Organizuota grupuotė mėgino pasisavinti 8 mln. litų

Išaiškinta valstybės tarnautojo ir Klaipėdos verslininko suburta organizuota nusikalstama grupuotė, mėginusi iš ES Struktūrinių fondų ir šalies biudžeto pasisavinti 8 mln. litų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras kaltinimus pateikė organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams: didžiausios Baltijos šalių pramoninės okeaninės žvejybos kompanijos direktoriaus pavaduotojui, Žuvininkystės departamento generaliniam direktoriui, trims žvejybos kompanijos darbuotojams ir bendrovei, kurioje jie dirba - kaip juridiniam asmeniui. Kaltinimai pateikti dėl dokumento suklastojimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą - 8 milijonus litų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Ikiteisminio tyrimo metu atskleista, kad 2007 m. vasario-kovo mėnesiais Baltijos šalių pramoninės okeaninės žvejybos kompanijos direktoriaus pavaduotojas kartu su organizuotos grupės nariais ir trimis tos pačios kompanijos darbuotojais, siekdami apgaule gauti 8 mln. Lt Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų už laivo pridavimą į metalo laužą, suklastojo laivo žvejybos žurnale duomenis apie žvejybos veiklą ir neva žvejojusių kapitonų parašus. Šis žurnalas yra svarbus dokumentas norint gauti ES finansinę paramą.

Laivo žvejybos žurnalą perdavus organizuotos grupuotės nariui Žuvininkystės departamento generaliniam direktoriui, pastarasis rengėsi suklastoti šio žurnalo išdavimo datą ir taip apgauti ES finansinę paramą administruojančios Nacionalinės mokėjimo agentūros ir jam pavaldžius Žuvininkystės departamento darbuotojus.

Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad Žuvininkystės departamento generalinis direktorius, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi bei jam kaip valstybės tarnautojui suteiktomis funkcijomis, sukūrė ir pasirašė Žuvininkystės departamento raštą, būtiną ES finansinei paramai gauti, ir pateikė Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

Baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu Generalinė prokuratūra perdavė Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių