Metų detektyvais tapo kvaišalų gabentojų grupuotę demaskavę pareigūnai

Geriausio 2012 metų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvo titulą pasidalijo narkotikų kontrabandininkų grupuotę demaskavę VSAT Kriminalinių procesų kontrolės organizavimo valdybos vyriausieji specialistai Olegas Potapovas ir Ernestas Šulgauskas.

Taip nusprendė konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ komisija. Tai pirmas kartas šio konkurso istorijoje, kai VSAT metų detektyvo vardas atitenka dviem pasieniečiams.

Taikant įvairias operatyvines priemones šių sumanių VSAT pareigūnų bei jiems aktyviai talkinusių kolegų pastangomis buvo išaiškintas ir sutriuškintas tarptautinis nusikalstamas susivienijimas, dideliais kiekiais tiekęs kvaišalus iš Olandijos per Lietuvą į Rusiją.

Kruopščiai suplanuotos kelių VSAT padalinių operacijos metu kovo pradžioje ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu buvo sustabdytas į Lietuvą iš Lenkijos įvažiuojantis vilkikas lietuviškais numeriais. Jo patikros metu pasieniečiai aptiko specialiai įrengtą slėptuvę, kurioje rasta daugiau kaip 70 kilogramų narkotinės medžiagos – hašišo.

Atliekant ikiteisminį dėl narkotinių medžiagų kontrabandos buvo sulaikyti įtariamieji – dvigubą Rusijos ir Izraelio pilietybę turintis vyras bei Vilniaus ir Marijampolės gyventojai. VSAT pareigūnų atliktų kratų metu buvo rasta daugiau kaip 200 tūkst. Jungtinės Karalystės svarų (apie 830 tūkst. litų) ir daugiau kaip 18 tūkst. eurų (apie 62 tūkst. litų).

Pasieniečių duomenimis, kvaišalai iš Olandijos tranzitu per Lietuvą turėjo pasiekti Rusijos sostinę Maskvą.

Antra vieta „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkurse šimet atiteko VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus vyresniajam specialistui Andrejui Sidorovui.

Šis pareigūnas sėkmingai atliko dar 2011 m. rudens pabaigoje pradėtą tyrimą, kurio metu buvo sulaikyti asmenys, organizavę, gabenę, saugoję bei realizavę kontrabandinius tabako gaminius.

Nuo 2012 m. vasario iki liepos VSAT pareigūnai, tuo metu jau sukaupę užtektinai informacijos apie nusikalstamą asmenų veiką, įvykdė seriją sėkmingų sulaikymų Kauno rajone bei Telšiuose. Jų metu į pasieniečių rankas pateko keli stambūs kontrabandinių cigarečių kroviniai bei jiems gabenti skirtos transporto priemonės.

Kai kuriems šioje nusikalstamoje veikloje dalyvavusiems asmenims iš pradžių pavyko pasislėpti, tačiau po VSAT pareigūnų organizuotų įvairių priemonių buvo sulaikyti ir jie. Į VSAT pareigūnų rankas iš viso pateko dideli kiekiai kontrabandinių cigarečių.

Pagrindiniai šios nusikalstamos veikos organizatoriai šiuo metu yra suimti.

Trečią vietą pasieniečių detektyvų sugebėjimus vertinusi komisija skyrė VSAT Ignalinos rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus vyresniajam specialistui Ričardui Šeškauskui.

Šio pareigūno sumanumo bei iniciatyvumo dėka net dvejus metus vykdyto ir šių metų rugsėjį baigto operatyvinio tyrimo metu pasieniečiams pavyko demaskuoti cigarečių kontrabandininkų grupuotę. Jos nariai dideliais kiekiais tiekė rūkalus juodajai rinkai Lietuvoje.

Jau penktus metus „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas organizuojamas siekiant skatinti nusikalstamų veikų tyrimus atliekančius pasieniečius, profesionaliausiai bei operatyviausiai atskleidusius nusikaltimus, parodžiusius sumanumą ir iniciatyvą.

Šiemet konkurso komisija, vertindama potencialius laimėtojus, atsižvelgė ne tik į jų sulaikytų nelegalių krovinių vertę ar kiekį, tačiau vertino ir pareigūnų kruopštumą, vykdytų operatyvinių priemonių panaudojimo efektyvumą, atsižvelgė į tai, kaip sunku buvo išaiškinti savo veiklą kruopščiai maskavusius nusikaltėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių