Mergaitę grąžinti reikalavusiems parlamentarams – D.Kedžio mamos iššūkis

Drąsiaus Kedžio mama parlamentarams reikalavusiems, kad jos sūnaus dukra būtų grąžinta Laimutei Stankūnaitei, metė iššūkį. Ji prašo vykdyti beveik prieš metus priimtą neskundžiamą teismo nutartį ir pareikšti įtarimus Laimutei Stankūnaitei bei pradėti ikiteisminį tyrimą prokuroro Ramūno Šileikos atžvilgiu.

Antradienį toks prašymas buvo išsiųstas septyniems parlametnarams Stasiui Šedbarui, Juliui Sabatauskui, Remigijui Žemaitaičiui, Vyteniui Povilui Andriukaičiui, Andriui Mazuroniui, Remigijui Ačui ir Vidmantui Žiemeliui. Kiekvienam asmeniškai.

Savo laiške Seimo nariams neaiškiomis aplinkybėmis mirusio D.Kedžio mama primena, kad pernai spalio 6 d. Vilniaus apygardos teismas savo nutartimi konstatavo, kad nuo seksualinio išnaudojimo nukentėjusios mažametės motinai L.Stankūnaitei turi būti pareikšti įtarimai, tačiau iki šiol ši galutinė ir neskundžiama teismo nutartis nėra įvykdyta.

Nors byla dėl mažametės tvirkinimo, kuriam įtarimai buvo pareikšti vieninteliam, taip pat paslaptingomis aplinkybėmis žuvusiam Andriui Ūsui jau perduota nagrinėti Panevėžio apylinkės teismui, tačiau vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso 234 straispnio 3 dalimi, reglamentuojančia, kad byla gali būti perduota prokurorui jo prašymu ikiteisminiam tyrimui papildyti, tai ir turėtų būti padaryta.

„Teismo sprendimai, kurie yra galutiniai ir neskundžiami, privalo būti įvykdyti“, - savo laiške Seimo nariams rašo L.Kedienė.

Jos teigimu, įsiteisėjusių teismo sprendimų nevykdymas griauna demokratinę sistemą ir konstitucinę santvarką.

„Jūs kaip Lietuvos Respublikos Seimo narys, viešai pasisakantis, kad teismo sprendimai privalo būti vykdomi, turite ne tik teisę, bet ir pareigą imtis visų įmanomų priemonių, kad Vilniaus apygardos teismo 2009-10-06 nutartis būtų įvykdyta, o mažametės motinai L.Stankūnaitei būtų pareikšti įtarimai. Aš tikiu, kad Jūs ne tik žodžiais deklaruojate teismo sprendimų vykdymo būtinumą, bet imsitės ir konkrečių veiksmų dėl minėtos nutarties įvykdymo“, - viliasi D.Kedžio mama.

Ji taip pat rašo, kad labai tikisi, jog minėti Seimo nariai dės visas pastangas, kad Vilniaus apygardos prokuroras Ramūnas Šileika, neįvykdęs galutinės ir neskundžiamos teismo nutarties, būtų nubaustas.

„Aš dedu visas viltis į Jus kaip viešai pasisakantį ir žinomą Lietuvos žmonėms asmenį, kovojantį už teisinę valstybę, kurios pagrindas yra teismo sprendimų vykdymas. Noriu tikėti, kad Jūsų pastangomis teismo nutartis, kuri nėra įvykdyta iki šiol, t.y. beveik metus laiko, bus įvykdyta“, - septyniems Seimo nariams savo laiške rašo L.Kedienė.

Savo laišką ji baigia prašymu, kad parlamentarai skubiai kreiptųsi į Generalinį prokurorą Darių Valį su prašymu, kad šis paprašytų Panevėžio miesto apylinkės teismą grąžinti baudžiamąją bylą ikiteisminiam tyrimui papildyti, kurio metu L.Stankūnaitei būtų pareikšti įtarimai dėl mažametės seksualinio išnaudojimo.

Taip pat prašoma skubiai kreiptis į Generalinį prokurorą, kad Vilniaus apygardos prokurorui R.Šileikai, neįvykdžiusiam galutinės ir neskundžiamos Vilniaus apygardos teismo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Su didele pagarba, Laimutė Kedienė“, - baigia savo laišką moteris.

Šie septyni Seimo nariai po skandalingos gegužės 15-osios Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėjo Bronio Varsackio nutarties, kuria mergaitė turėjo būti nedelsiant grąžinta biologinei motinai, labiausiai kritikavo prie Venckų ir Kedžių namų susirinkusius žmones, neleidusius išvežti D.Kedžio dukrą ir teigė, kad mergaitės globėja nevykdo teisėto teismo sprendimo.

Kaip dabar aišku, ši B.Varsackio nutartis nebuvo teisėta. N.Venckienės atskirąjį skundą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas pirmadienį panaikino B.Varsackio nutartį ir grąžino civilinę bylą dėl D.Kedžio dukters gyvenamosiosios vietos nustatymo iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui.   

Teismas konstatavo, kad B.Varsackio sprendime nustatyta daugybė pažeidimų ir mergaitė motinai grąžinta neteisėtai. 


Šiame straipsnyje: KedysKedienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių