Mergaitę iš N.Venckienės galima paimti tik išvaikius minią (papildyta)

Net laikinasis prokuroras Raimondas Petrauskas prisipažįsta, kad kol mergaitės globėjai neįteikta teismo nutartis, D.Kedžio dukters buvimas pas ją yra teisėtas.

Kaip įteikti nutartį?

„Kol nutartis nėra įteikta, Neringa Venckienė įstatymų nepažeidžia“, - portalui sakė Generalinei  prokuratūrai laikinai vadovaujantis R.Petrauskas.

Jo teigimu, šiuo atveju yra vienintelis žingsnis – Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį N.Venckienei turintis pristatyti anstolis turi kreiptis į teismą pareikšdamas, kad jis negali vykdyti savo  pareigų, o policija turės užtikrinti, kad jis tai galėtų padaryti.

Kaip jis įsivaizduoja šį „užtikrinimą“, kai Kedžių ir Venckų namus jau nuo penktadienio saugo minia žmonių, R.Petrauskas sakė nežinantis. „Viešosios tvarkos užtikrinimas yra policijos reikalas“, - kalbėjo laikinasis generalinis prokuroras.

Nors ir pripažįsta, kad miniai neleidžiant įteikti N.Venckienei teismo nutartį, šią šioje istorijoje daro teisiškai nekalta, tačiau mano, kad tokie atvejai formuoja blogą praktiką, anot R.Petrausko, griaunančią valstybės pamatus.

„Normalioje civilizuotojoje valstybėje teismo sprendimai turi būti gerbiami ir vykdomi. Šiandien jie neatiduoda mergaitės, rytoj, galbūt, kitame Lietuvos gale susidarys masė, kuri pareiškusi, kad kažkas yra teisus, neleis nusikaltėliui atlikti bausmės, trečiame – ateis minia ir nuspręs, ką užmėtyti akmenimis, o ko ne. Formuojama negera praktika, tai yra valstybės pamatų griovimas“, - teigė R.Petrauskas.

Nežino ir advokatė

Kaip elgtis šioje situacijoje nežino ir mergaitės motinos Laimutės Stankūnaitės advokatė Loreta Kraujutaitienė. „Aš nežinau. Jei Teisingumo ministras nežino, jei Generalinė prokuratūra nežino, jei Prezidentė nežino, jūs pagalvokite, jei tokie žmonės nežino, tai kodėl jūs klausiate advokatės“, - portalui teigė ji.

L.Kraujutaitienės teigimu,  L.Stankūnaitė, kaip ir bet kuri normali motina iš kurios kažkas sugalvojo ir atėmė vaiką, jaučiasi blogai. „Reikia būti žmogumi. Tauta neišleidžia, žurnalistai N.Venckienės pusėje kažkodėl, aš suprantu, kad reikia sensacijų ir jos yra, bet palaukite kokioje mes respublikoje gyvename, ar teisinėje, ar kažkokioje bananų šalyje, jau kitaip aš negaliu sakyti“, - piktinasi L.Stankūanitės gynėja.

Advokatės teigimu, N.Venckienė elgiasi neteisingai nevykdydyma teismo sprendimo ir neatiduodama mergaitės L.Stankūnaitei. Tai, kad jai neįteikta teismo nutartis, L.Kraujutaitienės nuomone, nėra priežastis jos nevykdyti. „Kaip ji rašo skundą, jei net nematė nutarties?“ - klausė advokatė.

Paaiškinus, jog tai buvo padaryta peržiūrėjus filmuotą nutarties skelbimo medžiagą ir tai buvo skelbta interneto portaluose, L.Kraujutaitienė teigė nuolat skaitanti naujienas, bet tokios nepastebėjusi.

„Aš suprantu, kad vaikiškai skamba, bet jūs pati pagalvokite - ji yra teisėja. Mes visi tą nutartį gavome paštu, ir Kauno rajono vaiko teisių tarnyba, ir Kauno miesto, ir aš. Kodėl jai neįteikta, o gal įteikta?“ - spėliojo L.Stankūnaitės gynėja.

L.Kraujutaitienės nuomone, viešąją tvarką pažeidžiančiais protestuotojais turėtų užsiimti policija. „Ne aš minią surinkau, ne aš jų prašiau ten susirinkti. Už viešąją tvarką pas mus atsakinga policija, o aš neisiu ten muštis, peštis, tai nėra mano darbo specifika“, - kalbėjo advokatė.

Vaiko teisių tarnybos pasimetusios

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Birutė Daugėlienė teigė kol kas nelabai norinti susiklosčiusios situacijos komentuoti. „Mes susitinkame, dirbame, situacija įtempta, nesinorėtų jos dar labiau aštrinti“, - kalbėjo vaiko teisių tarnybos vadovė.

B.Daugėlienės teigimu, dabar tarnybos teisininkai analizuoja teismo nutartį ir nuspręs, ar pasinaudoti savo teise ir skųsti ją aukštesnės instancijos teismui. „Tokios galimybės neatmetame, tačiau norint apskųsti, reikia turėti labai rimtą pagrindą“ - kalbėjo pašnekovė.

Vietoje kritikuotos Rimantės Šalaševičiūtės Vaiko teisių įstaigos kontroliere tapusi Edita Žiobienė, panašu, išvis kratosi šios bylos. Pati kalbėti su žurnaliste nenorėjusi E.Žiobienė per savo atstovę spaudai Olgą Malaškevičienę perdavė, kad ji negali keisti teismo sprendimo bei dėl šios istorijos nėra kalbėjusi nei su Kauno rajono nei su miesto vaiko teisių tarnybomis.

„Jos mums nepavaldžios“, - paaiškina O.Malaškevičienė.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių