Panevėžyje siaučia telefoniniai sukčiai

Sunkmečiu įvairių neteisėtų pasipelnymo būdų prisigalvojantys sukčiai vėl atakuoja gyventojus. Per tris dienas nuo telefoninių apgavikų nukentėjo keturi Panevėžio rajono gyventojai, iš jų išviliotos tūkstantinės sumos, rašo dienraštis „Sekundė“.

Įvilioti keturi

Sunerimę policijos pareigūnai perspėja nepasitikėti blogą žinią apie artimuosius pranešančiais nepažįstamaisiais, kurie už tam tikrą atlygį žada padėti.

Panevėžio rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Giedrius Masiulis informavo, jog nuo praėjusio penktadienio iki sekmadienio sukčiai į pinkles įviliojo keturis panevėžiečius. Bent jau tiek atvejų žinoma - esą gali būti, kad ne visi nukentėjusieji į policiją kreipėsi.

Nusikaltėliams trys apgautieji sumokėjo po 4, 5 ir 7 tūkstančius litų. Vienas iš nukentėjusiųjų pinigus išsaugojo tik per atsitiktinumą.

„Vienu metu telefoniniai sukčiai buvo aprimę, tačiau pastaruoju metu jų daromų nusikaltimų tik daugėja. Aukomis nusikaltėliai pasirenka pagyvenusias moteris. Anksčiau gyventojams skambindavo ir apsimesdavo draudėjais, bankininkais, o pastaraisiais atvejais - policininkais. Vienai moteriai skambinusysis prisistatė Anglijos ambasados siųstu tardytoju. Beje, jis puikiai žinojo, kad gyventojos sūnus yra išvykęs į Angliją“, - teigė G.Masiulis.

Įspėja saugotis

Pasak pareigūno, policininkais prisistatę nusikaltėliai pranešė, kad skambučio sulaukusiojo  artimam žmogui nutiko bėda ar jis pakliuvo į avariją. Esą norint pagelbėti, reikia 10 tūkstančių litų.

„Nukentėjusieji nuo sukčių pranešė, kad pinigų atėjo pasiimti jauni vyrukai. Sutrikę žmonės jiems atidavė kone visas savo santaupas. Kai kuriais atvejais nusikaltėliai veikė taip įtikinamai, kad net pinigų paėmimo raštelį paliko. Gyventojams norime pranešti, kad policijos pareigūnai ar kitų institucijų atstovai neskambina į namus ir pinigų už paslaugas neprašo“, - patikino Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas.

Dėl visų įvykių policijoje pradėti ikiteisminiai tyrimai. G.Masiulis informavo, jog kai kurie įtariamieji  jau nustatyti. Vis dėlto gyventojai turi būti itin budrūs, nes vienus sukčius greit pakeičia kiti.

„Noriu įspėti, kad gyventojai nebūtų tokie patiklūs. Jei jau kažkas paskambino ir pranešė apie nelaimę, ieškokit neva nukentėjusio savo artimo žmogaus, bandykit su juo susisiekti. Nepavyko - kreipkitės į policiją. Tie, kurie suprato sulaukę sukčių skambučio, gali pagelbėti juos pričiupti. Tiesiog galima susitarti dėl susitikimo, kurio metu neva bus perduoti pinigai, ir apie tai pranešti pareigūnams“, - teigė  Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas.

Pardavėjos abejingos

„Sekundė“ rašė, jog nuo nusikaltėlių sekmadienį nukentėjo  V.M. ir jos devynmetis sūnus. Apie 19.40 val. namo grįžusi panevėžietė sužinojo, jog iš jos mažamečio sūnaus nepažįstami asmenys telefonu išviliojo 795 litų. Tėvu prisistatę nusikaltėliai iš devynmečio reikalavo pirkti mobiliojo ryšio papildymo kortelių.

Į sukčių pinkles įkliuvusio vaiko mama stebėjosi korteles pardavusių „Maximos“ ir „Vasario“ pardavėjų nesupratingumu.

„Į „Maximą“ atėjęs berniukas iš tos pačios pardavėjos nusipirko papildymo kortelių telefonui už 500 litų. Iš pradžių vaikas prašė už 200 litų, vėliau, po kokių penkių minučių -  dar už 300. Sūnus padavė telefoną pardavėjai, o juo kalbantis sukčius prisistatė tėvu. Pardavėja net nepasidomėjo, kam tiek kortelių. Tas pats buvo ir „Vasario“ parduotuvėje.

Beje, pastarosios administracija mane suprato ir gailėjosi. Žemaičių g. esančioje „Maximoje“ pardavėjos jautėsi teisios. Pareiškė - su vaiku aiškinkitės, telefonu jo tėtis prašė, mes pardavėm. Vis dėlto pardavėjos turėtų pamąstyti tokiais atvejais ir pasielgti pagal sveiką protą bei sąžinę. Juk ir pačios yra mamos“, - piktinosi panevėžietė.


Šiame straipsnyje: telefoniniai sukčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių