Ministerija: Nemune pastebėti teršalai didelės žalos gamtai nepadarė

Aplinkosaugininkai vis dar aiškinasi, iš kur į Nemuną sekmadienį plūstelėjo teršalai, tačiau ramina, kad didelės žalos gamtai nepadaryta.

„Nepastebėta nė viena iškritusi žuvytė ar dar kažkas. Nemunas juda, vandens yra, aš nemanau, kad gamtai buvo padaryta didelė žala dėl šito, vandens augalijos ar gyvūnijos pažeidimų mes tikrai neužfiksavome“, - BNS antradienį sakė Aplinkos apsaugos agentūros Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas.

Jo teigimu, tyrimą dėl Nemune sekmadienį pastebėtų teršalų atlieka Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Pranešimas, jog Nemune ties Jurbarku pastebėta naftos produktų plėvelė, gautas sekmadienį apie 19 valandą, pirmadienį informavo Aplinkos ministerija. Atlikus žvalgybą nustatyta, kad upe plaukia naftos produktų dėmės. Vaivorykštės spalvų atskiros dėmės buvo išsiplėtusios apie 2,5 kilometro upės ilgiu, beveik per visą upės plotį.

Pažymima, kad upės vandens paviršiuje teršalai buvo pasklidę labai plonu sluoksniu ir jų surinkimo darbai buvo praktiškai negalimi. Dėl teršalams skaidytis palankios aukštos oro ir vandens temperatūros buvo nuspręsta nenaudoti naftą skaidančių medžiagų. Per upės apžiūrą pirmadienį rytą teršalų dėmės neberasta.

„Iš principo tai ne ekstremali situacija, mes paskaičiavom, kad nuo 100 iki 200 litrų teršalų galėjo patekti, bet jie labai greitai degradavo, kadangi tam buvo labai geros sąlygos“, - BNS aiškino G.Markauskas.

Jo teigimu, galimas upės teršėjas vis dar ieškomas.

„Kol kas mes dar žinių negavome, yra apžiūrimos vietos - ten, kur vykdomi gilinimo darbai, kur žemsiurbės dirba. Taip pat buvo įtarimas dėl vieno laivo, tai dabar bandoma nustatyti, kada tas laivas praplaukė“, - teigė Aplinkos apsaugos agentūros atstovas.


Šiame straipsnyje: teršalaitaršažala

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių