Nauja Lietuvos elito mada - netekti teisės vairuoti?

Lietuvos elito padangėje nauja mada - bent keliems mėnesiams netekti teisės vairuoti automobilį. Taip ironiškai galima apibūdinti periodiškai pasigirstančias naujienas apie įžymių žmonių arba jų artimųjų nuotykius prie vairo.

Suskaičiuoti, kiek per pastaruosius 12 mėnesių nuolat televizijos ekranuose šmėžuojančių veidų ar jų artimųjų neteko teisės vairuoti automobilį, turbūt, neužtektų ir abiejų rankų pirštų.

Pažeidinėti eismo taisykles jau tampa lyg savotiška mada. Gerai, kad Lietuvos teismai neatsižvelgia, ar tai žymus žmogus, ar eilinis pilietis ir baudžia negailestingai - prasižengei, atsakyk.

Pasišalino iš įvykio vietos

Prezidento Algirdo Brazausko žmonos K.Brazauskienės sūnus iš pirmosios santuokos E.Butrimas negalės trejus metus sėsti prie automobilio vairo. Tai penktadienį patvirtino Lietuvos administracinis teismas, kurio priimtas sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

E.Butrimas taip pat privalės sumokėti jam skirtą 3000 litų baudą.

Tokią bausmę verslininkas „užsidirbo“, kai apgadinęs svetimą automobilį pasišalino iš įvykio vietos.

Tai jau ne pirmas E.Butrimo susidūrimas su kelių policijos pareigūnais ir aiškinimasis su jais teisme. Po dviejų savaičių Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas pradės nagrinėti E.Butrimui iškeltą administracinę bylą dėl nepaklusimo policijos pareigūnams sustoti ir atsisakymo patikrinti blaivumą.

Už šiuos pažeidimus įstatymas numato dar griežtesnes sankcijas.

Vairavo neblaivūs

Dėl pomėgio vairuoti neblaiviems vairuotojo pažymėjimus yra praradę ir aktorius Arūnas Sakalauskas (trims metams) bei prodiuseris Gytis Daugėla (pustrečių metų).

Girtam už vairo sėdusiam ir 10 automobilių apdaužiusiam A.Sakalauskui Vilniaus 3-asis teismas taip pat skyrė 4200 litų baudą.

Į teisėsaugos akiratį aktorius pateko pernai lapkričio 20 d., apie 14 val. Iškart nuo vaišių stalo prie savo automobilio „Subaru Legacy“ vairo sėdęs A.Sakalauskas, Aguonų gatvėje kliudė ir daugiau ar mažiau apgadino ne tik savo paties mašiną, bet ir devynias stovėjusias šalikelėje.

Teisme jis teigė, jog gyvena visai netoli, todėl nenorėjo palikti automobilio. Tikėjosi, jog jam pavyks saugiai nuvažiuoti iki savo kiemo. Nepavyko.

Po įvykio A.Sakalauskui buvo nustatytas 2,2 promilių girtumas.

Už pasipriešinimą policijos pareigūnams 500 litų bauda nubaustas įmonės „Tikroji produkcija“ direktorius, žinomas prodiuseris Gytis Daugėla už atsisakymą tikrintis blaivumą pernai metų pabaigoje papildomai buvo nubaustas 2500 litų bauda bei jam uždrausta pustrečių metų vairuoti automobilį.

Neblaivus prie vairo G.Daugėla buvo sulaikytas pernai kovo 13-osios vakarą. Jo vairuojamas automobilis „Lexus“ Antakalnyje ties troleibuso žiedu trenkėsi į pėsčiuosius sustojusį praleisti automobilį „Audi“. Šiam nuo smūgio pavažiavus į priekį, buvo sužeisti trys per perėję ėję jaunuoliai.

Iškart po įvykio įtarta, kad 44 metų G.Daugėla vairavo neblaivus, todėl iškviesti sostinės Patrulių rinktinės pareigūnai nusprendė jį vežti į Vilniaus priklausomybės ligų centrą Gerosios Vilties gatvėje. Tačiau pakeliui jis pasipriešino policininkams, o vėliau atsisakė tikrintis girtumą.

Teisme G.Daugėla aiškino nežinojęs, kad šis jo žingsnis bus traktuojamas kaip automobilio vairavimas esant neblaiviam bei prašė jam skirti ekspertizę. Esą jis jau ne kartą buvo patyręs galvos traumą, todėl iškart po avarijos nebesuprato, ką daro.
Teismas juo nepatikėjo.

Išgėrė per mažai arbatos

Šiemet už vairavimą išgėrus teisę metus vairuoti automobilį bei 1500 litų baudą užsidirbo ir dainininkė Daina Bilevičiūtė.

Neblaivi už vairo D.Bilevičiūtė buvo sulaikyta pernai gruodžio 14-osios naktį. Apie 1.19 val. Ozo gatvėje kelių policijos patruliai sustabdė dainininkės vairuojamą automobilį „BMW 525“. Nuo vairuotojos sklido alkoholio kvapas, todėl buvo nuspręsta patikrinti jos blaivumą. Alkoholio matuoklis parodė lengvą girtumo laipsnį - 0,7 promiles.

D.Bilevičiūtė pareigūnams nepateikė vairuotojo pažymėjimo, taip pat vairavo neturėdama privalomo civilinės atsakomybės draudimo. Tai teismas taip pat įvertino - už draudimo neturėjimą D.Bilevičiūtei skirta 100, o už vairuotojo pažymėjimo nepateikimą - 30 litų bauda. Tiesa, nuo to galutinis baudos dydis nepasikeitė.

„Taip prisipažįstu, nužudžiau 10 žmonių, policininkų... iššvaisčiau milijonus... kas man dabar belieka, tik pasikarti... “, - teisme kalbėjo išsišokimais pagarsėjusi dainininkė.

Teismo posėdyje D.Bilevičiūtė neneigė savo kaltės dėl vairavimo išgėrus. Esą buvo viename vakarėlyje, išgėrė du stiprius kokteilius, vėliau gėrė tik arbatą, jautėsi gerai, todėl sėdo prie automobilio vairo. „Matyt, arbatos per mažai išgėriau“, - teisinosi ji.

Paklausta, kodėl neparodė vairuotojo pažymėjimo, D.Bilevičiūtė taip pat turėjo savo versiją - ji dažnai keičia rankines, todėl pažymėjimas buvo likęs kitoje.

Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme tebenagrinėjama ir baudžiamoji byla, kurioje D.Bilevičiūtė kaltinama rimtais finansiniais nusikaltimais - dokumentų klastojimais, neskaidria buhalterine apskaita ir bandymu iš Europos Sąjungos pasisavinti apie milijoną eurų.

Kelių ereliai

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas trims mėnesiams teisę vairuoti automobilį dėl greičio viršijimo buvo atėmęs ir europarlamentaro Rolando Pakso žentui Aivarui Stumbrui.

Teisė vairuoti bei 1,5 tūkst. litų bauda A.Stumbrui skirta už tai, kad pernai rugpjūtį kelyje Vilnius-Švenčionys-Zarasai automobiliu "Mercedes Benz ML 500" važiavo 69-iais kilometrais per valandą greičiau nei buvo leidžiama.

Partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininko žentas 17-ame kilometre važiavo 119 kilometrų per valandą greičiu, leistinam greičiui esant 50 kilometrų per valandą.

Automobilį nuo 2001 metų vairuojančiam A.Stumbrui šis teismo nutartis buvo jau 32-oji paskelbta už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, 11 kartų jis yra baustas už greičio viršijimą.

Šiek tiek mažiau, „tik“ 23 kartus už kelių eismo taisyklių pažedimus yra baustas žymus irkluotojas, olimpinių žaidynių dalyvis Arvydas Duonėla. Paskutinį kartą už pasipriešinimą policijos pareigūnams jam skirta 400 litų baudą.

Pasipriešinimu policijos pareigūnams kaltintas sportininkas į policininkų nemalonę pateko pernai rugpjūčio 1-osios rytą. Su šeima į pajūrį išsiruošųsį sportininką, Vilniaus kelių patrulių rinktinės pareigūnai sustabdė Lazdynuose, išvažiuojantį iš Vilniaus.

Pareigūnai pastebėjo, kad visureigį „Land Criuser“ vairavęs A.Duonėla buvo neprisisegęs saugos diržo. Kai baidarininkas neparodė ir savo vairuotojo pažymėjimo, pareigūnai suabejojo, ar A.Duonėla apskritai turi teisę vairuoti. Buvo nuspręsta tai patikrinti per duomenų bazę.

Kurį laiką policijos automobilyje sėdinčio vyro nesulaukusi žmona, taip pat išlipo aiškintis su pareigūnais. Šiems liepus netrukdyti, A.Duonėla, pareigūnų teigimu, pratrūko ir išplūdo patrulius necenzūriniais žodžiais.

Sportininkas buvo blaivus, todėl po kurio laiko jam leista tęsti kelionę, tačiau prie automobilio vairo turėjo sėsti jo žmona.

Vairuotojo pažyėmjimus taip pat yra praradęs grupės „Sel“ lyderis Egidijus Dragūnas, „Olialia“ mergaitė, Vilniaus apygardos teismo teisėjų Arūno ir Ritos Kisielių dukra Vaida Kisieliūtė, Seimo narys Rokas Žilinskas, kurį dabar su parlamentiniu automobiliu visur vežioja jo draugas Markas Gurskis.

Abejotini sprendimai

Vis dėlto abejotinų sprendimų priima ir mūsų teismai bei policijos pareigūnai. Puikiausias to pavyzdys - Seimo nario Arvydo Vidžiūno istorija.

Neblaivus prie vairo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys buvo sustabdytos Konstitucijos prospekte pernai gegužės 20-osios pavakare.

Jį sustabdęs patrulis, leido Seimo nariui pačiam važiuoti iki Kalvarijų gatvėje esančio 1-ojo policijos komisariato. Čia alkoholio matuoklis užfiksavo, kad parlamentaro organizme - 0,83 promilės alkoholio ir leistiną normą viršija daugiau nei du kartus (leistina norma - 0,4 promilės).

Nežiūrint į tai, Vilniaus miesto 1- ojo apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys pernai birželio 12 d. Seimo narį išeisino. Esą nuo to laiko, kai parlamentaras gėrė vyną galėjo nepraeiti ir 15 minučių, todėl alkoholio matuoklis galėjo klysti

Tik A.Vidžiūną išteisinus, paaiškėjo dar vienas faktas. Seimo narys nuslėpė, jog tą dieną buvo tikrinamas ne tik policijos komisariate, bet ir medicinos įstaigoje.

Praėjus pusantros valandos po pareigūnų patikrinimo, medikai parlamentaro kraujyje aptiko dar didesnį kiekį alkoholio - 0,86 promiles.

Kelių policijos patruliai šį teismo sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui ir bylą laimėjo - neblaivaus A.Vidžiūno istorija teisme bus nagrinėjama iš naujo.

Pasigailėta buvo ir kito Seimo nario Juliaus Veselkos. Vasario 14 d. apie 15 val. jis Vilniuje, Viršuliškių gatvės daugiabučio, kuriame gyvena, kieme savo automobiliu apgadino stovinčią mašiną ir pasišalino iš įvykio vietos.

Avariją matęs kaimynas visą, anot jo, keistą manevravimą, įamžino vaizdo kameroje. Jei ne tiesioginiai įrodymai, J.Veselka, greičiausiai, iš jos istorijos būtų išlipęs sausutėlis. Jis neigė savo automobiliu „VW Passat“ apibraižęs kaimyno „Audi“ ir prisipažinti buvo priverstas tik spaudžiamas įkalčių.

Dėl šios avarijos J.Veselka buvo pripažintas kaltu, tačiau jam skirta bauda buvo daugiau nei juokinga - vos 100 litų.

Skirdami baudą pareigūnai atsižvelgė į tai, kad anksčiau panašių pažeidimų J.Veselka nebuvo padaręs, atsižvelgta ir į jo garbų amžių - 67 metus.

Atvykęs aiškintis į Kelių policiją, J.Veselka dar kartą pažeidė Kelių eismo taisykles - pasistatė savo mašiną neįgaliesiems skirtoje vietoje ir už tai užsidirbo papildomą 50 litų baudą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių