Narkokurjeriai apsimetinėjo turtingais verslininkais (papildyta)

Šveicarijoje tarptautinės operacijos metu sulaikyta 19 asmenų, užsiimančių narkotikų platinimu. Dvylika jų – Lietuvos piliečiai, šioje gaujoje atlikę gyvųjų konteinerių vaidmenis.

Mėgavosi prabangiu gyvenimu

Kaip dienraščiui sakė Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis, dvylika Lietuvos piliečių, tarp jų ir moterų, buvo sulaikyti Šveicarijos pareigūnų. Šioje šalyje vyksta tyrimas, Šveicarijoje jie ir bus teisiami.

Visi Lietuvos piliečiai, šioje nusikastamoje grupuotėje  dirbo gyvaisiais konteineriais, tai yra kokainą gabeno savo skrandžiuose.

Sulaikytieji nėra emigrantai, visi jie gyveno Lietuvoje ir tik sulaukę atitinkamo kvietimo sėsdavo į lėktuvus ir skrisdavo į Afrikos ar Lotynų Amerikos šalis ir iš ten kokainą gabendavo į Europą. Žinoma, kad šie lietuviai savo skrandžiuose narkotikus yra atskraidinę ne tik į Šveicariją, bet ir Ispaniją, Jungtinę Karalystę, JAV.

„Nors Lotynų Amerikos šalyse labai stipriai dirba Narkotikų kontrolės agentūros filialai, yra fiksuojama kas kada atvyko ir išvyko iš šalių, šie asmenys pareigūnams įtarimų nesukeldavo“, - kalbėjo A.Matonis.

Lietuviams padėdavo jų išvaizda ir kurtas turtingų verslininkų įvaizdis. Jie vilkėdavo prabangiais rūbais, pavyzdžiui „Armani“ kostiumais, savaitę savęs nevaržydami gyveno prabangiuose viešbučiuose. „Atrodydavo, kad atvyko rimtas, turtingas verslininkas darbo reikalais, juos susitvarkė ir išvyko, o iš tikto, jie išvykdavo su skrandžiais pilnais kokaino“, - aiškino Kriminalinės policijos biuro viiršininkas.

Vadovavo afrikiečiai

Tyrimas dėl šios nusikalstamos grupuotės buvo pradėtas pernai metų pabaigoje. Tuomet į Lietuvos teisėsaugininkus teisinės pagalbos kreipėsi Ženevos policija ir JAV Narkotikų kontrolės agentūra. Į bendrą darbą įsijungė Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių ir Mažeikių rajono policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai.

Buvo pradėtas tarptautinis tyrimas, kurio tikslas – išaiškinti asmenis iš Vakarų Afrikos šalių, kurie verbavo Lietuvos Respublikos piliečius narkotikų kontrabandai iš Pietų Amerikos ir Afrikos į įvairias pasaulio šalis.

Žingsnis po žingsnio,buvo nustatyta, kad kokaino kontrabandos tinklą organizavo Nigerijos, Ganos ir Togo piliečiai. Jie tai darydavo neišvykdami iš savo valstybių per bendrininkus Europoje ir Lotynų Amerikoje.

Šveicarijoje kokaino kontrabandos gabenimu rūpinosi taip pat afrikietė. Jai padėjo vienas Lietuvos pilietis, per kurį šiam darbui buvo verbuojami žmonės Lietuvoje.

Dirbo šeimomis

Pasak A.Matonio, iš pradžių žmogui buvo pasiūlomas darbas egzotiškose šalyse, žmogus ten nuvyksta, šiek tiek padirba. Vėliau jam pasiūlomas dar geresnis sandoris – dar brangiau apmokamas.

Vieną kartą narkotikus pergabenęs žmogus, grįžęs į Lietuvą, apie puikų būdą užsidirbti papasakodavo draugams, pažįstamiems, šeimos nariams. Dideli ir lengvi pinigai suviliodavo ne vieną, taip į narkotikų gabenimo verslą įsitraukdavo ištisos šeimos – tėvas, sūnus ir  dukra.

Manoma, kad iš viso į šį narkotikų gabenimo tinklą buvo įtraukta apie 20 Lietuvos piliečių. „Bent jau tokius duomenis turime. Tačiau pergabeno žmogus narkotikus kartą, antrą ir šį reikalą metė. Duomenų yra, kad jis buvo įsitraukęs, bet suimti jo negalime, reikia pagauti su įkalčiais, o jų nėra“, - kalbėjo Kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Iš Šveicarijoje sulaikytų 12 Lietuvos piliečių, yra ir gerai žinomų Lietuvos teisėsaugininkams. Kai kurie asmenys anksčiau teisti, tarp jų ir už nusikaltimus susijusius  su narkotikais. „Jie nėra kažkokių organizuotų grupuočių nariai, nepriklauso nusikaltėlių elitui. Jų praeitis kriminalinė, bet lygis nėra aukštas“, - sakė J.Matonis.

Jaunesniam iš sulaikytųjų yra 18 m., vyriausiam - virš keturiasdešimties. Pagrindinė grupuotės dalis jaunuoliai 20-mečiai, 30-mečiai.

Iš viso tyrimo metu buvo sulaikyta 19 asmenų, tarp jų ir pagrindiniai organizatoriai. Operacijos metu buvo išimta apie 14 kg kokaino bei apie 3 kg heroino. Nustatyta, kad iki teisėsaugos tyrimo mažiausiai 25 kg kokaino buvo išplatinti Šveicarijos narkotikų rinkoje.

Gyvieji konteineriai - europiečiai

Pareigūnai teigia, kad šios grupuotės likvidavimas yra skaudus smūgis Afrikos kokaino kontrabandos organizatoriams.

Kriminalinės policijos biuro duomenimis, Europoje dažniausiai veikia nigeriečių organizuotos grupuotės, kurios narkotikams gabenti samdo kitų tautybių asmenis, ypač paklausūs „baltieji“ kurjeriai turintys Europos Sąjungos šalių pilietybes. Jiems nereikia vizų į Lotynų Amerikos valstybes, jie kelia mažiau įtarimų.

Dažniausiai kurjeriai iš Europos Sąjungos įdarbinami gyvaisiais konteineriais, kitaip dar vadinamais, rijikais, kurie narkotikus gabena savo skrandžiuose ir rizikuoja ne tik sėsti ilgiems metams už grotų, bet ir savo sveikata ar net gyvybe.

Kaip pranešė Policijos departamentas, policijai yra žinomas ne vienas atvejis, kai nukenčia savo skrandžiuose narkotikus gabenantys asmenys. Prieš kelis metus mirė vaikinas, kurio draugai bijodami atsakomybės, nenuvežė blogai pasijutusio vyro į ligoninę. Šiam mirus draugai bandė iš jo skrandžio išimti narkotikus, o kai tai nepavyko, išmetė kūną į jūrą.

Žinoma, kad vienoje užsienio valstybės ligoninėje yra miręs dvidešimtmetis lietuvis, gabenęs kokainą skrandyje. Medikai dar bandė kovoti už jo gyvybę, tačiau jų pastangos buvo bevaisės.

Policijos duomenimis, tokių atvejų gali būti ir daugiau, nes dažnai artimieji apie tai nutyli ir neviešina mirties aplinkybių.

Mirtis dėl suirusio narkotikų įpakavimo (konteinerio) dažniausiai yra labai staigi, nes narkotikai per skrandį greitai absorbuojasi į žmogaus organizmą, įvyksta staigus apsinuodijimas ir žmogus miršta nuo narkotikų perdozavimo.

Kenčia skausmus

Narkotikų gabenimas skrandyje ne tik pavojingas gyvybei, bet varginantis ir skausmingas gabenimo būdas. Narkotikų buvimas skrandyje kelia diskomfortą, sutrinka normali medžiagų apykaita, žmogų kamuoja skausmai, bet koks staigus judesys kelia skausmą bei gali išprovokuoti narkotikų pasišalinimą iš organizmo. Rijimo procedūra taip pat nėra maloni ir trunka iki kelių valandų.

Iš 2009 m teisėsaugos institucijoms žinomų 195 užsienyje sulaikytų asmenų tik 9 proc. sulaikytųjų buvo susiję su narkotikų disponavimu ir prekyba, o likusi dalis - su narkotikų kontrabanda. Daugiausia Lietuvos piliečių sulaikyta gabenus kokainą, penktadalis jų buvo gyvieji konteineriai. Rijikų amžius labai įvairus - nuo devyniolikmečių iki šešiasdešimtmečių.

Pasitaiko ir apgavysčių atvejų, kai kurjeriai, rizikuodami sveikata ir gyvybe atgabenę narkotikus paliekami be užmokesčio, sulaikytieji kurjeriai irgi paliekami likimo valiai, jų „darbdaviai“ juos paprasčiausiai nurašo ir ieško naujų aukų.

Policija prašo asmenų, žinančių apie tokius verbavimus, ar gavusius pasiūlymų trumpai ir pelningai padirbėti egzotiškose šalyse, apie tai nedelsiant pranešti artimiausiai policijos įstaigai, paskambinti  anoniminiais telefonais (8 5) 272 5372, (8 800) 20808 arba rašyti el. paštu narkotikai@policija.lt

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių