Pareigūnai neapsisprendžia dėl D.Kedžio dukters apsaugos

Pareigūnai vis dar nėra įsitikinę, ar vienintelei pedofilijos bylos nukentėjusiajai Drąsiaus Kedžio šešiametei dukrai gali grėsti kažkoks pavojus ir, ar jai būtina valstybės apsauga.

Pasak laikinai generalinio prokuroro pareigas einančio Raimondo Petrausko, tam tikroms institucijoms pavesta išsiaiškinti, ar D.Kedžio dukra yra saugi, ar jos sveikatai ir gyvybei gresia pavojus. Tik gavus atsakymą, bus apsispręsta skirti ar ne mergaitei valstybės apsaugą. „Žiūrėsime, ar tai yra tikslinga, o po to sprendimą priims dviejų institucijų vadovai generalinis policijos komisaras ir generalinis prokuroras“, - portalui sakė R.Petrauskas.

Apsauga D.Kedžio dukrai buvo skirta iškart po kruvinų spalio 5-osios įvykių Kaune. Mergaitė buvo saugoma iki šių metų balandžio 29 d. Nebesaugoti jos, radus D.Kedžio kūną, nusprendė R.Petrauskas ir Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas.

Kaip vėliau aiškino laikinasis prokuratūros vadovas, apsauga buvo nutraukta, nes turimi duomenys leido daryti išvadas, kad mergaitės gyvybei ir sveikatai joks realus pavojus negresia.

Šį pareigūnų žingsnį D.Kedžio dukters globėja Neringa Venckienė įvertino neigiamai. Ji apskundė šį policijos ir prokuratūros vadovų sprendimą, tačiau jos skundas iki šiol neišnagrinėtas. N.Venckienės nuomone, po neaiškios jos brolio mirties, mergaitei kaip nukentėjusiajai ir pagrindinei bylos liudytojai yra iškilęs kaip niekada realus pavojus.

Po Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarties, kuria D.Kedžio dukrą buvo liepta skubiai atiduoti jos biologinei motinai Laimutei Stankūnaitei ir po tam pasipriešinusių žmonių susibūrimų Garliavoje, pradėta kalbėti atvirkščiai – esą pavojus mergaitei gresia iš ją saugančiųjų pusės. Esą žmonės ne tik daro neigiamą įtaką vaikui, bet ir kelia pavojų jos sveikatai.

Pirmadienį po generalinėje prokuratūroje vykusio pasitarimo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pareiškė, kad mergaitės teises pažeidžia tiek Garliavoje susirinkusi minia, tiek mergaitės seneliai, leidę tiek žurnalistams, tiek vaiką saugantiems žmonėms ją kalbinti, filmuoti ir fotografuoti.

E.Žiobienės teigimu, D.Kedžio tėvai už tai gali būti patraukti administracinėn atsakomybėn. „Kol kas to daryti neplanuojame. Tai priklausys nuo situacijos. Dabar padėtis normali“, - paklaustas, ar Kedžiams planuojamos administracinės bylos, atsakė R.Petrauskas.

Situacija galėtų pasikeisti tik po Panevėžio apygardos teismo sprendimo dėl D.Kedžio dukters gyvenamosios vietos nustatymo. Jei jis ir vėl bus nepalankus N.Venckienei, protestuotojai žada sugrįžti į Garliavą ir neatiduoti mergaitės motinai, kurią D.Kedys kaltino pardavinėjant savo dukrą pedofilams.

Tačiau tuo metu R.Petrauskas jau nebevadovaus prokuratūrai. Šį sprendimą turės priimti naujas prokuratūros vadovas, kuriuo greičiausiai taps Darius Valys. Jam teks nupsręsti ir kaip nubausti penkis prokurorus, tarp jų ir Kauno apygardos prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Kęstutį Betingį, dėl kurių galimai aplaidaus darbo tarnybinis patikrinimas baigtas praėjusią savaitę.

„Aš apie prokurorų įvertinimą turiu savo nuomonę ir iki šiol sakau, kad K.Betingis turėtų atsistatydinti, tačiau nežinau, ar mano nuomonė generaliniam prokurorui bus įdomi“, - kalbėjo R.Petrauskas.

Paklaustas, ar jam nebus siūloma dirbti generalinio prokuroro pavaduotoju, R.Petrauskas teigė, jog iki šiol šia tema su juo kalbėta nebuvo.      


Šiame straipsnyje: KedysKedytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių