Mažametę bandęs nuskriausti jaunuolis kalės ketverius metus

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien iš dalies patenkino 18-mečio Raimondo Černiausko skundą dėl Kauno apygardos teismo 2009 m. gruodžio 24 d. nuosprendžio ir perkvalifikavo jo veiką iš išžaginimo į pasikėsinimą išžaginti mažametę, praneša Apeliacinis teismas.

Pakeitus nusikalstamos veikos kvalifikavimą sušvelninta ir bausmė. Vietoj anksčiau skirtų šešerių metų nelaisvės jis kalės ketverius metus.

Apeliacinus teismas nustatė, kad buvo pasikėsinta padaryti labai sunkų nusikaltimą mažametės atžvilgiu, tačiau nusikalstama veika nutrūko pasikėsinimo stadijoje. Teismas abejoja, kad R.Černiauskas išžagino mergaitę, todėl visos abejonės aiškinamos kaltininko naudai ir jo nusikalstama veika kvalifikuojama kaip į pasikėsinimas išžaginti.

Ir mergaitė, ir nuteistasis teismuose nagrinėjant bylą davė prieštaringus parodymus. Vienuolikmetė iš pradžių sakė, kad jis jos neišžagino, vėliau teigė priešingai. Teisėjų kolegija, išanalizavusi nuteistojo parodymus, nustatė, kad jie taip pat yra nenuoseklūs ir prieštaringi.

Be to, nei teismo medicinos ekspertė, nei nukentėjusiąją apžiūrėjęs ginekologas nenustatė, kad ji būtų turėjusi lytinių santykių.

Apeliacinis teismas nusprendė, kad nuteistasis neįvykdė savo ketinimų dėl ne nuo jo valios priklausančių priežasčių.

Šiek tiek sumažinta ir neturtinė žala. Nuteistasis mažametei turės sumokėti 30 tūkst. litų. Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į tai, kad apygardos teismas 40 tūkst. litų  nepagrįstai priteisė nukentėjusiosios motinai. Neturtinę žalą Apeliacinis teismas priteisė mergaitei, o ne jos motinai.

Nusikaltimas įvykdytas Jonavos rajone. 2008 m. rugpjūtį  tuomet šešiolikmetis R.Černiauskas norėdamas išžaginti vienuolikmetę nusivedė ją į negyvenamo namo malkinę.

Mergaitė paskutinę akimirką sugebėjo apgauti žagintoją: pasiprašiusi į tualetą paspruko. Iš namų pabėgęs nusikaltimu įtariamas Kėdainių specialiosios mokyklos auklėtinis buvo sulaikytas jau kitą dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių