Parama teroristams kaltinamas airis kaitina aistras

Lietuvos prokurorai sako neturintys įgaliojimų skųsti Šiaurės Airijos Belfasto teismo sprendimo neišduoti Lietuvai airio Liamo Campbello (Lajamo Kembelo), kuris įtariamas organizavęs ginklų gabenimą iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“.

Generalinės prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas penktadienį sakė šį klausimą aptarsiantis su kolegomis Šiaurės Airijoje, kurie yra proceso šalis ir gali ginčyti sprendimą.

„Esame gavę informaciją, kad Šiaurės Airijos teismas atsisakė išduoti Campbellą motyvuodamas tuo, kad perdavimas Lietuvai pažeistų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos trečiąjį straipsnį“, - penktadienį sakė prokuroras.

Belfasto teismo nuomone, Liamas Campbellas Lietuvoje būtų laikomas nežmoniškomis ir žeminančiomis sąlygomis. Teismo sprendime atkreiptas dėmesys į prastą situaciją Lukiškių kalėjime. Prokuroro minėtas konvencijos straipsnis numato, kad „niekas negali būti kankinamas, su niekuo neturi būti žiauriai, nežmoniškai ar žeminant jo orumą elgiamasi, ar jis baudžiamas“.

„Mes įgaliojimų skųsti šio sprendimo neturime. Kontaktuosime su kolegomis iš Šiaurės Airijos ir žiūrėsime, ar jie skųs tą sprendimą“, - kalbėjo G.Norkūnas.

Šiuo metu Šiaurės Airijoje suimtas Liamas Campbellas Vilniuje būtų teisiamas dėl tų pačių nusikaltimų, dėl kurių jo broliui Michaelui (Maiklui) Vilniaus apygardos teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę - už paramą teroristinei grupei, ginklų laikymą ir rengimąsi vykdyti ginklų kontrabandą.

Liamas Campbellas įtariamas organizavęs šiuos nusikaltimus. „Jis yra pripažintas byloje įtariamuoju organizavęs minėtas nusikalstamas veikas“, - sakė G.Norkūnas.

Liamas Campbellas yra vadinamas vienu iš svarbiausių „Tikrosios Airijos respublikomų armijos“ (Real IRA) vadovų, o civilinėje byloje jis anksčiau buvo pripažintas atsakingas už 1998 metais Šiaurės Airijoje Omage įvykdytus sprogdinimus, per kuriuos žuvo 29 žmonės, per 200 buvo sužeista.

Michaelo Campbello skundą nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas buvo nusprendęs, jog ir šioje byloje būtina apklausti Liamą Campbellą.

Prokuroras G.Norkūnas sakė neturįs duomenų dėl šios apklausos.

„Teismas kreipėsi į Britanijos teisėsaugos institucijas dėl jo apklausos, bet kol kas jokios informacijos apie tą apklausą neturiu“, - BNS sakė G.Norkūnas.

Michaelas Campbellas Lietuvos apeliaciniam teismui siekia įrodyti, kad nusikalsti jį išprovokavo britų slaptoji tarnyba MI-5. Jis Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Prokuroras Michaelą Campbellą prašė įkalinti 16 metų. Tačiau teismas bausmę sušvelnino, motyvuodamas tuo, kad airio veiksmai buvo kontroliuojami saugumo pareigūnų, reali žala nepadaryta.

Teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad Michaelas Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

G.Norkūnas penktadienį teigė kol kas neturintis jokių duomenų ir dėl trečiojo įtariamojo Airijoje esančio šios šalies piliečio Brendano McGuigano (Brendano Makgigano), kurį Lietuva taip pat prašo išduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių