Panaikintas nuosprendis kalėti nuteistam Tryškių klebonui

Šiaulių apygardos teismas penktadienį panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kuriuo kalėti pašalpų savinimosi byloje buvo nuteistas Telšių rajono Tryškių miestelio klebonas Boleslovas Jonauskas.

Telšių teismas gegužės 11 dieną dvasininką pripažino kaltu dėl dokumento suklastojimo, pasikėsinimo sukčiauti, poveikio liudytojui, neteisėtų mokėjimo priemonės panaudojimo ir kitų nusikaltimų.Jam buvo skirta trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose. B.Jonauskui paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti iki įsiteisės nuosprendis.

Tačiau bylą apeliacine tvarka pagal nuteistojo ir prokuratūros skundus peržiūrėjęs Šiaulių apygardos teismas nuosprendį panaikino ir nusprendė bylą grąžinti Telšių teismui nagrinėti iš naujo.

Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas BNS sakė, kad bylos kaltinamiesiems pareikšti tie patys kaltinimai nuosprendžiu įvertinti skirtingai, pastebėta ir kitų neatitikimų, tai sukelia abejonių nuosprendžio pagrįstumu.

Nuosprendžiu Telšių teismas buvo patenkinęs 9,5 tūkst. litų Telšių rajono savivaldybės administracijos ieškinį. Buvo apribotos 50-mečio kunigo nuosavybės teises į gyvenamą būstą Mažeikių mieste, pinigines lėšas banko sąskaitoje bei 2001 metų motociklą ''Honda".

Kartu su klebonu teistą telšiškę gydytoją Iriną Kim Telšių teismas buvo visiškai išteisinęs, nesant jos veiksmuose nusikaltimo sudėties Gydytoja buvo kaltinta piktnaudžiavimu dokumentų klastojimu.

Telšių vyskupo sekretorius ir atstovas spaudai Domas Gatautas BNS yra sakęs, kad B.Jonauskui leidžiama per dieną aukoti vienerias mišias. Tačiau kitų apeigų jis atlikti negali - nei krikštyti vaikų, nei laidoti mirusiųjų. Dėl B.Jonausko kunigystės bus sprendžiama po teismo nuosprendžio, sakė jis, pridūręs, kad bažnyčia taip pat laikosi nekaltumo prezumpcijos.

Galimos nusikalstamos veikos paaiškėjo, kai 2009 metų balandį 71 metų Tryškių gyventoja nuvažiavo nuo kelio ir rėžėsi į medį. Per avariją ji susižalojo koją, todėl buvo nugabenta į ligoninę. Tada paaiškėjo, kad ši moteris oficialiai pripažinta visiškai neįgalia, o už jos slaugą ir priežiūrą mokama 900 litų slaugos pašalpa. Paaiškėjus šiems faktas, teisėsaugos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Paaiškėjo, kad tokių neteisėtai prie neįgalių asmenų priskirtų žmonių yra ir daugiau. Pensininkams buvo nustatomas tariamas funkcinis širdies nepakankamumas.

Pasak spaudos, netikėtai įkliuvęs Tryškių klebonas visą laiką neigė kaltę. Tačiau per ikiteisminį tyrimą pareigūnai nustatė, kad dvasininkas netgi darė nusikalstamą poveikį liudytojams. 2009 metų liepą klebonas B. Jonauskas lankėsi pas tryškiškius ir įkalbinėjo pakeisti parodymus, kad jie žinojo patys prašė dvasininko pasirūpinti nuolatine slauga, sutvarkyti formalumus banke. Per liudytojų apklausas paaiškėjo, kad klebonas juos graudeno kalbėdamas apie naudą bažnyčiai: neva šiais pinigais bus remiama parapija, todėl parapijiečiai galės nebeskirti paramos.

Klebonas B. Jonauskas teigė norėjęs tik padėti parapijiečiams. Jis tikino, kad buvo atvežęs ligotus senukus iki banko. Bet tądien buvę labai šalta, todėl senukai likę automobilyje, o jis nuėjęs į banką, paėmęs dokumentus ir parnešęs pasirašyti. Tačiau šiuos dvasininko žodžius paneigė ekspertai, nustatę, kad parašus daugumoje dokumentų padėjo klebonas B.Jonauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
kunigo nauda velniai gaudo . matot kad teisybe

jo

jo  portretas
kaledos setono viespatavimo laikotarpis ir durnu zmoniu mulkinimo laikotarpis, ypac gerai isuktas LENKU verslininku biznelis su vadinamom plotkelem- kaledaiciais cia yra marazmo ir ju verslo virsune, Niekada tokio dalyko kaip plotkele nepirkau ir nepirksiu tai yra tik vienas is budu is naivuoliu pasidaryti grazaus pinigo. susiprotekit.Kiek jie gali migla naivuoliams tamsuoliams pusti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių