pasieniečiai sekė, kaip nusikaltėliai ir vedliai neteisėtai pereina valstybės sieną, vėliau vyksta į Lietuvos gilumą. Taip siekta išaiškinti visas nelegalų gabenimo schemos grandis.

Abi nelegalų grupes ir jų vairuotojus pareigūnai sulaikė Lazdijų rajone.

Turėdami informacijos apie sėkmingą nelegalų perėjimą per Lietuvos ir Baltarusijos sieną bei patekimą į Šengeno erdvę, nusikaltėlių vadeivos patikėjo, kad jų sukurtas slaptas kanalas veikia.

Rugsėjį Lietuvos ir Baltarusijos pasieniečiai jau turėjo informacijos, kad netrukus bus bandoma pergabenti trečią nelegalų grupę. Prie abiejų šalių sienos Šalčininkų rajone nusikaltėliams surengta pasala.

Naktį iš rugsėjo 15-osios į 16-ąją pasieniečiai užfiksavo vedlio lydimą nelegalų grupę, kurią Lietuvos teritorijoje ketino pasitikti nusikaltėlių bendrininkas, atsakingas už migrantų gabenimą šioje šalyje ir toliau į Vakarus.

Vedliams apsikeitus sutartiniais signalais ir nelegalams jau einant per sieną, pradėti sulaikymo veiksmai. Lietuvos pasieniečiai įvykio vietoje sučiupo vieną vedlį, Lietuvos pilietį, ir jo vairuotoją. Baltarusijos pareigūnai čia pat, tačiau jau savo teritorijoje, sulaikė penkis afganistaniečius nelegalus ir jų vedlį rusą.

Tuo pat metu kita operacijoje dalyvavusi operatyvininkų grupė Šiauliuose sulaikė 34 metų šio miesto gyventoją, nusikalstamos grupuotės lyderį, organizavusį nelegalų gabenimo schemą. Pasieniečiai sučiupo dar du jo parankinius, koordinavusius neteisėtą užsieniečių gabenimą.

Iš viso abiejų šalių pasieniečiai sulaikė 13 nelegalių migrantų iš Afganistano ir 11 asmenų, organizavusių, koordinavusių ir vykdžiusių neteisėtą užsieniečių gabenimą per Lietuvos ir Baltarusijos teritorijas.

 

Tris Šiauliuose sulaikytus lietuvius bei Varėnos rajone įkliuvusį vedlį Lazdijų rajono apylinkės teismas leido suimti mėnesiui.

Operacijos metu Lazdijų rajone pareigūnai taip pat sulaikė Kirgizijos pilietį, atsakingą už nelegalų gabenimą Lenkijoje. Jis suimtas trims mėnesiams.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną bei šios veikos organizavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį atlieka speciali grupė, sudaryta iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos Kriminalinių procesų kontrolės organizavimo valdybos, Lazdijų rinktinės ir Pakrančių apsaugos rinktinės pasieniečių.


Šiame straipsnyje: pasienisnelegalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių