Muitininkai uždarė pilstuko fabriką ir purtė cigarečių slėptuves

Lietuvos muitinės pareigūnai per šių metų vasarį sulaikė prekių už daugiau nei 4 mln. litų, daugiausia gabenta cigarečių.

Jų muitininkai vasarį sulaikė už beveik 3 mln. litų.

Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai Vilniuje sustabdė krovininį vilkiką, kurio puspriekabėje slėpta beveik 150 tūkst. litų vertės rusiškų cigarečių kontrabanda.

Patikrinti sustabdyto krovininio vilkiko priekabos konstrukcijos ypatumai iš karto sukėlė įtarimų. Muitinės kriminalistai vilkiką nusprendė papildomai patikrinti mobiliąja rentgeno sistema. „Visa matantis“ rentgenas pareigūnų įtarimus patvirtino.

Paaiškėjo, kad priekabos lubose išties paslėpta cigarečių kontrabanda: iš slėptuvės buvo ištraukta daugiau nei 23 tūkst. pakelių nelegalių rusiškų rūkalų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Vasaris buvo nesėkmingas ir nelegalaus „pilstuko“ gamintojams. Vilniaus rajone, Bajoruose, sekdami spirito kontrabandos pėdsakais, muitinės kriminalistai aptiko nelegalaus alkoholio sandėlį.

Ten pat rasta ir filtravimo įranga vadinamajam pilstukui gaminti bei degtinės „Moskovskaya“, „Stolichnaya“, „Pšeničnaja“ ir kt. alkoholinių gėrimų falsifikatų. Aptikta ir filtravimo įranga, skirta pašalinti nuodingas priemaišas iš kontrabandinio spirito.

Iš viso tądien MKT pareigūnai aptiko 1090 litrų nelegalaus spirito, kurio vertė - apie 50 tūkst. Lt. Muitinės kriminalistų žiniomis, iš tokio kiekio spirito būtų galima pagaminti apie 5,5 tūkst. butelių „pilstuko“.

Tirdami spirito kontrabandos bylas, muitinės kriminalistai jau nebe pirmą kartą aptinka žinomų alkoholinių gėrimų falsifikatų, paprastai gaminamų iš denatūruoto lenkiško „langų ploviklio“.

Atvežtinis lenkiškas „ploviklis“ būna perdirbamas jau Lietuvos nelegalaus alkoholio gamybos „cechuose“. Ten jį nuskaidrina specialiais chemikalais, o tada filtruoja aktyvinta anglimi. Kad nesijaustų specifinio chemikalų kvapo, skystis „pagardinamas“ acto rūgštimi bei įvairiais saldikliais.

Kitos neteisėtai antrąjį šių metų mėnesį gabentos prekės: tekstilės gaminiai, lengvųjų automobilių naudotų katalizatorių atliekos, prekės, pažeidžiančios intelektinės nuosavybės teises bei Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos (CITES) konvencijos nuostatas, vaistai ir kitos plataus vartojimo prekės. 


Šiame straipsnyje: muitinėvasario statistika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių