Nuo teisingumo mašinvagis nepasislėpė ir Didžiojoje Britanijoje

30-metis Kauno gyventojas Tomas Svirupskis pripažintas kaltu dėl dviejų automobilių vagysčių bei vieno jų savininko prievartavimo susimokėti už pavogtą mašiną ir nuteistas dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausme.

Tokį nuosprendį paskelbė Visagino miesto apylinkės teismas.

Nusikaltimas buvo įvykdytas kone prieš penkerius metus. Du T.Svirupskio bendrininkai - Virgilijus Bogušas ir Deividas Putcas - buvo nuteisti dar 2007-aisiais. Pirmajam buvo skirta trejų metų ir devynių mėnesių, antrajam - trejų metų ir dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

T.Svirupskį teisingumo ranka pasiekė pavėlavusi, nes po nusikaltimo kaunietis slapstėsi užsienyje.

Vieną 2005 metų sausio naktį, iš anksto susitarę, veiksmus aptarę ir vaidmenimis pasiskirstę, visrakčiais, spynelių laužimo įrankiais „ginkluoti“ T.Svirupskis, V.Bogušis ir D.Putcas atvyko į vieną Visagino kiemą. Čia stovėjo iš anksto nusižiūrėtas nepigus, kone 100 tūkst. litų vertinamas automobilis „Audi S8“.

T.Svirupskis dairėsi aplinkui, o jo bendrininkai įlindo vidun. Nors signalizaciją išjungti ir pavyko, tačiau variklį, panaudojus automobilių vagystėms skirtą specialų prietaisą, užvesti - niekaip.

Trijulė nutarė, jog teks grobį tempti, o tam teko ieškoti dar vieno automobilio. V.L. priklausantis „Audi 90“ pasidavė nesunkiai. Prie jo pririšę trosą prabangųjį vagys nutempė į kaimą Zarasų rajone. Ten vienoje sodyboje, ūkiniame pastate, abu automobilius ir paslėpė.

Taip trijulė įvykdė pusę savo plano. Dabar liko surasti „pirkėją“ - vogtojo automobilio savininką. Tai nebuvo sunku: prieš keletą savaičių vienoje interneto svetainėje buvo pasirodęs skelbimas apie parduodamą 2000 metų gamybos automobilį „Audi S8“.

Automobilio vagys skelbime nurodytu telefonu paskambino Visagine gyvenančiam Belgijos piliečiui R.L. ir pasiūlė savo turtą išsipirkti. Stengdamiesi neįkliūti pareikalavo, kad užsienietis susirastų patikimą tarpininką - toliau per jį ves derybas dėl automobilio grąžinimo už solidų užmokestį.

Per R.L. neatsargumą į vagių rankas buvo pakliuvę automobilyje palikti belgo daiktai ir dokumentai - vairuotojo pažymėjimas, tapatybės kortelė, „Audi S8“ registracijos liudijimas, banko kortelė. Užsienietis dėl automobilio vagystės ir pasiūlymų jį išpirkti kreipėsi į Visagino policiją.

Telefoninius pokalbius tarp nusikaltėlių ir jų aukos kontroliavę Utenos apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus ir Visagino policijos komisariato pareigūnai nusikaltimą atskleidė. V.Bogušas ir D.Putcas atsidūrė areštinėje, vėliau - tardymo izoliatoriuje.

T.Svirupskiui pasisekė pasprukti iš Lietuvos. 2006 metų gegužę Generalinė prokuratūra išdavė T. Svirupskio Europos arešto orderį. Baudžiamoji byla, kaltinant jį, buvo išskirta į atskirą. Tuo tarpu abu jo bendrininkai buvo teisiami ir sulaukė laisvės atėmimo bausmių.

Pernai gruodį T.Svirupskis buvo sulaikytas Didžiojoje Britanijoje, o šiemet balandį - parskraidintas į Lietuvą. Jam teko apmokėti ir daugiau kaip puspenkto tūkstančio litų siekusias ekstradicijos išlaidas.

Pasak baudžiamąją bylą teismui perdavusio ir kaltinimą palaikusio Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Gedgaudo Norkūno, T.Svirupskio vaidmuo įvykdant nusikaltimą nebuvo antraeilis.

Be to, nusikaltimą jis įvykdė veikdamas bendrininkų grupėje. Nusikalstamos veikos, dėl kurių T.Svirupskis pripažintas kaltu, priskirtinos sunkių ir apysunkių nusikalstamų veikų kategorijoms. Tačiau jis buvo teisiamas pirmą kartą, be to, pripažino savo kaltę.

 


Šiame straipsnyje: automobilių vagis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių