Milijonierius J.E.Petraitis nepripažįsta kaltės dėl kontrabandos

Antikvarinio daikto kontrabanda ir netikro vekselio pagaminimu kaltinamas milijonierius Juozas Edvardas Petraitis teisme kaltės nepripažino.

"Kaltinimų nepripažįstu ir neigiu savo kaltę", - prokurorei perskaičius kaltinamąjį aktą Vilniaus apygardos teismo posėdyje pirmadienį pareiškė J.E.Petraitis.

Be to, kaltinamasis norėtų, kad teismas prijungtų prie bylos pluoštą elektroninų laiškų, kurie esą demaskuoja nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintą Danijos pilietį Andersą Bjerggaardą.

"Elektroniniai laiškai atskleidžia, kaip mane apgauna, kaip rengiasi šantažuoti buvusią draugę", - teismui sakė kaltinamasis. Pasak jo, šie laiškia rodo, kad A.Bjerggardas susirašinėjo su savo gydytoja ir iš čia paaiškėja jo psichinė būklė.

Šie elektroniniai laiškai buvo rasti per kratą J.E.Petraičio bute Vilniuje. 2008-siais jis kreipėsi į Danijos policiją, prašydamas dano neįspėti, kad jis esą seka jo elektroninį paštą.

Tuo tarpu Danijos pilietis taip pat kreipėsi į pareigūnus, prašydamas nustatyti, kas įsilaužė į jo nešiojamąjį kompiuterį.

"Jo paštą sekė, skaitė, o gal ir koregavo. Pažįstami sakė - kokius mums čia laiškus rašai", -  nukentėjusiojo žodžius perpasakojo advokatas. Pasak jo, jo klientas laišką prašydavo danų kalba, o atsakymą gaudavo anglų.

Danijos pilietis teismui pirmadienį pranešė, kad nusisamdė dar vieną advokatą, nes manąs, kad byla, kurioje jis yra nukentėjęs - sudėtinga. Nukentėjusysis prašė atidėti bylos nagrinėjimą, kad galėtų pasiruošti ir į procesą įsitraukti antras advokatas. Tačiau teismas nusprendė, kad dabar byla gali vykti ir vienam advokatui dalyvaujant.

Į Lietuvos prezidentus kandidatavusį Australijoje gimusį milijonierių 53-ejų J.E. Petraitį prokuratūra kaltina kontrabanda iš Lietuvos išgabenus XVI amžiaus medinę antikvarinę skulptūrą "Prisikėlęs Kristus", anksčiau priklausiusią nužudytam kunigui Ričardui Mikutavičiui ir įvertintą ketvirčiu milijono litų.

Prokurorai vilnietį verslininką kaltina tuo, kad jis per Lietuvos sieną gabeno didelės vertės antikvarinį daiktą, neturėdamas leidimo ir skulptūros nepateikęs muitinės kontrolei. Tokiu būdu jis galimai užsiėmė kontrabanda stambiu mastu.

Bylos duomenimis, nustatyta, kad J.E. Petraitis 2000-ųjų rugsėjo pradžioje iš R.Mikutavičiaus sesers Liucijos Kolaitienės nusipirko XVI amžiaus minėtą medinę antikvarinę skulptūrą. Ją vyras laikė savo bute Vilniuje.

Kaip teigia prokurorai, kaltinamasis žinojo, kad šiai skulptūrai išgabenti iš Lietuvos būtinas Kultūros paveldo departamento leidimas, tačiau nesistengė jo gauti.

J.E. Petraitis, pasak teisėsaugininkų, 2001 metų birželio 22 dieną tyčia per Lietuvos sieną, Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės postą, skulptūrą neteisėtai išgabeno į Kopenhagą, Daniją.

Vėliau ši skulptūra atsidūrė Gioteborge, Švedijoje ir atiteko J.E.Petraičio iš anksto surastam pirkėjui, tos šalies piliečiui, stambiam prekiautojui persiškais kilimais.

Po kurio laiko "Prisikėlęs Kristus" grįžo į Daniją. Skulptūra, nurodžius legalų įsigijimo pagrindą, buvo pateikta vieniems didžiausių šioje šalyje veikiančių aukciono namų "Bruun Rasmussen".

Kone 500 metų senumo 83 centimetrų aukščio medinę skulptūrą aukcione legaliai įsigijo Austrijos pilietis.

J.E. Petraitis  taip pat kaltinamas pagaminęs netikrą didelės vertės vertybinį popierių - paprastąjį vekselį 1,8 mln. litų sumai - bei jį realizavęs.

Pasak prokurorų, J.E. Petraitis, siekdamas įgyti teisę į svetimas pinigines lėšas ir turėdamas savo verslo partnerio Danijos piliečio A. Bjerggaardo pasirašytų tuščių popieriaus lapų, ant vieno iš šių lapų pagamino netikrą paprastąjį vekselį, nors žinojo, kad danas nėra jam įsiskolinęs.

J.E. Petraitis pasirašė šį vekselį kaip kreditorius, tuo patvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis, bei pateikė jį pasirašyti jo tikslų nežinančiai žmonos seseriai. Šį netikrą vertybinį popierių 1,8 mln. sumai 2008-ųjų sausį verslininkas pateikė notarei vykdomajam įrašui gauti, o kitą dieną - antstolei išieškoti pagal vykdomąjį įrašą. Atlikus kratą J.E.Petraičio bute rasta tuščių lapų su A.Bjerggaardo parašais.

J.E. Petraitis žurnalistams teigė, kad Danijos piliečiui į banko sąskaitą yra pervedęs daugiau nei 10 mln. litų, o Danijos pilietis esą pasisavino jo šeimos nekilnojamąjį turtą Sankt Peterburge. Verslininkas yra kreipęsis dėl į Lietuvos ir Danijos policijos pareigūnus. Po šių kreipimusi, pasak J.E.Petraičio, Danijos pilietis parašė krūvą skundų.

Griežčiausia bausmė, įstatymo numatyta už didelės vertės antikvarinio daikto kontrabandą, - laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, už didelės vertės netikro vertybinio popieriaus pagaminimą ir jo realizavimą - nuo trejų iki dešimties metų.


Šiame straipsnyje: petraitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
kiskit greiciau ta aferista i kalejima ir turta konfiskuoti
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių