Muitininkams – Klaipėdos mero ir darbdavių asociacijos padėkos

Tarptautinės muitinės dienos proga miesto meras ir apskrities darbdavių asociacijos atstovai apdovanojo labiausiai pasižymėjusius kovoje su rūkalų kontrabanda muitininkus.

Į mero svetainę penktadienį po pietų susirinko 2012 metais daugiausiai kontrabandinių rūkalų sulaikę muitininkai.

Meras Vytautas Grubliauskas pasveikino kovos su šešėliu fronto karius. Nors jiems įteiktos tik padėkos ir tik porai pareigūnų įteiktos stiklinės skulptūrėlės, muitininkai tikino, kad džiaugiasi esą pastebėti ir pagerbti.

Statulėlė už kovą su kontrabanda įteikta Klaipėdos teritorinės muitinės Panemunės kelio posto vyriausiajam inspektoriui Dariui Jončui. 19 metų Lietuvos muitinėje dirbantis pareigūnas praėjusiais metais sulaikė rūkalų kontrabandos už bemaž 80 tūkstančių litų. Slėptuves transporto priemonėje pareigūnas aptinka kiekvieną mėnesį. 2012 m. stambiausios pareigūno išaiškintos cigarečių kontrabandos vertė siekia apie 60 tūkst. litų. Gegužės mėnesį iš Rusijos Federacijos į Panemunės kelio postą be krovinio atvykusio vilkiko lubose bei galinėje sienelėje specialiai įrengtose slėptuvėse D. Jončas aptiko daugiau kaip aštuonis tūkstančius pakelių  cigarečių „Viceroy Red“ bei 180 pakelių cigarečių „Jin Ling“, vertinamų beveik 60 tūkst. litų. Vilkikas ir neteisėtai gabenti tabako gaminiai buvo sulaikyti, Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriuje dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Padėka įteikta 16 metų muitininku dirbančiam Klaipėdos teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių skyriaus vyriausiajam inspektoriui Viktorui Subkai. Pernai jis išaiškino 35 cigarečių kontrabandos gabenimo atvejus, kai rūkalai buvo gabenti transporto priemonėse specialiai įrengtose slėptuvėse. Sulaikytų rūkalų vertė siekia beveik 35 tūkst. litų.

Padėkota ir Klaipėdos teritorinės muitinės Nidos kelio posto vyresniajai inspektorei Renatai Kajotaitei, muitinės sistemoje dirbančiai vienuoliktus metus. Pernai stambiausios pareigūnės išaiškintos cigarečių kontrabandos vertė siekia apie 19 tūkst. litų. Lapkričio mėnesį į Nidos kelio postą iš Kaliningrado srities atvykusio automobilio VW CADDY salone muitininkai rado pustrečio tūkstančio pakelių cigarečių su rusiškomis banderolėmis. Išaiškintos kontrabandos vertė – apie 19 tūkst. litų.

Už svarų indėlį vykdant akciją „Klaipėda – miestas be šešėlio“ pagerbtos ir Klaipėdos teritorinės muitinės viršininkė Rita Kunickienė ir šios muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkė Rasa Rentauskienė.

Specialų apdovanojimą įsteigė ir akcijos partneriai – užsienio investuotojai Klaipėdoje. Juos atstovaujančios bendrovės atstovas Evaldas Čenkus padėką už nepailstamą kovą su kontrabanda įteikė Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkui Telesforui Šimkui.

Miestas be šešėlio

2012 metų vasarą uostamiestyje startavo akcija „Klaipėda – miestas be šešėlio“. Tai iniciatyva, kuria siekiama sumažinti šešėlinės ekonomikos mastus savivaldos lygmeniu. Akciją vykdo Klaipėdos apskrities darbdavių asociacija, Klaipėdos m. savivaldybės administracija, Klaipėdos teritorinės muitinės, Klaipėdos apskrities VPK Ekonominės policijos, Klaipėdos apskrities VMI, VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai, užsienio investuotojai Klaipėdoje.

Muitinės departamentas yra paskelbęs, kad praėję metai tapo rekordiniais sulaikytų narkotinių medžiagų kiekiu, dažnėjančiais cigarečių ir grynųjų pinigų sulaikymais, griežtesne kuro gabenimo kontrole ir aktyvia kova su piktnaudžiavimu tarnyba. Didžiausią sulaikytų prekių dalį sudaro kontrabandiniai tabako gaminiai.

Muitinės pareigūnai praėjusiais metais sulaikė 168 mln. vienetų cigarečių, įvertintų beveik 60 mln. litų. Lyginant su 2011 m., nelegaliai gabentų cigarečių sulaikyta 1,5 karto daugiau (2011 m. buvo sulaikyta 112 mln. vnt. cigarečių ir 70 tonų tabako žaliavos). Vidutiniškai kasdien muitinės pareigūnai atkleidžia 11 nelegalių cigarečių gabenimo atvejų, vidutinė prekių vertė vieno sulaikymo metu – 15 tūkst. litų.

Kad pažaboti kontrabandos vis dar nesiseka, rodo ir pernai nepriklausomos tyrimų bendrovės „Nielsen“ atliktas tuščių cigarečių pakelių tyrimas. Jis atskleidė, kad kas trečia Lietuvoje surūkyta cigaretė (35,4% visos rinkos) yra parduodama nesumokėjus mokesčių valstybei. Šie duomenys, pasak akcijos „Klaipėda – miestas be šešėlio“ iniciatorių, verčia sunerimti ir įpareigoja visas institucijas skirti dar didesnį dėmesį kovai su šešėline ekonomika. Iš kontrabandinių cigarečių, kuro ir alkoholio prekybos pasipelno saujelė žmonių, o valstybė dėl to praranda šimtus milijonų litų biudžeto įplaukų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lina

lina portretas
Meriūga visai nusisveikino. Jam reikia žinoti miesto ribas. Aš tai Komskio ar Nidos mero vietoje įsižeisčiau. Klaipėda - vienas iš pagrindinių kontrabandos vartotojų miestas, o meras, trubadūras. Jo pavaldume esančiame turguje realizuojama dauguma to kontrafakto, kas paneigs? Betvarkė visiška

lina

lina portretas
Dar, kodėl meriūga nenuėjo į Muitinės būstinę? Gal bijo KGB šmėklų?

Oiiii

Oiiii portretas
Vakar buvau turguje, pilna rusisku cigareciu. Tai cia kaip?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių