Nuteisti „Facebook“ tinkle sukčiavę ir pinigus vilioję jaunuoliai

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį, kuriuo du jaunuolius pripažino kaltais dėl sukčiavimo socialiniame tinklalapyje ''Facebook".

19-metis G.M. ir 20-metis A.K. už sukčiavimą ir neteisėtą neviešų elektroninių duomenų įgijimą nuteisti 11 mėnesių laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams, pranešė teismo atstovas spaudai.

Teismas įpareigojo nuteistuosius atlyginti likusią turtinę žalą nukentėjusiajam per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo, taip pat be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms.

G.M. ir A.K. nuteisti už tai, kad šiemet sausio 12 dieną būdami Elektrėnų bibliotekoje ir turėdami tikslą apgaule įsigyti svetimą turtą, panaudodami neteisėtai įgytą slaptažodį ir tokiu būdu prisijungdami prie nukentėjusiajam priklausančios socialinio tinklalapio ''Facebook'' naudotojo anketos ir juo prisistatydami, apgaule iš keturių asmenų išviliojo 701 litą.

Kaltinamieji teisiamajame posėdyje pripažino savo kaltę ir paaiškino, kad prisijungimo slaptažodį prie ''Facebook'' profilio gavo iš vieno pažįstamo, kuris turėjo daugelio žmonių el. pašto, svetainių prisijungimo duomenų.

Bylos duomenimis, nuteistieji būdami Elektrėnų bibliotekoje iš ten esančio kompiuterio prisijungė prie nurodytos svetainės, apsimetė vienos anketos savininku ir rašė laiškus jo draugams su prašymais paskolinti pinigų. Buvo siunčiamos žinutės: „Labas, gal gali paskolinti pinigų, skubiai reikia“. Apgautieji pinigus pervedė į A.K. sąskaitą banke. Pinigus į nurodytą sąskaitą pervedė keturi šio profilio savininko pažįstami.

Vienas apgautųjų - Afganistane tarnaujantis karys. Jis būdamas Afganistane sužinojo, esą jo draugui reikia pinigų. Karys apgaulę sužinojo susisiekęs su Lietuvoje esančiu draugu programa ''Skype". Tiek karį, tiek kitus draugus nustebino prašymas paskolinti pinigų, nes vyras pinigų stygiaus niekada nejautė.

Teismas iš nuteistųjų taip pat priteisė 500 litų šios ''Facebook'' anketos autoriui, kurio duomenimis buvo pasinaudota, neturtinei žalai atlyginti.

Bylos nagrinėjimo metu kaltinamieji apgautiems asmenims atlygino visą padarytą turtinę žalą.

 


Šiame straipsnyje: Facebooksukčiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių