Pareigūnai teigia, kad kontrabandininkų sąrašas plečiasi

Paskelbusi karą prekiautojams nelegaliais degalais ar cigaretėmis, valstybė skina pirmuosius vaisius. Pričiupti neteisėtai praturtėję piliečiai moka pajamų mokesčius į biudžetą, rašo "Lietuvos žinios".

Daugiau kaip 130 tūkst. litų valstybės biudžetą per porą mėnesių papildė septyni Dzūkijos gyventojai, patikrinti dėl įtarimų neteisėtai praturtėjus iš nelegalaus degalų ir tabako gaminių gabenimo ar prekybos jais.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) iš viso patikrino apie 170 gyventojų turtą bei pajamas ir nustatė, kad 95 asmenys vengė mokėti mokesčius valstybei.

Tikrinamųjų sąrašas, kurį rugsėjo pabaigoje mokesčių inspektoriams pateikė Muitinės departamentas ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), iš pradžių buvo trumpesnis. Į pirminį juodąjį sąrašą pateko 30 asmenų, kurie dažnai kirsdavo valstybės sieną su Kaliningrado sritimi, Baltarusija ir buvo įtariami neteisėtu akcizais apmokestintų prekių - degalų ir tabako gaminių - gabenimu ir prekyba.

Taip pat į šį sąrašą pateko daugiau nei 100 žmonių, numatytų patikrinti kaip galėjusių vykdyti ar organizuoti kontrabandą.

Anot VMI viršininko pavaduotojo Arūno Klerausko, tikrinant įtariamų nelegaliomis pajamomis žmonių turtą, jų skaičius ėmė didėti. Specialistai nustatė ir turto perkėlimo, dovanojimo, pardavimo kitiems gyventojams atvejų.

"Turėsime patikrinti šiuos asmenis", - sakė A.Klerauskas. Tikrindami kai kuriuos įtartinus atvejus, VMI specialistai kreipiasi informacijos ir į užsienio valstybių mokesčių administratorius.

Į VMI akiratį pateko ir 46 gyventojai, kurie anksčiau neprivalėjo deklaruoti pajamų bei turto. Tačiau kilus įtarimų, jie turės pateikti įsigyto turto ir pajamų šaltinius, pagrįsti tai dokumentais. Jeigu tikrinamas asmuo nesugebės nurodyti, iš kur gautos pajamos, ar už jas sumokėti mokesčiai, kur ir kokiomis aplinkybėmis įsigytas turtas, jam bus priskaičiuojami mokesčiai. Anot A.Klerausko, jų neišvengs ir tie, kurie mėgins išsisukti ir kaip praturtėjimo šaltiniu nurodys darže rastą lobį, bet negalės pagrįsti tokio teiginio.

"Iki šiol patikrinti žmonės prisipažįsta darę pažeidimų ir sutinka sumokėti mokesčius", - tvirtino A.Klerauskas.

Kol kas VMI papurtė tik gyventojus, turinčius nemažai turto, kurio legalumas sukėlė įtarimų. Žmonės, parsivežantys prekių vien tam, kad galėtų prasimaitinti, į juoduosius sąrašus kol kas nepateko.

"Tačiau tokia veikla nelegali, tad gavę informacijos patikrinsime ir juos", - teigė A.Klerauskas.


Šiame straipsnyje: kontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių