Naudingiausi biudžetui – rūkaliai ir taurelės mėgėjai

Tarp įmonių, pernai sumokėjusių daugiausia mokesčių į šalies biudžetą, kaip ir anksčiau lyderiauja akcizines prekes – tabaką, alkoholį, degalus – tiekiančios bendrovės. Tiesa, prekyba cigaretėmis šiemet smunka, todėl kitais metais planai pasipelnyti iš rūkalių gali žlugti.

Mokesčių daugiau nei užpernai
Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, 500 didžiausių mokesčių mokėtojų pernai valstybės biudžetui atseikėjo 11,177 mlrd. litų – tai yra maždaug milijardu daugiau negu 2011-aisiais.
Daugiausia mokesčių į valstybės biudžetą pernai sumokėjo naftos koncernas „Orlen Lietuva“, jis daugiau kaip du kartus aplenkė antroje vietoje esančią tabako gaminių bendrovę „Philip Morris Baltic“.
VMI duomenimis, „Orlen Lietuva“ pernai sumokėjo 1,338 mlrd. litų, o „Philip Morris Baltic“ – 525,981 mln. litų mokesčių ir kitų įmokų.
Trečioje vietoje buvo alkoholio importo ir prekybos bendrovė „Mineraliniai vandenys“, kuri praėjusiais metais sumokėjo 470,491 mln. litų mokesčių. Ketvirtoje vietoje liko dujų importo ir prekybos bendrovė „Lietuvos dujos“, kurios sumokėtų mokesčių suma siekė 397,967 mln. litų, penktoje – 386,44 mln. litų mokesčių sumokėjusi naftos produktų mažmeninės prekybos bendrovė „Statoil Fuel & Retail Lietuva“.

Dyzelinas ir tabakas brangsta
Pernai, palyginti su 2011-aisiais, daugiausia mokesčių sumokėjusių įmonių pirmasis penketukas nepakito, o bendra jų sumokėta mokesčių suma padidėjo 5,4 proc. – 3,119 mlrd. litų.
Kai kurių prekių akcizai didės ir šiemet. Finansų ministerijos duomenimis, dėl padidinto dyzelino akcizo valstybės biudžetas šiais metais turėtų gauti apie 94 mln. litų papildomų pajamų. Taip pat skaičiuojama, kad dėl padidintų tabako gaminių akcizų į šalies biudžetą gali įplaukti apie 19 mln. litų papildomų pajamų.
Tiesa, surinkti tiek daug papildomų lėšų iš padidintų tabako akcizų gali ir nepavykti, nes kylant rūkalų kainoms visuomet pastebimas ir jų pardavimo sumažėjimas – vieni nelegaliai perka pigesnes kontrabandines cigaretes, kiti iš viso atsisako žalingo įpročio.
Pasak „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovo Simo Lilo, po Naujųjų metų prekyba priemonėmis, padedančiomis atsikratyti rūkymo, suaktyvėjo.
„Kasmet po Naujųjų metų pastebime keliskart išaugusį vaistų, slopinančių norą rūkyti, pardavimą – tai pleistrai, vaistinė kramtomoji guma, tabletės. Tai impulsyvus žmonių sprendimas – metus pradėti kitaip“, – teigė S. Lilas.

Legaliai perka mažiau
Prekybos centrų „Iki“ atstovas spaudai Valdas Lopeta patvirtino, kad jau nuo praėjusių metų pabaigos pirkėjai į cigaretes dairosi mažiau. Pernai antrą pusmetį tabako gaminių pardavimas smuko 6 proc., palyginti su 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu. Įmonės „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė taip pat teigė, kad rūkalų gyventojai įsigyja vis mažiau.
„Cigarečių pardavimas mūsų prekybos tinklo parduotuvėse krenta, 2009 m., palyginti su 2008-aisiais, cigarečių pardavimas smuko apie 35 proc. Vėliau kasmet fiksavome maždaug tolygų kritimą. Palyginę šių metų sausio cigarečių pardavimą su pardavimu pernai atitinkamu laikotarpiu, fiksuojame 10 proc. skirtumą – tiek mažiau šį mėnesį buvo nupirkta rūkalų. Pernai didžiausias cigarečių pardavimo mažėjimas teko pavasariui, kai dėl pasikeitusio akcizo pakilo cigarečių kainos. Manome, kad visi šie pokyčiai susiję su nelegalių cigarečių įvežimo kiekiu“, – sakė O. Malaškevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

premjeras

premjeras portretas
zlungancios valstybes pozymis-didziausios iplaukos i biudzeta is alkoholio...o kiek isleidziama musu pinigu uz alkoholiku gydyma, ju padarytu nusikaltimu zala, apsigime vaikai...pigus budas naikint tauta...sekmes vyriausybei! dar daugiau didinkit nieko neveikianciu valdininku skaiciu!

Linas

Linas portretas
Tauta tegul pasigeria ir pasirukia, žmonių dar yra ir biudžetui nauda.

www

www portretas
kuo daugiau debilu tuo lengviau /oligarhams/......
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių