Panevėžio reabilitacijos centre – STT tyrimas dėl viešųjų pirkimų

Panevėžio miesto fizinės medicinos ir reabilitacijos centro vadovas - 63 metų vyriausiasis gydytojas Jonas Laurinaitis įtariamas nusikaltęs valstybės tarnybai dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnų atliekamo ikiteisminio tyrimo grupėje dalyvauja ir Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys, kuris derina ir kontroliuoja tyrimo veiksmus dėl  nusikalstamų valstybės tarnybai veikų, susijusių su galimai neskaidriais viešaisiais pirkimais Panevėžio miesto fizinės medicinos ir reabilitacijos centre.

Prieš dvi dienas Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai, atlikę kratas šios sveikatos viešosios įstaigos vadovo, kuris įtariamas padaręs korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, darbo kabinete ir namuose, buvo sulaikę jį 48 valandoms. Šiandien Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys įtariamajam paskyrė dvi kardomąsias priemones - rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir 10 tūkstančių litų užstatą.

Prokuroro R.Vagrio prašymu, miesto apylinkės teismas priėmė nutartį, kuria fizinės medicinos ir reabilitacijos centro vadovas J.Laurinaitis šešiems mėnesiams nušalintas nuo einamų pareigų.

„Pernai ir šiemet nustatyti ar dar tiriami nusikalstami valstybės tarnybai  atvejai, susiję su viešaisiais pirkimais, rodo, kad klesti korupcija, piktnaudžiauja sveikatos priežiūros, savivaldybės atsakingi darbuotojai, policijos pareigūnai. Galima konstatuoti, kad viešųjų pirkimų konkursai organizuojami tik dėl akių, jie dažnai yra fiktyvūs, vyksta vadinamieji juodieji susitarimai - užkulisiniai sandoriai už atlygį tarp rangovų ir užsakovų. Taip pažeidžiami konkurencingumo principai, pralaimi kiti pretendentai - sąžiningi konkursų dalyviai, nes užsakymai atitenka nesąžiningam ir su korupcija susijusiam verslininkui. Taip atsitinka ne tik dėl kai kurių pareigūnų savanaudiškumo, bet ir dėl valstybinių įstaigų atsakingų asmenų reikiamos kontrolės nebuvimo. Tokia situacija verčia rimtai susimąstyti apie korupcijos keliamą grėsmę, ypač dabar, kai valstybė ir taip turi nelengvai sprendžiamų ekonominių sunkumų“,- teigė Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

Pernai rugsėjo mėnesį, įtarus kyšininkavimo ir papirkimo atvejus, buvo pradėti tirti galimai neskaidrūs viešieji pirkimai Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre, kiek vėliau - Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate ir Panevėžio miesto savivaldybėje. Šių STT Panevėžio valdybos pareigūnų atliekamo ikiteisminio tyrimo veiksmai derinami su Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorais.

Pernai Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai kartu su apylinkių kolegomis perdavė teismui 50 baudžiamųjų bylų, kuriose asmenys kaltinami kyšininkavimu, piktnaudžiavimu tarnyba, neskaidriu viešųjų pirkimų organizavimu ar kitų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų padarymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių