Medžiotojus sukiršino prisikėlęs šernas

Už brakonieriavimą nubaustas medžiotojas jį sučiupusius miškininkus įtaria pačius neteisėtai galabijant žvėris. Panevėžietis Rimantas Jakaitis tariasi netgi galintis pateikti miško pareigūnų savivalės įrodymą – pats nufotografavęs iš komercinės medžioklės plotų į Krekenavos seniūnijos Baibokų kaime jo tėvų sodybą atklydusį pašautą šerną.

R.Jakaičio teigimu, Velykų rytą tėvas netoli sodybas rado sužeistą, bet dar gyvą šerną. Pagal pėdsakus buvo galima nustatyti, kad žvėris atklydo nuo netoliese esančio Birželių miško.

„Dešinioji šerno koja buvo kulkos tiek nukirsta, kad vos laikėsi“, – „Sekundei“ pasakojo R.Jakaitis.

Pasak jo, žvėris turėjo ištrūkti iš brakonierių rankų, nes šernų medžioklė nuo kovo 1-osios iki gegužės 1-osios draudžiama.

Apie sužeistą šerną R.Jakaitis tikina dar tą pačią dieną pranešęs Medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkui Petrui Narbutui. Šis nustebęs pasiūlė kreiptis į Panevėžio urėdijos miško apsaugos inžinierių Kornelijų Alekną.

„Paskambinu, pasakau, kad prie sodybos guli sužeistas šernas. K.Alekna padėkojo, pažadėjo atvažiuoti. Praėjo visa savaitė – niekas nei važiavo, nei žiūrėjo“, – stebėjosi R.Jakaitis.

Vyras pasakojo kreipęsis ir į aplinkosaugininkus. Šie nesiėmė aiškintis, ar jo įtarimai dėl galimo brakonieriavimo pagrįsti. Gamtos sergėtojai apie sodyboje gulintį šerną pranešė tos pačios Panevėžio miškų urėdijos miškininkams.

Girininką įtaria brakonieriavimu

Negyvas žvėris privačiuose laukuose pragulėjo šešias dienas, kol atvažiavęs Naujamiesčio girininkijos eigulys pagaliau jį užkasė. R.Jakaitį gerokai nustebino, kad šernas žemėmis apipiltas neatlikus jokių tyrimų.

Vyras įtaria, kad sunaikinti įkalčius miškininkai suskubo neatsitiktinai. Mat Velykų išvakarėse jo tėvukas matė apie 17 val. komercinės medžioklės plotų Birželių miške link nuvažiuojantį patį Naujamiesčio girininką Antaną Auglį. Paskui esą buvo girdėti ir šūviai.

Maža to, R.Jakaitis suspėjo įamžinti ne tik savaitę tėvų sodyboje išgulėjusį nugaišusį šerną. Pro vyro akis nepraslydo apie porą kilometrų už Naujamiesčio esančiame šabakštyne žemę kasantis ir pats A.Auglys. Šalia stovėjo girininko tarnybinė mašina.

„Atsidaręs mašinos bagažinę kažką tarsi krovė, kažką lyg ir kasė. Mane pamatęs labai sutriko“, – girininką darant negerą darbą mano užklupęs R.Jakaitis.

Vis dėlto Naujamiesčio girininkijos vadovą persekiojantis R.Jakaitis pripažįsta įrodymų, kad A.Auglys nusižengė teisės aktams, neturintis. Jis net neišlipo iš mašinos pažiūrėti, ką iš tiesų girininkas kasa, nors stabtelėti nufotografuoti laiko surado.

„A.Auglys kvietė mane pasišnekėti, bet aš net nelipau. Ir taip aišku, ką jis ten daro. Man pasirodė, kad jis kažką ten užkasinėjo“, – įtarimais rėmėsi R.Jakaitis.

Kaltina keršijant

Naujamiesčio girininkas A.Auglys jam mestus įtarimus vadina visiškai absurdiškais. Pasak jo, miškuose netoli R.Jakaičio tėvų sodybos nebuvo medžiojama. Paskutinė medžioklė Naujamiesčio girininkijos plotuose vyko dar sausio pabaigoje. Paskui medžiotojai savo ginklus sudėjo, kad bevaikydami nenualintų atšiaurios žiemos iškankintų žvėrių.

Tačiau girininkas nesistebi, kad jam bandoma inkriminuoti neteisėtą veiklą. Mat pats Naujųjų išvakarėse sučiupęs tą patį R.Jakaitį brakonieriaujantį.

„Matot, R.Jakaičiui galioja, kas neleistina. Jei negalima, sumedžioja. Už tai jis ir nubaustas buvo. O dabar kuriamos kažkokios beviltiškos istorijos. Asmeninių ambicijų pagautas ieško, už ko užsikabinti“, – tvirtina A.Auglys.

Apie nušautą šerną girininkas tikina iš urėdijos darbuotojų sužinojęs tik po Velykų. Miško sargui keista, kodėl R.Jakaitis apie žvėrį nepranešė tiesiai jam pačiam.

„Gal jis vengė man skambinti? Nors anksčiau per savaitę po keletą kartų skambinėdavo dėl malkų ir kitais klausimais. Ir pats, ir jo tėvukas mane gerai pažįsta“, – stebisi A.Auglys.

Girininkas taip pat neigia kažką bandęs užkasti šabakštyne prie Naujamiesčio. Išgirdęs, kad R.Jakaitis jį įtaria šitaip bandžius paslėpti nusikaltimo pėdsakus, A.Auglys tik nusijuokė.

„Keistuolis. Mačiau, kad jis ten sukiojosi. Pavasarį mes daigus pakasam, kad šaknys nedžiūtų. Liko keletas daigų nepasodintų, nuvažiavau ten žemių daigams. Po savaitės talką skelbsim ir sodinsim. Pakviestume ir patį R.Jakaitį, jei jis nesislapstytų“, – tikino A.Auglys.


Šiame straipsnyje: šernasmedžiotojasbrakonierius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių